fbpx

Actie op de UvA: wat is er gebeurd?

Het is donderdag 15 februari 2018, wanneer enkele tientallen studenten hun slaapmatten uitleggen in de centrale A-hal van de Roeterseilandcampus. Medium sprak met een aantal studenten in de hal.


Het is donderdag 15 februari 2018 wanneer enkele tientallen studenten hun slaapmatten uitleggen in de centrale A-hal van de Roeterseilandcampus. Grote spandoeken hangen aan de floating island, waar ze meteen opvallen wanneer je de hal binnenkomt. Studenten verspreiden flyers en draaien aan een zogenaamd wheel of misfortune. Doel van de actie: iedereen ervan bewust maken dat de faculteit Maatschappij en Gedragswetenschappen (FMG) een begrotingstekort heeft en dit op wilt lossen door te bezuinigen op onderwijskwaliteit.

Er worden veel flyers uitgedeeld waarop het kernverhaal staat. Het probleem: het bestuur van de FMG zou geen transparantie hebben geboden toen bleek dat er een serieus begrotingstekort was. Het bedrag liep in de miljoenen, blijkt uit het verhaal van New University (NU). Medium sprak met een aantal studenten in de hal, waarvan een paar in pyjama rondliepen. De slaapzakken en veldbedden slaan namelijk op het motto van de actie: ‘Budget cuts put critical minds to sleep’.

Bezuinigingen op onderwijs
“Zoals je kunt zien op onze flyers heeft de FMG een tekort van 4,5 miljoen euro”, vertelt één van de studenten. Hij blijft liever anoniem, maar deelt wel met ons wat er aan de hand is. “We hebben enkele documenten in handen gekregen waaruit blijkt dat de FMG vijftien procent wilt bezuinigen op ondersteunende medewerkers. Denk hierbij aan studieloopbaanbegeleiders, studieadviseurs en administratieve krachten. Daarnaast wordt
 er drie procent bezuinigd op onderwijsuren. ”Hoe dat laatste moet worden verwezenlijkt, blijkt niet uit het document”, vertelt deze student: “neem maar aan dat het ten koste gaat van de onderwijskwaliteit.”

Een gevalletje ‘te weinig inspraak’
Een tweede student springt in: “Ze willen tegelijkertijd de lesuren en de werkdruk omlaag brengen, dan blijven er weinig opties over om op te bezuinigen dan de onderwijskwaliteit.” En vandaar dat ze nu op luchtbedden in de A-hal liggen. Demonstraties in UvA-gebouwen kennen we; onder andere de Maagdenhuisbezetting heeft veel aandacht opgeleverd. Maar als dat onderwerp in het gesprek wordt gebracht, zien ze geen overeenkomst: “Nee, dit is absoluut geen Maagdenhuisbezetting 2.0. Toen waren er grotere dingen aan de hand, dus dit is puur een gevalletje ‘te weinig inspraak’.” Uit het gesprek blijkt dat de cijfers al in december bekend waren, maar dat de centrale studentenraad (CSR) er pas eind januari achterkwam: “Dat is niet wat we willen, zeker omdat het over bezuinigingen gaan die al dit jaar moeten plaatsvinden. We zijn nu gewoon te laat om daar nog iets van te vinden.”

Waarschijnlijk worden er niet meteen toezeggingen gedaan door de decaan, maar wat wel belangrijk is, is dat er aandacht komt naar het belang van de studenten in dit hele verhaal

Een deel van de bezuinigingen gaan ‘pas’ plaatsvinden voor het academisch jaar 2018 / 2019, omdat dan pas nieuwe onderwijsmodulen kunnen worden ingezet. De tweede student argumenteert: “Als we niet deze actie zouden voeren, hadden studenten in ieder geval helemaal geen inspraak in de komende veranderingen.” Het is niet alleen bij slapen in de A-hal gebleven, want de decaan is vanmiddag nog in gesprek gegaan met de studenten.

Verantwoording naar de studenten
Een derde student vertelt me waarom ze meedoet met de actie: “Omdat we er niet van hebben gehoord, totdat er geruchten in de rondte gingen dat er in het budget gesneden ging worden. Bepaalde veranderingen zouden zeker doorgevoerd worden en anderen waren nog niet zeker, maar wij wisten van niks. We wisten bijvoorbeeld niet dat er een begrotingstekort was en wat voor consequenties dit zou hebben voor onze faculteit en de verschillende domeinen binnen de FMG.”

De vraag is uiteraard wat er aan gedaan moet worden. “Er moet in ieder geval een verantwoording komen naar de studenten”, vertelt ze, “wij willen ook begrijpen wat er aan de hand is en waarom bepaalde beslissingen worden genomen. Waarschijnlijk worden er niet meteen toezeggingen gedaan door de decaan, maar wat wel belangrijk is, is dat er aandacht komt naar het belang van de studenten in dit hele verhaal.”

Cover: Thomas Korver / Eindredactie: Ramona Nouse 

277 Total Views 2 Views Today

Reacties

reacties

Tags: , in Other
Related Posts

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

De Wereld Draait al 15 jaar Door

27/02/2019

27/02/2019

Al 15 jaar lang zorgt De Wereld Draait Door voor de meest iconische momenten van de Nederlandse TV. Medium zet de meest bijzondere DWDD-momenten op een rij.

Alumni of the month: Gijs Boerwinkel

27/02/2019

27/02/2019

The Alumni of the Month February: Gijs Boerwinkel. Having a master's degree in Political Communication, he is currently the head of communication at Waag.

The 2018 Oscar Snubs

25/02/2019

25/02/2019

Have the Oscars succeeded in giving recognition to those that deserve it? Some would argue they have not. This article explores the 2018 Oscar 'snubs'.

Media Reporting on Media: Documentary

21/02/2019

21/02/2019

In a largely mediated world, what information can we trust? How does it affect us? And what do changes in the media landscape mean?

EnjoyInstagram