fbpx
23/08/2019 Communication Science news and articles

Facebookloos door het leven: het kan echt!

Abrupt je account deactiveren en de app verwijderen: dit is wat je tegenkomt in een leven zonder Facebook.


Op 23 oktober was ik zoals gebruikelijk op Facebook door mijn feed aan het scrollen. De nieuwsberichten, video’s en memes schoten in sneltreinvaart voorbij. Na een tijdje gestaard te hebben naar mijn scherm kwam ik in mijn feed langs een opiniestuk over het desbetreffende platform. Het sterke stuk, geschreven door Bregje Hofstede voor de Correspondent, leverde argumenten waar ik niet omheen kon. Ik herkende me in het verhaal. Het grootste sociale platform in Nederland (op WhatsApp na, maar dat is ook van Facebook) handelt in onze aandacht en strijdt om die aandacht te kunnen blijven verhandelen.

Na die realisatie kwam vrijwel meteen het besluit: ik wilde mijn account deactiveren en erachter komen wat ik zou tegenkomen als ik niet langer gebruik zou maken van het sociale platform. Nu laat ik jou zien wat ik ben tegengekomen en vooral wat er te winnen valt in een leven zonder Facebook.

De eerste stap: het deactiveren
Mijn besluit om te deactiveren, was vrij impulsief. Na het opiniestuk dook ik mijn instellingen in en drukte ik op de knop. Wat ik toen niet besefte, was dat veel apps en functies draaien op Facebook. Om maar eens een voorbeeld te noemen: mijn account van Spotify liep via Facebook. Heel even was ik bang al mijn nummers en afspeellijsten verloren te hebben, maar dankzij de hulp van Spotify had ik binnen een middag een account zonder bemoeienis van Facebook, inclusief al mijn opgeslagen nummers en afspeellijsten. Dit kleine struikelblok zag ik wel over het hoofd. Het deed mij beseffen hoe afhankelijk we kunnen zijn van het platform.

Ik kon je niet meer vinden op Facebook, is alles goed?

Na mijn eerste middag zonder Facebook begon ik berichtjes te krijgen van vrienden. Mensen vroegen zich af wat er gebeurd was. “Ik kon je niet meer vinden op Facebook, is alles goed?”, was een vraag die mensen aan mij stelden. “Of is het account soms gehackt?” Na het geruststellen, vertelde ik over mijn experiment. De meest voorkomende reactie van vrienden kwam in de vorm van een vraag: “Waarom?” Mijn antwoord bestond uit twee delen. Ten eerste beseffen we niet hoe afhankelijk we zijn van het platform. We willen ons account niet deactiveren omdat we bang zijn er niet meer bij te horen, of dat we evenementen missen vanwege die handige agenda van Facebook. Ten tweede is je concentratieboog totaal zoek. Ik realiseerde me dat ik vaak op Facebook zat terwijl ik eigenlijk met een andere bedoeling mijn laptop of telefoon opende. Het bekijken van mijn feed was automatisme geworden, in plaats van een bewuste keuze.

Wanneer je af wilt van je account kun je deze alleen deactiveren. Verwijderen kent Facebook niet. Als ik nu nog zou willen inloggen in mijn account zou dat kunnen. Gedeactiveerd betekent alleen dat het account niet meer zichtbaar en vindbaar is. Maar stoppen met Facebook is als stoppen met roken: je gaat helemaal stoppen of niet. In het begin was ik vooral bang dat ik dingen ging missen zoals evenementen of feestjes. Echter, ik hield vol: na vier weken ging ik nog steeds zonder Facebook door het leven.

Hoe zit het dan met Instagram of andere sociale media?
Ja, Instagram is ook van Facebook. Praktisch gezien ben ik nog steeds niet helemaal af van Facebook. Echter, de afgelopen weken was ik heel inactief op dit platform (en heb ik de meldingen ervan uitstaan). Instagram heeft mijn interesse al een beetje verloren en de concurrent laat ik ook vaak links liggen: Snapchat gebruik ik namelijk heel weinig. Wat ik wel heb herontdekt, is Twitter. Zo volg ik veel correspondenten en journalisten die mij van dichtbij op de hoogte houden van het nieuws. Hierdoor heb ik het gevoel dat Twitter nog van waarde is voor mijn nieuwsvoorziening.

Ik zou niet meteen al mijn sociale media verwijderen. Soms kan het namelijk echt heel handig zijn, voor bijvoorbeeld nieuwsvoorziening. Wat we ons wel moeten blijven realiseren, is dat het echte leven buiten Facebook en Twitter plaatsvind. Daarnaast kunnen sociale media het leven van anderen erg framen, waardoor de realiteit vaak afwijkt van wat je online ziet.

Oké, maar wat heb ik eraan?
Na dit verhaal wil jij natuurlijk weten hoe je erop vooruit gaat als je Facebook de deur wijst. Laat me dit voor jou op een rijtje zetten. Ten eerste is je concentratieboog weer terug! Ik merkte al snel dat mijn focus op bijvoorbeeld mijn studie of Medium Magazine beter werd. In plaats van eindeloos scrollen door je feed let je meer op wat er om je heen gebeurt. Ook tijdens college of les word ik niet meer afgeleid door likes en tags.

Mijn advies: gewoon stoppen met Facebook. Het scheelt ongelooflijk veel tijd, en die memes staan toch wel op Instagram of Reddit. Je hoeft ook niet bang te zijn om evenementen te missen, want alle belangrijke evenementen krijg je door via je vrienden. Als je niet meteen af wilt van je account, kun je om te beginnen de app verwijderen of notificaties uitzetten. Langzaamaan zul je dan realiseren dat we allemaal best zonder kunnen. Dus de-activeer jouw account en kijk wat meer om je heen (nadat je dit artikel hebt gedeeld met al je vrienden, uiteraard)!

Cover: Thomas Korver / Eindredactie: Ramona Nouse

Reacties

reacties

Related Posts

World capital of street art & graffiti? – It’s probably Belfast

22/08/2019

22/08/2019

Written by: AJ Kutlu here are two things that you are exposed to the most when you visit Belfast: People...

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

EnjoyInstagram