fbpx

Facebookloos door het leven: het kan echt!

Abrupt je account deactiveren en de app verwijderen: dit is wat je tegenkomt in een leven zonder Facebook.


Op 23 oktober was ik zoals gebruikelijk op Facebook door mijn feed aan het scrollen. De nieuwsberichten, video’s en memes schoten in sneltreinvaart voorbij. Na een tijdje gestaard te hebben naar mijn scherm kwam ik in mijn feed langs een opiniestuk over het desbetreffende platform. Het sterke stuk, geschreven door Bregje Hofstede voor de Correspondent, leverde argumenten waar ik niet omheen kon. Ik herkende me in het verhaal. Het grootste sociale platform in Nederland (op WhatsApp na, maar dat is ook van Facebook) handelt in onze aandacht en strijdt om die aandacht te kunnen blijven verhandelen.

Na die realisatie kwam vrijwel meteen het besluit: ik wilde mijn account deactiveren en erachter komen wat ik zou tegenkomen als ik niet langer gebruik zou maken van het sociale platform. Nu laat ik jou zien wat ik ben tegengekomen en vooral wat er te winnen valt in een leven zonder Facebook.

De eerste stap: het deactiveren
Mijn besluit om te deactiveren, was vrij impulsief. Na het opiniestuk dook ik mijn instellingen in en drukte ik op de knop. Wat ik toen niet besefte, was dat veel apps en functies draaien op Facebook. Om maar eens een voorbeeld te noemen: mijn account van Spotify liep via Facebook. Heel even was ik bang al mijn nummers en afspeellijsten verloren te hebben, maar dankzij de hulp van Spotify had ik binnen een middag een account zonder bemoeienis van Facebook, inclusief al mijn opgeslagen nummers en afspeellijsten. Dit kleine struikelblok zag ik wel over het hoofd. Het deed mij beseffen hoe afhankelijk we kunnen zijn van het platform.

Ik kon je niet meer vinden op Facebook, is alles goed?

Na mijn eerste middag zonder Facebook begon ik berichtjes te krijgen van vrienden. Mensen vroegen zich af wat er gebeurd was. “Ik kon je niet meer vinden op Facebook, is alles goed?”, was een vraag die mensen aan mij stelden. “Of is het account soms gehackt?” Na het geruststellen, vertelde ik over mijn experiment. De meest voorkomende reactie van vrienden kwam in de vorm van een vraag: “Waarom?” Mijn antwoord bestond uit twee delen. Ten eerste beseffen we niet hoe afhankelijk we zijn van het platform. We willen ons account niet deactiveren omdat we bang zijn er niet meer bij te horen, of dat we evenementen missen vanwege die handige agenda van Facebook. Ten tweede is je concentratieboog totaal zoek. Ik realiseerde me dat ik vaak op Facebook zat terwijl ik eigenlijk met een andere bedoeling mijn laptop of telefoon opende. Het bekijken van mijn feed was automatisme geworden, in plaats van een bewuste keuze.

Wanneer je af wilt van je account kun je deze alleen deactiveren. Verwijderen kent Facebook niet. Als ik nu nog zou willen inloggen in mijn account zou dat kunnen. Gedeactiveerd betekent alleen dat het account niet meer zichtbaar en vindbaar is. Maar stoppen met Facebook is als stoppen met roken: je gaat helemaal stoppen of niet. In het begin was ik vooral bang dat ik dingen ging missen zoals evenementen of feestjes. Echter, ik hield vol: na vier weken ging ik nog steeds zonder Facebook door het leven.

Hoe zit het dan met Instagram of andere sociale media?
Ja, Instagram is ook van Facebook. Praktisch gezien ben ik nog steeds niet helemaal af van Facebook. Echter, de afgelopen weken was ik heel inactief op dit platform (en heb ik de meldingen ervan uitstaan). Instagram heeft mijn interesse al een beetje verloren en de concurrent laat ik ook vaak links liggen: Snapchat gebruik ik namelijk heel weinig. Wat ik wel heb herontdekt, is Twitter. Zo volg ik veel correspondenten en journalisten die mij van dichtbij op de hoogte houden van het nieuws. Hierdoor heb ik het gevoel dat Twitter nog van waarde is voor mijn nieuwsvoorziening.

Ik zou niet meteen al mijn sociale media verwijderen. Soms kan het namelijk echt heel handig zijn, voor bijvoorbeeld nieuwsvoorziening. Wat we ons wel moeten blijven realiseren, is dat het echte leven buiten Facebook en Twitter plaatsvind. Daarnaast kunnen sociale media het leven van anderen erg framen, waardoor de realiteit vaak afwijkt van wat je online ziet.

Oké, maar wat heb ik eraan?
Na dit verhaal wil jij natuurlijk weten hoe je erop vooruit gaat als je Facebook de deur wijst. Laat me dit voor jou op een rijtje zetten. Ten eerste is je concentratieboog weer terug! Ik merkte al snel dat mijn focus op bijvoorbeeld mijn studie of Medium Magazine beter werd. In plaats van eindeloos scrollen door je feed let je meer op wat er om je heen gebeurt. Ook tijdens college of les word ik niet meer afgeleid door likes en tags.

Mijn advies: gewoon stoppen met Facebook. Het scheelt ongelooflijk veel tijd, en die memes staan toch wel op Instagram of Reddit. Je hoeft ook niet bang te zijn om evenementen te missen, want alle belangrijke evenementen krijg je door via je vrienden. Als je niet meteen af wilt van je account, kun je om te beginnen de app verwijderen of notificaties uitzetten. Langzaamaan zul je dan realiseren dat we allemaal best zonder kunnen. Dus de-activeer jouw account en kijk wat meer om je heen (nadat je dit artikel hebt gedeeld met al je vrienden, uiteraard)!

Cover: Thomas Korver / Eindredactie: Ramona Nouse

475 Total Views 2 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

My Podcast and Me: The Intimacy of Podcasts

20/03/2019

20/03/2019

Podcasts; the substitution to TV and radio among millennials. However, the statistics on podcasts listeners are respectively low in the Netherlands. Why are podcasts popular in other countries? And how come that we stay behind?

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

De Wereld Draait al 15 jaar Door

27/02/2019

27/02/2019

Al 15 jaar lang zorgt De Wereld Draait Door voor de meest iconische momenten van de Nederlandse TV. Medium zet de meest bijzondere DWDD-momenten op een rij.

Alumni of the month: Gijs Boerwinkel

27/02/2019

27/02/2019

The Alumni of the Month February: Gijs Boerwinkel. Having a master's degree in Political Communication, he is currently the head of communication at Waag.

The 2018 Oscar Snubs

25/02/2019

25/02/2019

Have the Oscars succeeded in giving recognition to those that deserve it? Some would argue they have not. This article explores the 2018 Oscar 'snubs'.

EnjoyInstagram