fbpx
24/05/2019 Communication Science news and articles

Facebookloos door het leven: het kan echt!

Abrupt je account deactiveren en de app verwijderen: dit is wat je tegenkomt in een leven zonder Facebook.


Op 23 oktober was ik zoals gebruikelijk op Facebook door mijn feed aan het scrollen. De nieuwsberichten, video’s en memes schoten in sneltreinvaart voorbij. Na een tijdje gestaard te hebben naar mijn scherm kwam ik in mijn feed langs een opiniestuk over het desbetreffende platform. Het sterke stuk, geschreven door Bregje Hofstede voor de Correspondent, leverde argumenten waar ik niet omheen kon. Ik herkende me in het verhaal. Het grootste sociale platform in Nederland (op WhatsApp na, maar dat is ook van Facebook) handelt in onze aandacht en strijdt om die aandacht te kunnen blijven verhandelen.

Na die realisatie kwam vrijwel meteen het besluit: ik wilde mijn account deactiveren en erachter komen wat ik zou tegenkomen als ik niet langer gebruik zou maken van het sociale platform. Nu laat ik jou zien wat ik ben tegengekomen en vooral wat er te winnen valt in een leven zonder Facebook.

De eerste stap: het deactiveren
Mijn besluit om te deactiveren, was vrij impulsief. Na het opiniestuk dook ik mijn instellingen in en drukte ik op de knop. Wat ik toen niet besefte, was dat veel apps en functies draaien op Facebook. Om maar eens een voorbeeld te noemen: mijn account van Spotify liep via Facebook. Heel even was ik bang al mijn nummers en afspeellijsten verloren te hebben, maar dankzij de hulp van Spotify had ik binnen een middag een account zonder bemoeienis van Facebook, inclusief al mijn opgeslagen nummers en afspeellijsten. Dit kleine struikelblok zag ik wel over het hoofd. Het deed mij beseffen hoe afhankelijk we kunnen zijn van het platform.

Ik kon je niet meer vinden op Facebook, is alles goed?

Na mijn eerste middag zonder Facebook begon ik berichtjes te krijgen van vrienden. Mensen vroegen zich af wat er gebeurd was. “Ik kon je niet meer vinden op Facebook, is alles goed?”, was een vraag die mensen aan mij stelden. “Of is het account soms gehackt?” Na het geruststellen, vertelde ik over mijn experiment. De meest voorkomende reactie van vrienden kwam in de vorm van een vraag: “Waarom?” Mijn antwoord bestond uit twee delen. Ten eerste beseffen we niet hoe afhankelijk we zijn van het platform. We willen ons account niet deactiveren omdat we bang zijn er niet meer bij te horen, of dat we evenementen missen vanwege die handige agenda van Facebook. Ten tweede is je concentratieboog totaal zoek. Ik realiseerde me dat ik vaak op Facebook zat terwijl ik eigenlijk met een andere bedoeling mijn laptop of telefoon opende. Het bekijken van mijn feed was automatisme geworden, in plaats van een bewuste keuze.

Wanneer je af wilt van je account kun je deze alleen deactiveren. Verwijderen kent Facebook niet. Als ik nu nog zou willen inloggen in mijn account zou dat kunnen. Gedeactiveerd betekent alleen dat het account niet meer zichtbaar en vindbaar is. Maar stoppen met Facebook is als stoppen met roken: je gaat helemaal stoppen of niet. In het begin was ik vooral bang dat ik dingen ging missen zoals evenementen of feestjes. Echter, ik hield vol: na vier weken ging ik nog steeds zonder Facebook door het leven.

Hoe zit het dan met Instagram of andere sociale media?
Ja, Instagram is ook van Facebook. Praktisch gezien ben ik nog steeds niet helemaal af van Facebook. Echter, de afgelopen weken was ik heel inactief op dit platform (en heb ik de meldingen ervan uitstaan). Instagram heeft mijn interesse al een beetje verloren en de concurrent laat ik ook vaak links liggen: Snapchat gebruik ik namelijk heel weinig. Wat ik wel heb herontdekt, is Twitter. Zo volg ik veel correspondenten en journalisten die mij van dichtbij op de hoogte houden van het nieuws. Hierdoor heb ik het gevoel dat Twitter nog van waarde is voor mijn nieuwsvoorziening.

Ik zou niet meteen al mijn sociale media verwijderen. Soms kan het namelijk echt heel handig zijn, voor bijvoorbeeld nieuwsvoorziening. Wat we ons wel moeten blijven realiseren, is dat het echte leven buiten Facebook en Twitter plaatsvind. Daarnaast kunnen sociale media het leven van anderen erg framen, waardoor de realiteit vaak afwijkt van wat je online ziet.

Oké, maar wat heb ik eraan?
Na dit verhaal wil jij natuurlijk weten hoe je erop vooruit gaat als je Facebook de deur wijst. Laat me dit voor jou op een rijtje zetten. Ten eerste is je concentratieboog weer terug! Ik merkte al snel dat mijn focus op bijvoorbeeld mijn studie of Medium Magazine beter werd. In plaats van eindeloos scrollen door je feed let je meer op wat er om je heen gebeurt. Ook tijdens college of les word ik niet meer afgeleid door likes en tags.

Mijn advies: gewoon stoppen met Facebook. Het scheelt ongelooflijk veel tijd, en die memes staan toch wel op Instagram of Reddit. Je hoeft ook niet bang te zijn om evenementen te missen, want alle belangrijke evenementen krijg je door via je vrienden. Als je niet meteen af wilt van je account, kun je om te beginnen de app verwijderen of notificaties uitzetten. Langzaamaan zul je dan realiseren dat we allemaal best zonder kunnen. Dus de-activeer jouw account en kijk wat meer om je heen (nadat je dit artikel hebt gedeeld met al je vrienden, uiteraard)!

Cover: Thomas Korver / Eindredactie: Ramona Nouse

558 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Aspiring for digital wellness

21/05/2019

21/05/2019

Actually we can't live without our smartphones. Nevertheless there are some solutions to control our digital lives. Medium has elaborated some of them.

Three Identical Strangers: a review

20/05/2019

20/05/2019

Have you ever wondered if there's a doppelganger of you out there somewhere? 3 men found those doppelgangers. They actually all looked exactly alike. Little did they know, they turned out to be brothers! Aakansha reviews the movie Three Identical Strangers, about these 3 men.

Medium Podcast #6 – A crash course in TV media landscape and why Game of Thrones rules

19/05/2019

19/05/2019

Plamen is back, but this time he’s sitting on the Medium throne. In this 6th episode of the Medium Podcast,...

The Brutally Feminine Murder of the Anti-Hero

18/05/2019

18/05/2019

We all love a hero, but sometimes, an anti-hero is even better. This article explores moral ambiguity and why we are attracted to it.

#RIPDorisDay

17/05/2019

17/05/2019

The world mourns as news of the passing of Doris Day arrives. Medium remembers a woman whose movies and music earned her the status of a Hollywood legend.

Tessa: De geneeskundestudent die geniet van haar leven in Maastricht

13/05/2019

13/05/2019

Dit keer geen student uit Amsterdam, maar een student uit Maastricht! Medium sprak met geneeskundestudent Tessa over haar studentenleven in Maastricht en hoe communicatie een rol speelt in haar studie.

Faking a Disease Online: Munchausen by Internet

12/05/2019

12/05/2019

Who can we trust online? This article explores the distressing phenomenon of Munchausen by internet.

Your nightlife review: De School, Amsterdam

10/05/2019

10/05/2019

Gabby reviews De School, mainly known as a techno nightclub. Is it worth a visit? And why is there such a strict doorpolicy? We sum up the good and bad points for you.

The Pursuit of the Perfect Picture and its Consequences

09/05/2019

09/05/2019

A lot of people nowadays do the craziest things to get the most beautiful Instagram photos. It's all fun and games, until people's properties get destroyed. Angela discusses 3 places in the world where 'Instagram tourists' have taken over.

Quality of public debate and social media

07/05/2019

07/05/2019

Does social media add or subtract from the quality of public debate today? Aakansha shares her take on the controversial topic.

Everything Not Saved Will be Lost

03/05/2019

03/05/2019

As our lives today are intertwined with that of the objects we are surrounded by, Ada dives into minimalism, decluttering and downsizing.

Medium TV – Brexit, just what the bloody hell went wrong? | MediumTV #19

30/04/2019

30/04/2019

Medium TV asked Jeppe and Charlie a few questions on Brexit. Watch the interview and listen to their opinions about it.

Outraved: Dance Demonstration for Your Education | MediumTV #18

29/04/2019

29/04/2019

Medium was present at 12 April's Outraved; a demonstration against budget cuts on education.

Medium TV interviews Leon Willems, director of Free Press Unlimited | MediumTV #17

29/04/2019

29/04/2019

Leon Willems, director of Free Press Unlimited since May 2011

VR Butterfly (World)

29/04/2019

29/04/2019

In a world where we are losing touch with our natural environment, can virtual reality save the day?

EnjoyInstagram