fbpx
24/05/2019 Communication Science news and articles

Actie op de UvA: wat is er gebeurd?

Het is donderdag 15 februari 2018, wanneer enkele tientallen studenten hun slaapmatten uitleggen in de centrale A-hal van de Roeterseilandcampus. Medium sprak met een aantal studenten in de hal.


Het is donderdag 15 februari 2018 wanneer enkele tientallen studenten hun slaapmatten uitleggen in de centrale A-hal van de Roeterseilandcampus. Grote spandoeken hangen aan de floating island, waar ze meteen opvallen wanneer je de hal binnenkomt. Studenten verspreiden flyers en draaien aan een zogenaamd wheel of misfortune. Doel van de actie: iedereen ervan bewust maken dat de faculteit Maatschappij en Gedragswetenschappen (FMG) een begrotingstekort heeft en dit op wilt lossen door te bezuinigen op onderwijskwaliteit.

Er worden veel flyers uitgedeeld waarop het kernverhaal staat. Het probleem: het bestuur van de FMG zou geen transparantie hebben geboden toen bleek dat er een serieus begrotingstekort was. Het bedrag liep in de miljoenen, blijkt uit het verhaal van New University (NU). Medium sprak met een aantal studenten in de hal, waarvan een paar in pyjama rondliepen. De slaapzakken en veldbedden slaan namelijk op het motto van de actie: ‘Budget cuts put critical minds to sleep’.

Bezuinigingen op onderwijs
“Zoals je kunt zien op onze flyers heeft de FMG een tekort van 4,5 miljoen euro”, vertelt één van de studenten. Hij blijft liever anoniem, maar deelt wel met ons wat er aan de hand is. “We hebben enkele documenten in handen gekregen waaruit blijkt dat de FMG vijftien procent wilt bezuinigen op ondersteunende medewerkers. Denk hierbij aan studieloopbaanbegeleiders, studieadviseurs en administratieve krachten. Daarnaast wordt
 er drie procent bezuinigd op onderwijsuren. ”Hoe dat laatste moet worden verwezenlijkt, blijkt niet uit het document”, vertelt deze student: “neem maar aan dat het ten koste gaat van de onderwijskwaliteit.”

Een gevalletje ‘te weinig inspraak’
Een tweede student springt in: “Ze willen tegelijkertijd de lesuren en de werkdruk omlaag brengen, dan blijven er weinig opties over om op te bezuinigen dan de onderwijskwaliteit.” En vandaar dat ze nu op luchtbedden in de A-hal liggen. Demonstraties in UvA-gebouwen kennen we; onder andere de Maagdenhuisbezetting heeft veel aandacht opgeleverd. Maar als dat onderwerp in het gesprek wordt gebracht, zien ze geen overeenkomst: “Nee, dit is absoluut geen Maagdenhuisbezetting 2.0. Toen waren er grotere dingen aan de hand, dus dit is puur een gevalletje ‘te weinig inspraak’.” Uit het gesprek blijkt dat de cijfers al in december bekend waren, maar dat de centrale studentenraad (CSR) er pas eind januari achterkwam: “Dat is niet wat we willen, zeker omdat het over bezuinigingen gaan die al dit jaar moeten plaatsvinden. We zijn nu gewoon te laat om daar nog iets van te vinden.”

Waarschijnlijk worden er niet meteen toezeggingen gedaan door de decaan, maar wat wel belangrijk is, is dat er aandacht komt naar het belang van de studenten in dit hele verhaal

Een deel van de bezuinigingen gaan ‘pas’ plaatsvinden voor het academisch jaar 2018 / 2019, omdat dan pas nieuwe onderwijsmodulen kunnen worden ingezet. De tweede student argumenteert: “Als we niet deze actie zouden voeren, hadden studenten in ieder geval helemaal geen inspraak in de komende veranderingen.” Het is niet alleen bij slapen in de A-hal gebleven, want de decaan is vanmiddag nog in gesprek gegaan met de studenten.

Verantwoording naar de studenten
Een derde student vertelt me waarom ze meedoet met de actie: “Omdat we er niet van hebben gehoord, totdat er geruchten in de rondte gingen dat er in het budget gesneden ging worden. Bepaalde veranderingen zouden zeker doorgevoerd worden en anderen waren nog niet zeker, maar wij wisten van niks. We wisten bijvoorbeeld niet dat er een begrotingstekort was en wat voor consequenties dit zou hebben voor onze faculteit en de verschillende domeinen binnen de FMG.”

De vraag is uiteraard wat er aan gedaan moet worden. “Er moet in ieder geval een verantwoording komen naar de studenten”, vertelt ze, “wij willen ook begrijpen wat er aan de hand is en waarom bepaalde beslissingen worden genomen. Waarschijnlijk worden er niet meteen toezeggingen gedaan door de decaan, maar wat wel belangrijk is, is dat er aandacht komt naar het belang van de studenten in dit hele verhaal.”

Cover: Thomas Korver / Eindredactie: Ramona Nouse 

356 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Tags: , in Other
Related Posts

Aspiring for digital wellness

21/05/2019

21/05/2019

Actually we can't live without our smartphones. Nevertheless there are some solutions to control our digital lives. Medium has elaborated some of them.

Three Identical Strangers: a review

20/05/2019

20/05/2019

Have you ever wondered if there's a doppelganger of you out there somewhere? 3 men found those doppelgangers. They actually all looked exactly alike. Little did they know, they turned out to be brothers! Aakansha reviews the movie Three Identical Strangers, about these 3 men.

Medium Podcast #6 – A crash course in TV media landscape and why Game of Thrones rules

19/05/2019

19/05/2019

Plamen is back, but this time he’s sitting on the Medium throne. In this 6th episode of the Medium Podcast,...

The Brutally Feminine Murder of the Anti-Hero

18/05/2019

18/05/2019

We all love a hero, but sometimes, an anti-hero is even better. This article explores moral ambiguity and why we are attracted to it.

#RIPDorisDay

17/05/2019

17/05/2019

The world mourns as news of the passing of Doris Day arrives. Medium remembers a woman whose movies and music earned her the status of a Hollywood legend.

Tessa: De geneeskundestudent die geniet van haar leven in Maastricht

13/05/2019

13/05/2019

Dit keer geen student uit Amsterdam, maar een student uit Maastricht! Medium sprak met geneeskundestudent Tessa over haar studentenleven in Maastricht en hoe communicatie een rol speelt in haar studie.

Faking a Disease Online: Munchausen by Internet

12/05/2019

12/05/2019

Who can we trust online? This article explores the distressing phenomenon of Munchausen by internet.

Your nightlife review: De School, Amsterdam

10/05/2019

10/05/2019

Gabby reviews De School, mainly known as a techno nightclub. Is it worth a visit? And why is there such a strict doorpolicy? We sum up the good and bad points for you.

The Pursuit of the Perfect Picture and its Consequences

09/05/2019

09/05/2019

A lot of people nowadays do the craziest things to get the most beautiful Instagram photos. It's all fun and games, until people's properties get destroyed. Angela discusses 3 places in the world where 'Instagram tourists' have taken over.

Quality of public debate and social media

07/05/2019

07/05/2019

Does social media add or subtract from the quality of public debate today? Aakansha shares her take on the controversial topic.

Everything Not Saved Will be Lost

03/05/2019

03/05/2019

As our lives today are intertwined with that of the objects we are surrounded by, Ada dives into minimalism, decluttering and downsizing.

Medium TV – Brexit, just what the bloody hell went wrong? | MediumTV #19

30/04/2019

30/04/2019

Medium TV asked Jeppe and Charlie a few questions on Brexit. Watch the interview and listen to their opinions about it.

Outraved: Dance Demonstration for Your Education | MediumTV #18

29/04/2019

29/04/2019

Medium was present at 12 April's Outraved; a demonstration against budget cuts on education.

Medium TV interviews Leon Willems, director of Free Press Unlimited | MediumTV #17

29/04/2019

29/04/2019

Leon Willems, director of Free Press Unlimited since May 2011

VR Butterfly (World)

29/04/2019

29/04/2019

In a world where we are losing touch with our natural environment, can virtual reality save the day?

EnjoyInstagram