Odes aan topsporters in de muziek

Picture of By Philip van Es

By Philip van Es

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]T[/mks_dropcap]opsporters hebben de laatste jaren complete marketingmachines in dienst om hun bekendheid en reputatie op te vijzelen. Een voorbeeld daarvan is Daley Blind die per ongeluk het complete mailtje van zijn marketingmanager onder een Instagramfoto plaatste. De grootste eer voor een topsporter is natuurlijk om opgenomen te worden in een nummer. Hieronder vind je drie hits met odes aan topsporters waarvan je waarschijnlijk niet wist dat ze bezongen worden.

Drake en Future – Jumpman – Manu Ginobili
De sportreferentie gaat in dit nummer aan veel Nederlanders voorbij, tenzij je fan van basketbal bent. Drake berapt in Jumpman namelijk de nog steeds actieve legende van San Antonio Spurs: Manu Ginobili. In de basketbalwereld is Ginobili een mythisch figuur die samen met Tim Duncan, Tony Parker en Nederlandese Fransico Elson de NBA wist te winnen. Zijn voornaamste bekendheid geniet de zwijgzame Argentijn door zijn fameuze linkshandige schoten in een menigte van veel langere tegenstanders. En juist die bekwaamheid leverde hem een zin op in de track van basketballiefhebber Drake: “I hit that Ginobili with my left hand like ‘woo.’

Sevn Alias – Patserdag – Youssouf Hersi & Robin van Persie
Ook in Nederlandse hiphop worden er kleine odes gemaakt aan sporters, maar of voetballers Youssouf Hersi en Robin van Persie met deze verwijzing zo blij zijn is maar de vraag. De zin, “Jij bent veteraan, jij was vroeger aan net Hersi” lijkt in ieder geval geen compliment. Aan het begin van deze eeuw werd Youssouf Hersi gezien als één van de grootste talenten bij Ajax en misschien wel ter wereld. Daarnaast speelde hij ook in Jong Oranje. De in Ethiopië geboren middenvelder startte zelfs in zijn tweede wedstrijd voor Ajax in de basis tegen Feyenoord. Daarna liep zijn carrière bergafwaarts en via clubs als NAC, FC Twente en AEK Athene kwam hij terecht in Australië om daar zijn carrière te beëindigen in alle anonimiteit.

Ook Robin van Persie zal zijn wenkbrauwen fronsen als hij de track van Sevn Alias hoort: “Eerst wilde ze niks maar nu wil ze dick. Ze deed stiff maar nu duikt ze en ze kopt, van Persie.” Dit zal de Rotterdammer allicht doen denken aan zijn weergaloze kopbal, waarmee hij Oranje op het WK 2014 tegen Spanje met een duikvlucht op gelijke hoogte bracht. Maar om die actie herhaald te zien worden door een vrouw in de buurt van de edele delen van Sevn Alias zal hem, en menig Nederlander die de explosieve kopbal nog in het geheugen gegrift heeft, een bijzonder slecht idee lijken.

Maar om die actie herhaald te zien worden door een vrouw in de buurt van de edele delen van Sevn Alias zal hem een bijzonder slecht idee lijken

Drake – Back to back – Michael Jordan
Dat Drake fan is van basketbal moge nu wel duidelijk zijn. Naast dat back to back wins in de Amerikaanse sportwereld een veel gebruikte term is voor ploegen die twee dagen achter elkaar spelen en beide wedstrijden weten te winnen, komt ook de grootste basketballer aller tijden voor in deze track. Nadat Michael Jordan in 1993 de sporthallen inwisselde voor een bijzonder matige honkbalcarrière, keerde Jordan in het seizoen 1995/1996 terug naar de Chicago Bulls. Prompt werd de club drie jaar op rij kampioen en verzamelde Jordan kampioenschapsring vier, vijf en zes. Daarnaast werd hij in die jaren ook twee keer Most valueable player. En dat leverde de volgende zin op: “Back to back, like I’m on the cover of Lethal Weapon Back to back, like I’m Jordan ’96, ’97”. Dat Drake alleen de back to back overwinningen van ‘96 en ‘97 bezingt zal wel te maken hebben met de heldenepos dat een man die twee jaar lang geen basketbal heeft aangeraakt zijn oude club naar de titel hielp. Heeft Jordan het zinnetje nodig voor zijn reputatie? Nee, MJ verdient een slordige 100 miljoen dollar aan zijn kledingdeal met Nike, waardoor de Sneakersfans zich voorlopig weer mogen verheugen op een nieuwe lijn Jordan’s.

Cover: N0_TiTLE / Eindredactie: Ramona Nouse

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace