Students of Amsterdam: Sammie

Picture of By Iris Ausems

By Iris Ausems

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]D[/mks_dropcap]eze keer in Students of Amsterdam een iets minder conventionele studie. Sammie Straub woont al haar hele leven in Amsterdam, maar studeert in Rotterdam. Daar is zij aangenomen op de Willem de Kooning Academie, waar zij Fotografie studeert. Na een tijdje in Rotterdam te hebben gewoond, toen ze nog Filosofie aan de Erasmus studeerde, verhuisde zij terug naar Amsterdam. Nu zij weer in Rotterdam studeert, besloot ze om toch in Amsterdam te blijven wonen. Het interview vond dan ook plaats in haar gezellige huisje in het steeds hipper wordende Amsterdam Noord.

Afwegingen, afwegingen…
Op de vraag of Sammie achter de keuze staat om Fotografie aan de Willem de Kooning Academie te studeren zegt zij: ‘’Ik sta achter mijn keuze in de zin dat ik blij ben dat ik voor iets heb gekozen waar mijn hart ligt en dat ik het leuk vind wat ik doe. Aan de andere kant denk ik dat mijn interesses veel verder reiken dan fotografie. Ook omdat fotografie zo statisch is en ik bewegend beeld, maar bijvoorbeeld ook mode heel interessant vind. Met fotografie kan je heel goed direct weergeven wat je zelf in je hoofd hebt of wat je zelf ergens in ziet. Die vrijheid vind ik prettig. Maar, hoe dan ook, wil ik me graag verbreden.’’

Sammie heeft inderdaad heel veel verschillende interesses en de afweging daartussen, is iets wat altijd een grote rol heeft gespeeld in haar leven. ‘’Ik heb altijd in mijn hoofd gehad dat ik een universitaire studie ging doen. Vorig studiejaar ben ik begonnen met filosofie aan de Erasmus Universiteit. Helaas heb ik het BSA toen net niet gehaald, wat ik heel jammer vind. Toen heb ik de keuze gemaakt om me aan te melden voor de Willem de Kooning Academie. Maar omdat ik na die keuze nog steeds niet tot rust kwam door mijn keuze, om een creatieve opleiding te doen in plaats van een intellectuele, heb ik nu een ander plan. Het is mogelijk om bijvakstudent te zijn aan de Universiteit van Amsterdam, terwijl je ingeschreven staat bij een andere opleidingsinstelling. Mijn plan is om een bijvak te doen in filosofie om me toch nog intellectueel uitgedaagd te voelen. Ik hoop dat die balans tussen een universitaire en een creatieve studie mij meer rust zal geven in mijn hoofd.’’

Alle creatieve freelanceklussen die ik doe, zijn onder dit alter ego

Sommige mensen kennen Sammie ook onder haar alter ego ‘slimfitgirl1994’. Dit alter ego is een manifestatie van Sammie’s veelzijdigheid en de innerlijke onrust die daarbij hoort. ‘’Slimfitgirl is inmiddels wel echt een alter ego geworden. Alle creatieve freelanceklussen die ik doe, zijn onder dit alter ego. Ik heb styling klussen voor videoclips en posters voor feestjes gedaan, foto’s gemaakt voor verschillende opdrachtgevers in de partyscene en ge-dj’d onder die naam. Ik doe dat ook onder die naam, omdat ik slimfitgirl als een extravagante versie van mezelf zie, maar ook op een humoristische manier. De naam is een grapje die inspeelt op die hele instahealth– en instafame-hype. Ik denk dat die naam op een vreemde manier ook laat zien dat ik heel veelzijdig ben.’’

Innerlijke onrust
Een bezig bijtje dus, die Sammie. Waar komt die eerder beschreven innerlijke onrust eigenlijk vandaan? “Ik heb heel vaak het gevoel dat ik iets moet maken of ergens moet zijn. Ik ben best wel veeleisend naar mezelf toe. Ik heb altijd het gevoel dat ik actief moet zijn. Ik heb ook het gevoel dat ik iets moet inhalen omdat er een periode in mijn leven was waarin ik het gevoel had dat ik stil stond, maar de wereld om mij heen juist helemaal niet. ‘Actief zijn’ is iets wat mijn ouders ook wel op mij hebben overgedragen. Mijn moeder maakte me vroeger wakker als ze vond dat ik te lang in bed lag. Ik moest op een gegeven moment wel actief worden van haar, anders was het zonde van mijn dag. Daarnaast vind ik het ook gewoon heel leuk vind om op nieuwe plekken te komen, nieuwe mensen te ontmoeten, creatief te zijn en nieuwe dingen te doen.’’

Doelen en perspectieven
Je bent met heel veel verschillende dingen en projecten bezig. Heb je ook een specifiek doel in gedachten of doe je gewoon alles wat je leuk vindt en zie je later wel waar je uitkomt? En wil je nog veel dingen doen naast de dingen die je doet? “Ik zou heel graag meer willen schrijven, maar ik ben er nog niet uit hoe ik daar concreet vorm aan wil geven. Daarnaast wil ik graag meer naam maken als DJ en daar veel beter in worden. Dat is wel het project waar ik me nu het meest op focus om te ontwikkelen. Ik heb laatst gedraaid op een feestje in de Club UP, wat heel leuk was. Er kwamen allemaal mensen die ik kende en ik kon veel experimenteren met het publiek wat er was. Daarna werd ik door iemand bericht om ergens anders te draaien op regelmatige basis.”

Het balletje in dus zeker aan het rollen! “Ja, dat klopt en dat vind ik heel fijn, want daardoor heb ik steeds meer zelfvertrouwen om nieuwe projecten te beginnen en om wat ik doe, voort te zetten. Ik vind het gewoon superleuk om dingen te maken waarmee ik mensen kan vermaken, mooie dingen kan laten zien, kan laten dansen. Je zou het entertainen kunnen noemen. Op de kunstacademie dagen ze me uit om ook buiten de esthetiek te werken aan interessante dingen, omdat esthetiek ook maar een soort omhulsel is. Voor in de toekomst lijkt het me vooral leuk om heel allround creatief te zijn. Ik zou misschien wel willen regisseren of bij een stylingklus meer aspecten van het hele creatieve proces op me nemen. Het zal echter ook altijd belangrijk voor me blijven om intellectueel uitgedaagd te worden voor mijn eigen ontwikkeling.”

Cover: Desiree Jansen / Eindredactie: Leonie Ruizendaal

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace