fbpx
24/05/2019 Communication Science news and articles

Kanye West: controversieel of mediageil?

Kanye West is de laatste weken veel in het nieuws wegens controversiële uitspraken. Laat hij gewoon zijn mening horen of wil hij hiermee zijn nieuwe albums en producten onder de aandacht brengen?


‘s Werelds meest controversiële rapper, Kanye West, heeft weer van zich laten horen. West maakte uit het niets bekend in juni twee albums uit te brengen en is sindsdien weer alom actief in de (sociale) media. Via zijn Twitter en interviews is het de rapper gelukt om twee delen van zijn fanbase lijnrecht tegenover elkaar te laten staan: de ene helft blijft Kanye door dik en dun steunen, terwijl de andere helft zich uitspreekt tegen het gedrag en de provocaties van de artiest.

Kanye = controversie
Iedereen die een beetje bekend is in de muziekwereld, weet dat Kanye overal waar hij komt voor opschudding zorgt. Het meest bekende incident is misschien wel de onderbreking van de speech van Taylor Swift in 2009. Tijdens de MTV Video Music Awards werd Swift tot winnaar gekozen, maar Kanye onderbrak haar tijdens haar speech, live op televisie, om te melden dat volgens hem Beyoncé had moeten winnen. De jaren daarna kwam Kanye volop in het nieuws door onder meer ruzie te maken met paparazzi, zijn businesspartner Jay-Z en zijn schoonmoeder Kris Jenner.

Ook nu is het weer raak met Kanye West. De rapper heeft op zijn Twitter openlijk zijn steun betuigd aan Donald Trump en in interviews aangegeven dat hij vindt dat de periode van 400 jaar slavernij in Amerika ‘klinkt alsof het een keuze was’. De muzikant verdedigde de tweede uitspraak nog wel op Twitter, door te zeggen dat hij het ongelooflijk vond dat de mensen zich zo lieten overheersen, ook al waren ze in de meerderheid. Het kwaad was echter al geschied: iedereen had een mening over de uitlatingen van Kanye en hoe er tegen hem gehandeld moest worden.

Hij vindt dat de periode van 400 jaar slavernij in Amerika ‘klinkt alsof het een keuze was’

Kanye tegen iedereen
De controverse rond de 21-voudig Grammywinnaar is ook Kanye zelf niet ontgaan. Twee weken terug probeerde de rapper zijn visie uit te leggen in zijn nieuwe nummer ‘Ye vs the People’, waarin hij een muzikale dialoog aangaat met rapper T.I., die namens het volk spreekt. Kanye zegt in de track dat hij graag in 2024 voor het presidentschap van Amerika wilt gaan en Trump als motivatie ziet. Ook in een daaropvolgend interview geeft Kanye aan een voorbeeld te nemen aan Donald Trump en zijn prestaties. De rapper geeft echter niet aan dat hij het eens is met de acties van Donald Trump, maar steekt alleen de loftrompet over diens prestaties.

Radiostilte & drugverslaving
De plotselinge openhartigheid en aanwezigheid van Kanye is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. De rapper hield bijna anderhalf jaar een radiostilte nadat hij een ongeoorloofde hoeveelheid medicijnen had gebruikt om een inbraak bij zijn vrouw Kim Kardashian te verwerken. Daarna zei Kanye de rest van zijn ‘Saint Pablo’ tour af en vanaf november 2016 kwam er slechts sporadisch nieuws over de artiest naar buiten. Als West al in het nieuws kwam, was dat vaak om zijn producten of die van zijn vrouw te promoten. Daarnaast sloot Kanye zich maanden op in zijn studio in Wyoming om een nieuw album te maken.

Nu heeft Kanye toegegeven dat hij in die periode verslaafd was geraakt aan drugs. Naar eigen zeggen gebruikte hij veel te veel opium en zorgde dat voor de radiostilte en zijn opmerkelijke gedrag op social media, twee weken geleden. Volgens intimi gebruikt Kanye veel meer opiumpillen dan nodig is. Kanye werd door de dokters aangeraden om zeven pillen per dag te gebruiken, maar ging hier vaak overheen. Dat was volgens de muzikant zelf de oorzaak van de serie tweets waarin hij onder andere zijn respect voor Trump ten uiting bracht.

Volgens intimi gebruikt Kanye veel meer opiumpillen dan nodig is.

Publiciteitsstunt
Volgens critici zijn Kanye’s uitlatingen op social media slechts een publiciteitsstunt om zijn nieuwe albums en kleding aan te prijzen. Naast een solo-album zal de artiest in juni ook een album samen met Kid Cudi uitbrengen en door wat controverse te creëren wordt er meer aandacht aan de artiest besteed. Dit zou de verkoop van de albums ten goede moeten komen. Volgens T.I., die met West samenwerkte op zijn nieuwe track, zijn de berichten niet als promotie bedoeld. Hij tweet verbaasd te zijn over de boodschap die Kanye verspreidt. Ook andere beroemdheden als will.i.am, Chance the Rapper, Snoop Dogg en John Legend hebben zich allemaal uitgesproken tegen de slavernij-opvattingen van Kanye.

De meest interessante discussie met Kanye kwam echter niet van een beroemdheid, maar van een journalist van TMZ. Die wees de rapper op het feit dat de woorden van Kanye een groot effect hebben op wat er in de maatschappij gebeurt en dat hij niet zomaar alles kan zeggen wat hij wilt. De woorden leken een impact te maken, maar het is duidelijk dat Kanye meer met zijn carrière wil dan hij als muzikant en mode-ontwerper bereiken kan. De rapper zal altijd voor controverse blijven zorgen in zijn missie om steeds een hoger doel te bereiken.

Eindredactie: Kevin Hesp / Cover: Mathieu Lebreton

277 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Aspiring for digital wellness

21/05/2019

21/05/2019

Actually we can't live without our smartphones. Nevertheless there are some solutions to control our digital lives. Medium has elaborated some of them.

Three Identical Strangers: a review

20/05/2019

20/05/2019

Have you ever wondered if there's a doppelganger of you out there somewhere? 3 men found those doppelgangers. They actually all looked exactly alike. Little did they know, they turned out to be brothers! Aakansha reviews the movie Three Identical Strangers, about these 3 men.

Medium Podcast #6 – A crash course in TV media landscape and why Game of Thrones rules

19/05/2019

19/05/2019

Plamen is back, but this time he’s sitting on the Medium throne. In this 6th episode of the Medium Podcast,...

The Brutally Feminine Murder of the Anti-Hero

18/05/2019

18/05/2019

We all love a hero, but sometimes, an anti-hero is even better. This article explores moral ambiguity and why we are attracted to it.

#RIPDorisDay

17/05/2019

17/05/2019

The world mourns as news of the passing of Doris Day arrives. Medium remembers a woman whose movies and music earned her the status of a Hollywood legend.

Tessa: De geneeskundestudent die geniet van haar leven in Maastricht

13/05/2019

13/05/2019

Dit keer geen student uit Amsterdam, maar een student uit Maastricht! Medium sprak met geneeskundestudent Tessa over haar studentenleven in Maastricht en hoe communicatie een rol speelt in haar studie.

Faking a Disease Online: Munchausen by Internet

12/05/2019

12/05/2019

Who can we trust online? This article explores the distressing phenomenon of Munchausen by internet.

Your nightlife review: De School, Amsterdam

10/05/2019

10/05/2019

Gabby reviews De School, mainly known as a techno nightclub. Is it worth a visit? And why is there such a strict doorpolicy? We sum up the good and bad points for you.

The Pursuit of the Perfect Picture and its Consequences

09/05/2019

09/05/2019

A lot of people nowadays do the craziest things to get the most beautiful Instagram photos. It's all fun and games, until people's properties get destroyed. Angela discusses 3 places in the world where 'Instagram tourists' have taken over.

Quality of public debate and social media

07/05/2019

07/05/2019

Does social media add or subtract from the quality of public debate today? Aakansha shares her take on the controversial topic.

Everything Not Saved Will be Lost

03/05/2019

03/05/2019

As our lives today are intertwined with that of the objects we are surrounded by, Ada dives into minimalism, decluttering and downsizing.

Medium TV – Brexit, just what the bloody hell went wrong? | MediumTV #19

30/04/2019

30/04/2019

Medium TV asked Jeppe and Charlie a few questions on Brexit. Watch the interview and listen to their opinions about it.

Outraved: Dance Demonstration for Your Education | MediumTV #18

29/04/2019

29/04/2019

Medium was present at 12 April's Outraved; a demonstration against budget cuts on education.

Medium TV interviews Leon Willems, director of Free Press Unlimited | MediumTV #17

29/04/2019

29/04/2019

Leon Willems, director of Free Press Unlimited since May 2011

VR Butterfly (World)

29/04/2019

29/04/2019

In a world where we are losing touch with our natural environment, can virtual reality save the day?

EnjoyInstagram