Facebookloos door het leven: het kan echt!

By Thomas Korver

By Thomas Korver

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]O[/mks_dropcap]p 23 oktober was ik zoals gebruikelijk op Facebook door mijn feed aan het scrollen. De nieuwsberichten, video’s en memes schoten in sneltreinvaart voorbij. Na een tijdje gestaard te hebben naar mijn scherm kwam ik in mijn feed langs een opiniestuk over het desbetreffende platform. Het sterke stuk, geschreven door Bregje Hofstede voor de Correspondent, leverde argumenten waar ik niet omheen kon. Ik herkende me in het verhaal. Het grootste sociale platform in Nederland (op WhatsApp na, maar dat is ook van Facebook) handelt in onze aandacht en strijdt om die aandacht te kunnen blijven verhandelen.

Na die realisatie kwam vrijwel meteen het besluit: ik wilde mijn account deactiveren en erachter komen wat ik zou tegenkomen als ik niet langer gebruik zou maken van het sociale platform. Nu laat ik jou zien wat ik ben tegengekomen en vooral wat er te winnen valt in een leven zonder Facebook.

De eerste stap: het deactiveren
Mijn besluit om te deactiveren, was vrij impulsief. Na het opiniestuk dook ik mijn instellingen in en drukte ik op de knop. Wat ik toen niet besefte, was dat veel apps en functies draaien op Facebook. Om maar eens een voorbeeld te noemen: mijn account van Spotify liep via Facebook. Heel even was ik bang al mijn nummers en afspeellijsten verloren te hebben, maar dankzij de hulp van Spotify had ik binnen een middag een account zonder bemoeienis van Facebook, inclusief al mijn opgeslagen nummers en afspeellijsten. Dit kleine struikelblok zag ik wel over het hoofd. Het deed mij beseffen hoe afhankelijk we kunnen zijn van het platform.

Ik kon je niet meer vinden op Facebook, is alles goed?

Na mijn eerste middag zonder Facebook begon ik berichtjes te krijgen van vrienden. Mensen vroegen zich af wat er gebeurd was. “Ik kon je niet meer vinden op Facebook, is alles goed?”, was een vraag die mensen aan mij stelden. “Of is het account soms gehackt?” Na het geruststellen, vertelde ik over mijn experiment. De meest voorkomende reactie van vrienden kwam in de vorm van een vraag: “Waarom?” Mijn antwoord bestond uit twee delen. Ten eerste beseffen we niet hoe afhankelijk we zijn van het platform. We willen ons account niet deactiveren omdat we bang zijn er niet meer bij te horen, of dat we evenementen missen vanwege die handige agenda van Facebook. Ten tweede is je concentratieboog totaal zoek. Ik realiseerde me dat ik vaak op Facebook zat terwijl ik eigenlijk met een andere bedoeling mijn laptop of telefoon opende. Het bekijken van mijn feed was automatisme geworden, in plaats van een bewuste keuze.

Wanneer je af wilt van je account kun je deze alleen deactiveren. Verwijderen kent Facebook niet. Als ik nu nog zou willen inloggen in mijn account zou dat kunnen. Gedeactiveerd betekent alleen dat het account niet meer zichtbaar en vindbaar is. Maar stoppen met Facebook is als stoppen met roken: je gaat helemaal stoppen of niet. In het begin was ik vooral bang dat ik dingen ging missen zoals evenementen of feestjes. Echter, ik hield vol: na vier weken ging ik nog steeds zonder Facebook door het leven.

Hoe zit het dan met Instagram of andere sociale media?
Ja, Instagram is ook van Facebook. Praktisch gezien ben ik nog steeds niet helemaal af van Facebook. Echter, de afgelopen weken was ik heel inactief op dit platform (en heb ik de meldingen ervan uitstaan). Instagram heeft mijn interesse al een beetje verloren en de concurrent laat ik ook vaak links liggen: Snapchat gebruik ik namelijk heel weinig. Wat ik wel heb herontdekt, is Twitter. Zo volg ik veel correspondenten en journalisten die mij van dichtbij op de hoogte houden van het nieuws. Hierdoor heb ik het gevoel dat Twitter nog van waarde is voor mijn nieuwsvoorziening.

Ik zou niet meteen al mijn sociale media verwijderen. Soms kan het namelijk echt heel handig zijn, voor bijvoorbeeld nieuwsvoorziening. Wat we ons wel moeten blijven realiseren, is dat het echte leven buiten Facebook en Twitter plaatsvind. Daarnaast kunnen sociale media het leven van anderen erg framen, waardoor de realiteit vaak afwijkt van wat je online ziet.

Oké, maar wat heb ik eraan?
Na dit verhaal wil jij natuurlijk weten hoe je erop vooruit gaat als je Facebook de deur wijst. Laat me dit voor jou op een rijtje zetten. Ten eerste is je concentratieboog weer terug! Ik merkte al snel dat mijn focus op bijvoorbeeld mijn studie of Medium Magazine beter werd. In plaats van eindeloos scrollen door je feed let je meer op wat er om je heen gebeurt. Ook tijdens college of les word ik niet meer afgeleid door likes en tags.

Mijn advies: gewoon stoppen met Facebook. Het scheelt ongelooflijk veel tijd, en die memes staan toch wel op Instagram of Reddit. Je hoeft ook niet bang te zijn om evenementen te missen, want alle belangrijke evenementen krijg je door via je vrienden. Als je niet meteen af wilt van je account, kun je om te beginnen de app verwijderen of notificaties uitzetten. Langzaamaan zul je dan realiseren dat we allemaal best zonder kunnen. Dus de-activeer jouw account en kijk wat meer om je heen (nadat je dit artikel hebt gedeeld met al je vrienden, uiteraard)!

Cover: Thomas Korver / Eindredactie: Ramona Nouse

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace