fbpx
29/03/2020 The magazine by Communication Science students of the UvA

XIII: Kalvijn bewijst het onmogelijke

Fabian was aanwezig bij de première van Kalvijns bioscoopexperiment XIII. De hoofdvraag op dit influencer-fest: kun je een film maken in 24 uur?


29 Oktober was het zover; de bioscoopfilm van YouTuber Kalvijn ging in première. Ondanks dat veel andere YouTubers de wens uitspreken of al bezig zijn met het maken van hun eigen bioscoopfilm, is die van Kalvijn toch wel van een hele andere orde. Zijn film XIII is in slechts 24 uur opgenomen, waar een gemiddelde bioscoopfilm in 20 dagen wordt opgenomen. Dat klinkt als gekkenwerk, en dat is het ook.

Medium Magazine kreeg de unieke kans om bij de première aanwezig te zijn en doet verslag.

24-uur
Je zal je misschien afvragen waarom Kalvijn niet gewoon meer dan 24 uur de tijd neemt om XIII op te nemen. Andere films worden immers in twintig tot honderd keer zoveel dagen opgenomen. Maar daar is een reden voor. Het idee om een film in 24 uur op te nemen en te kunnen verkopen aan de grote bioscopen, komt voort uit zijn YouTube-serie Gekkenwerk. In deze serie voert hij de meest onmogelijke opdrachten binnen 24 uur uit. Zo heeft hij al 24 uur lang een vreemde gestalkt (dat begon op Amsterdam Centraal en eindigde in Berlijn), bezocht hij in dit tijdsbestek tien verschillende landen en plaatste hij zijn eigen standbeeld in Madame Tussauds. Deze opdrachten volbracht hij allemaal, maar een bioscoopfilm filmen binnen 24 uur is toch wel even andere koek.

Normaal hoort hij op de dag zelf pas wat de opdracht van de week is. Maar deze opdracht was een uitzondering. Zo heeft hij aan zijn team doorgegeven dat hij op 28 september zijn film wilde gaan opnemen. Zijn team is aan de slag gegaan met de hele pre-productie en Kalvijn hoefde alleen maar die dag aanwezig te zijn op de set.

Wel had hij geen idee wat het script was, wie de cast was, en op welke locaties er gefilmd zou worden. Hij wist dus van niks, en dat maakt deze opdracht extra moeilijk als je rekening houdt met de onwijze tijdsdruk. Daarnaast moet je zonder enige voorbereidingen in een keer je scènes opnemen. Iedere keer dat een scène opnieuw opgenomen moest worden, betekende weer vertraging en een grotere kans dat de opdracht niet gehaald zou worden.

Nederlandse bioscopen zien wel heil in deze film

Je raadt het al, de opdracht is gelukt, want de première in Pathé Arena heeft plaatsgevonden. Van tevoren wist ik niet wat ik van de film zou moeten verwachten. Ik heb natuurlijk zowel de aflevering op YouTube als de trailer gezien, en wist dus dat ze in 24 uur dertien verschillende opdrachten moesten uitvoeren én dat er vanwege tijdgebrek ook een aantal scènes tijdens de opnames zijn geschrapt. Daarom kon ik niet verwachten dat het een kwalitatief hoogstaande film was. Maar zowel Pathé, VUE als Kinepolis hebben de film gekocht, dus Nederlandse bioscopen zien wel heil in deze film. Ook speelden een aantal bekende Nederlanders een rol, zoals Jeroen Pauw, Tim Coronel, Frank Dane en Linda Hakeboom.

Rode loper
Ik had in ieder geval heel veel zin in de rode loper, want daar mochten we ook bij zijn. Hoewel ik vele cameraploegen had verwacht, stonden we alleen met een persfotograaf en een cameraploeg van een Nederlandse krant. Desalniettemin hebben we half bekend (influencend) Nederland op de rode loper voorbij zien komen. Dat was erg gaaf! Echter liep de hele avond achter op schema en was er niet veel tijd meer om vragen te stellen.

Gebruik je fantasie en blijf voor altijd jong!

De film moest namelijk gaan beginnen en daarom deed Kalvijn, echte naam Kelvin Boerma, zijn openingswoordje samen met zijn vrienden Peter de Harder, Jard Struik, Quinten Pool en Pol Buchly die samen met Kelvin de hoofdrollen spelen. Ze noemden hun film een ‘trap tegen de schenen van de filmwereld’. ‘Normaal gesproken is zo’n film een lange bevalling, maar dit was meer een keizersnede.’ Als advies gaven ze ons mee: ‘Gebruik je fantasie en blijf voor altijd jong!’

De film draait om het Japanse spel XIII, waarbij zoals reeds gezegd Kalvijn en zijn vrienden binnen 24-uur dertien bizarre opdrachten moeten uitvoeren. Het zijn allemaal wat infantiele opdrachten, maar die passen volledig bij het motto van de film.

 

Wat volgde was een film, waarbij realiteit en fictie heel dicht bij elkaar lagen. Constant zat je te twijfelen of een scène nou geacteerd of echt was. Ook het camerawerk deed hier goed aan mee. In de making-of zie je dat er met goed professioneel materiaal gewerkt wordt, maar in de daadwerkelijke film zitten er een hoop onscherpe shots en veel bewegende camerabeelden in. Het had veel meer weg van een gemiddeld YouTube-filmpje wat niet eens Kalvijn-waardig was.

Opdrachten
Hoewel het camerawerk niet denderend was, heb ik wel onwijs gelachen om XIII. Een aantal scènes was erg hilarisch. Opdrachten die de revue passeerden waren: steel een fiets en geef je aan, drink laxeermiddel en gooi alles eruit in het zwembad en zing Oerend Hard tijdens een concert in de Ziggo Dome. Dit laatste was een interessant moment in de film. Het leek Kalvijn helemaal niks te doen, dat hij opeens voor tienduizenden mensen moest optreden. Wat enerzijds heel logisch is aangezien het geacteerd is, maar aan de andere kant had je de hele film niet echt het idee dat er geacteerd werd. Waarschijnlijk was het gewoon verstand op nul en gaan, en dat is wel de kracht van deze film.

Al met al was XIII een film die veel vragen bij mij opwekte. De verhaallijn was soms moeilijk te volgen en zowel het film- als acteerwerk maakte het alleen maar verwarrender. Ik ben benieuwd wat Jeroen Sijtsma, het brein achter deze film, in gedachte had. Wellicht dat ik deze film dan wat beter kan plaatsen. 

Desalniettemin heb ik van de film genoten en heb ik onwijs veel respect voor deze prestatie. Het is ze gelukt, een bioscoopfilm in 24 uur. Kalvijn bewijst het onmogelijke! De kwaliteit is misschien niet super, maar je mag het toch nu al een succes noemen. En dit succes wordt alleen maar groter door zijn miljoenen fans op Youtube, die natuurlijk naar de bioscoop gaan om de film te bekijken.

Bekijk hier de Gekkenwerk-aflevering voor de making-of

 

Cover: Fabian Bais

Reacties

reacties

Related Posts

A Day in the Life of a Mercurius Board Member

28/03/2020

28/03/2020

Mercurius is hiring and they are looking for YOU! In this interview with treasurer Quinta, she tells you the ins and outs of being a board member of Mercurius. What are the perks and what are the challenges? Find out and you’ll find yourself applying for a job in no time!

FSR-FMGxMEDIUM: Making progress

25/03/2020

25/03/2020

In this article, adapted by Jade, Viktoriia from the FSR-FMG gives a run-down of the student council's progress and their goals for the remainder of the year. The new preventive measures imply the student council will have to adapt to work remotely, but this won't stop them from making our voices heard!

What to do now? Entertainment tijdens de Coronacrisis

24/03/2020

24/03/2020

We kunnen er absoluut niet om heen en er is al superveel over geschreven: Het Coronavirus. In dit artikel geeft Loïs tips om je toch te vermaken tijdens het uitoefenen van social distancing.

Medium Podcast #10- Will American Horror Story Stand the Test of Time

24/03/2020

24/03/2020

Podcast Number 10 means a celebration is required, therefore the boys that boast their entertainment knowledge the most take the time to discuss a TV that will have 10 seasons as of September 2020.

Sexism in the Music Industry & How You Are a Victim Too

22/03/2020

22/03/2020

On the 8th of March it was International Womens Day. Emma explains in her article why this day is still relevant and we still need such a day.

Be alert, but don’t lose hope

19/03/2020

19/03/2020

Medium's writer Jorrit dove into the Coronavirus and gives us the ins and outs. He also tells you why you need to stay positive and hopefull.

Album review: ~how I’m feeling~ by Lauv

17/03/2020

17/03/2020

In this album review, Danny explores Lauv's multifaceted nature reflected in his latest album's lyrics in which he reveals his vast range of emotions.

Vriendschappen sluiten? Doe het via Bumble!

13/03/2020

13/03/2020

Online nieuwe vrienden zoeken? Het kan met de app Bumble! Redacteur Loïs sprak zelfs met iemand af en deelt haar ervaringen.

Azaadi – (Urdu,translation: Freedom) Steps of the Women

12/03/2020

12/03/2020

The 8th of March saw womxn from all around the globe come out and march. Menahil, a Pakistani female living alone in the Netherlands, tells about her experience.

The Women’s March in Amsterdam 2020 – Fighting for equal rights

09/03/2020

09/03/2020

In this photocolumn, Dalis shares her thoughts on the fight for gender equality and the Women's march in which womxn and allies took the streets of Amsterdam in hope of a better future.

The Mexican all-women labor strike #UnDiaSinNosotras

09/03/2020

09/03/2020

Mexican women's groups unite to protest for better rights with a labor strike which aims to simulate the disappearance of all women on Monday the 9th of March.

FSR-FMGxMEDIUM: 23 Questions with FSR member Sid

06/03/2020

06/03/2020

FSR-FMG's Vice Chair Sid shows you the way to the common room while rapidly answering 23 questions about his position in the FSR and how he manages to juggle it with his life as a student.

Love is Blind: liefde als experiment?

06/03/2020

06/03/2020

Kan je verliefd worden op iemand zonder hem of haar ooit in het echt gezien te hebben? Netflix’ nieuwe reality show Love is Blind heeft het antwoord.

Influencers’ biographies: publishers’ last hope or a great waste of paper?

06/03/2020

06/03/2020

Quite some influencers are launching their own biographies. But why telling your life story via printed media instead of social media? Medium sorts it out!

Trash on the streets of Cardiff

03/03/2020

03/03/2020

You never really know a city until you live in it. Kyle and his fellow exchange students have experienced that themselves, as they discuss the biggest differences they’ve faced.

mersin escort mersin escort mersin escort canlı tv konya escort