Bruno Mars en Kendrick Lamar grote winnaars bij Grammy’s

Picture of By Jorrit Hoekstra

By Jorrit Hoekstra

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]A[/mks_dropcap]fgelopen nacht vond het belangrijkste muziekfeestje van de wereld wederom plaats: de Grammy’s. Ook dit jaar waren er weer in veel verschillende categorieën veel verschillende artiesten genomineerd. Toch bleven de Grammy’s een feest der herkenning: voormalig winnaars Kendrick Lamar en Jay-Z waren ook dit jaar weer de grote favorieten.

Vier mannen dominant vertegenwoordigd
De zestigste Grammy’s werden dit jaar voor het eerst in New York uitgereikt. In een vol Madison Square Garden zat de gehele muziekindustrie gespannen te wachten op het moment dat de prijzen mochten worden uitgereikt. Grote kanshebbers dit jaar waren oudgediende Jay-Z en hitmachine Kendrick Lamar. Lamar was in maar liefst zeven categorieën genomineerd voor een award, terwijl Jay-Z met acht nominaties daar zelfs nog een schepje bovenop deed. Hoe anders was het verloop van de avond: Lamar won maar liefst vijf keer, terwijl Jay-Z geen enkele keer naar voren mocht komen.

Ook Bruno Mars (zes nominaties) en Donald Glover (vijf nominaties, én bekend van zijn alias Childish Gambino) maakten meerdere keren kans op een prijs. De vier mannen stonden twee keer direct tegenover elkaar: zowel in de categorie ‘Record of the Year’ als ‘Album of the Year’ namen de muzikanten het tegen elkaar op.  Volgens de prestigieuze muzieksite Rolling Stone zou geen van de vier in beide categorieën een prijs meenemen: het nummer ‘Despacito’ van Luis Fonsi en Daddy Yankee was de gedoodverfde winnaar in de categorie ‘Record of the Year’, terwijl Lorde met haar album ‘Melodrama’ de prijs voor beste album in ontvangst zou moeten nemen. De jury besloot anders. Allebei de prijzen gingen namelijk naar Bruno Mars, die over de gehele avond maar liefst zes Grammy’s won. Childish Gambino won eenmaal.

Veelvraat Jay-Z
Voor Jay-Z horen overwinningen tijdens award shows bijna een garantie te zijn. De van oorsprong New Yorkse rapper heeft inmiddels al 21 gouden grammofoonspelers op de schoorsteenmantel staan en is maar liefst 74 (!!!) keer genomineerd. Die 74 nominaties brengen Jay-Z op een gedeelde derde plaats in de meest genomineerde muzikanten. Samen met Stevie Wonder en -Grammy-recordhouder met 31 overwinningen- Georg Solti maken zij jacht op Paul McCartney (78 nominaties) en lijstaanvoerder Quincy Jones (79 nominaties). Wat betreft het aantal overwinningen moet Jay-Z nog wel even doorgaan: daarin loopt hij nog tien awards achter op eerdergenoemde Georg Solti. Overigens heeft ook de wederhelft van Jay-Z, Beyoncé, meer Grammy’s binnengehaald. Op haar nachtkastje staan er 22, één meer dan manlief heeft.

Overigens heeft ook de wederhelft van Jay-Z, Beyoncé, meer Grammy’s binnengehaald. Op haar nachtkastje staan er 22, één meer dan manlief heeft

Ook voor Kendrick Lamar en Bruno Mars hebben de Grammy’s geen geheimen meer. Lamar, rapper van beroep, had uit zijn voorgaande 29 nominaties al zeven keer gewonnen. Bruno Mars had twee nominaties minder, namelijk 27. Ook in aantal Grammy’s had de zanger twee awards minder: Mars mocht ‘slechts’ vijf keer de prijs in ontvangst nemen. Dat is met de meest recente editie wel veranderd. Lamar staat nu op twaalf gewonnen Grammy’s en Bruno Mars op elf.

100% score Ed Sheeran
Naast de ‘grote vier’ waren er ook tal van andere ervaren muzikanten genomineerd voor een Grammy. Voormalig winnaar Ed Sheeran was genomineerd in twee categorieën, tot grote onvrede van zijn fans. Die zagen de roodharige Britse singer/songwriter het liefst in meer categorieën genomineerd. Op Twitter werd furieus gereageerd over de matige waardering die het nieuwste album ‘Divide’ kreeg. Sheeran streed alleen om de ‘Best Pop Solo Performance’ en de ‘Best Pop Vocal Album’. In allebei de categorieën was Sheeran echter wel de beste. Hij nam dus twee awards mee naar Groot-Brittannië.

Klein landje, kleine inbreng
Nederland komt in de geschiedenis van de Grammy’s nagenoeg niet veel voor. Maar een aantal keer won een Nederlander een gouden grammofoon. DJ Afrojack was in 2011 de gelukkige in de categorie ‘Best Remixed Recording’ met zijn aanpassing van het nummer ‘Revolver’ van Madonna’. Vier jaar later was het DJ Tiësto die in dezelfde categorie een Grammy won met zijn remix van het nummer ‘All of Me’ van John Legend. Dit jaar was onder andere de Nederlandse dirigent Reinbert de Leeuw genomineerd voor een Grammy, maar hij verloor van Hongaarse collega György Kurtág in de categorie ‘Best Classical Compedium’. Wél viel het debuutalbum van het Amsterdamse collectief LUDWIG in de prijzen, in de categorie ‘Best Classical Solo Vocal Album’. Hiermee waren zij de enige Nederlandse winnaars van de avond. 

Avond bol van spektakel
Naast de prijsuitreikingen waren er afgelopen zondagnacht ook vele noemenswaardige optredens. Onder andere Lady Gaga en U2 kwamen, ondanks de absentie van een nominatie, naar New York om de show van een optreden te voorzien. Gaga baarde opzien door middels een witte roos aandacht te vragen voor seksuele intimidatie. Zo volgde zij het voorbeeld dat vele acteurs een maand eerder al deden bij de uitreiking van de Golden Globes. Toen was zwart de protestkleur tegen seksuele intimidatie. De avond werd gepresenteerd door onder andere Alicia Keys, Kelly Clarkson en John Legend, allemaal eerdere Grammy-winnaars.

Cover: Donations_are_appreciated / Eindredactie: Leonie Ruizendaal

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace