fbpx
25/03/2019 Communication Science news and articles

VIPS: Temptation Island is niet de eerste

Het betrekken van Bekende Nederlanders in formats die niet zo goed lopen is iets wat de laatste tijd steeds meer te zien is. Nu ook Temptation Island voor de zogenaamde VIPS-editie heeft gekozen, besloot Fabian eens op een rijtje te zetten welke VIPS-edities er nog meer op de Nederlandse televisie te zien zijn.


Het zal je vast niet zijn ontgaan: Temptation Island VIPS! Na een aantal succesvolle seizoenen Temptation Island met onbekende Nederlanders en Vlamingen, is het nu de beurt aan vier bekende Nederlandse stellen om de ‘ultieme relatietest’ aan te gaan. Sinds de bekendmaking van Temptation Island VIPS is heel Nederland in rep en roer en is de carrousel van  theorieën gaan draaien over welke Bekende Nederlanders daadwerkelijk meedoen aan dit programma. Wat we waarschijnlijk niet doorhebben, is dat met name RTL 5 bezig is om van ieder bestaand format een VIPS-editie te maken. Hieronder een overzicht van een aantal programma’s die tegenwoordig door Bekende Nederlanders worden gedomineerd.

Adam zkt. Eva VIPS
Naast dat Temptation Island afgelopen week aankondigde dat zij een serie met Bekende Nederlanders hebben gemaakt, kwam ook naar buiten dat Adam zkt. Eva voor de tweede keer met VIPS aan de slag gaat. In 2014 werd bekend dat RTL 5 een datingshow ging maken waarbij mensen in de meest pure vorm, naakt dus, de liefde van hun leven konden vinden. Zo’n soort datingshow was op dat moment nog nooit vertoond en trok de eerste weken dan ook zo’n 900.000 nieuwsgierige kijkers. Echter was het nieuwtje er na een paar weken wel af en halveerde dit kijkersaantal. Er werd nog wel een tweede seizoen gemaakt, maar gigantisch hoge kijkcijfers werden niet meer gehaald.

Toen kwam RTL vorig jaar met het gouden idee om Adam zkt. Eva VIPS te introduceren. Wat is er nou interessanter dan bekende mensen eens naakt te zien daten. Met respectievelijk Tony Wyczynski van Oh Oh Cherso en een van Nederlands grootste sportvrouwen Inge de Bruijn, hoopte RTL dit televisieformat weer een nieuwe boost te geven. Deze twee hebben zeker voor hoge kijkcijfers gescoord, wat RTL heeft doen besluiten om nu ook een tweede editie te gaan maken. Hoogtepunt van dit seizoen zal waarschijnlijk de aflevering met Temptation-verleider Joshua worden. Joshua was een van de aantrekkelijkste en meest besproken verleiders van Temptation Island  2018. Ik verwacht dat alle Temptation-fans wel eens willen zien hoe hij er zonder kleding uit ziet.

Een datingshow als Adam zkt. Eva was op dat moment nog nooit vertoond en trok de eerste weken dan ook zo’n 900.000 nieuwsgierige kijkers

De Slechtste Chauffeur van Nederland VIPS
De Slechtste Chauffeur van Nederland is begonnen op de publieke omroep bij BNN. Na drie succesvolle jaren kocht RTL 5 het over. Sindsdien werden de kijkcijfers steeds minder. Wat moet je dan doen om de kijkcijfers omhoog te krijgen? Je raadt het al… ‘De Slechtste Chauffeur van Nederland VIPS.’ Ook dit bleek een slimme zet, want de eerste aflevering leverde zodanig veel kijkers op dat het in de kijkcijfer top 15 kwam te staan, wat RTL 5 normaal alleen met Expeditie Robinson haalt. Michella Kox, de winnaar van De Slechtste Chauffeur van Nederland VIPS, kreeg ook nog eens aansluitend een eigen serie waarin ze haar rijbewijs opnieuw probeerde te halen. Deze korte serie was exclusief te zien op RTL XL en Videoland.

Temptation Island VIPS
Wat ook alleen op Videoland uitgezonden gaat worden is Temptation Island VIPS. Dit lijkt misschien een rare keuze, maar aan de andere kant is het best begrijpelijk. De meeste kijkers van het laatste seizoen van Temptation Island keken de afleveringen toch al online vooruit. Dat Temptation Island de laatste seizoenen ontzettend goed bekeken wordt, staat buiten kijf. De vraag is alleen of dit nog steeds het geval zal zijn bij de VIPS-editie. Je zal wellicht een deel van de mensen gaan verliezen die Temptation alleen via de televisie keken. Maar als de VIPS-editie echt spraakmakend zal zijn, zullen zij er snel genoeg voor zorgen dat ze ook online kunnen kijken. Of deze editie daadwerkelijk spraakmakend zal worden, moet nog blijken.

Het is namelijk aan de ene kant best spannend om te zien hoe een relatie van bekende mensen standhoudt, maar aan de andere kant zal de gemiddelde leeftijd van de koppels waarschijnlijk wat hoger liggen en zijn deze mensen al gewend aan camera’s en media-aandacht. Hierdoor ben ik bang dat zij zich veel bewuster zijn van wat ze doen, waardoor de kans op vreemdgaan en gekke acties en uitspraken kleiner zal zijn. Al dan niet denk ik wel dat het een leuke afwisseling is om ook hier met VIPS aan de slag te gaan. Het houdt in ieder geval na de aankondiging al het hele internet bezig.

RTL 4
Waar RTL 5 erg van de reality series is, heeft RTL 4 een aantal talentenjachten. Kijk naar Holland’s got Talent, The Voice of Holland en voorheen X-Factor. Dit zijn shows voor grotendeels onbekende mensen die hun kwaliteiten aan Nederland willen laten zien. Hoewel deze shows ook voor onbekenden zullen blijven, heeft RTL 4 toch een aantal zang- en danscompetities die uitsluitend voor Bekende Nederlanders zijn. Neem bijvoorbeeld Dance Dance Dance en It Takes 2. In deze programma’s proberen Bekende Nederlanders buiten hun comfortzone te stappen door zo goed mogelijk te leren zingen of dansen.

Talentenjachten zullen voor onbekenden blijven, maar toch heeft RTL 4 een aantal zang- en danscompetities die uitsluitend voor Bekende Nederlanders zijn

We kunnen in ieder geval zeggen dat RTL een goed oog heeft voor succesvolle programma’s verzinnen en overnemen. Daarnaast proberen ze hun programma’s zo lang mogelijk succesvol te houden door regelmatig Bekende Nederlanders in te zetten. Het oogt misschien zwak om een format te redden door BN’ers in te schakelen, maar het is en blijft uiteindelijk een win-winsituatie. Wij als kijkers amuseren ons erg door het zien van bekende gezichten en RTL heeft hierdoor goede kijkcijfers.

Cover: Nicky van der Eem

282 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Where does scapegoating come from?

22/03/2019

22/03/2019

Alvaro found out where scapegoating comes from, and explains it to us in this article. Why do we scapegoat? And what has the Bible to do with it?

Killfies: And You Thought Duckface Was Bad

21/03/2019

21/03/2019

With astonishing numbers in countries such as India and Russia, the 'Killfie' is gaining not only in popularity, but also in casualties. Why do people take such great risks for 'just a picture'?

Onder de loep: De Luizenmoeder

20/03/2019

20/03/2019

Het tweede seizoen van De Luizenmoeder is een aantal weken geleden begonnen. Wat maakt dit programma nog steeds zo succesvol? Medium zocht het uit.

My Podcast and Me: The Intimacy of Podcasts

20/03/2019

20/03/2019

Podcasts; the substitution to TV and radio among millennials. However, the statistics on podcasts listeners are respectively low in the Netherlands. Why are podcasts popular in other countries? And how come that we stay behind?

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

EnjoyInstagram