Students of Amsterdam: Jacobien

Picture of By Ellen Schokker

By Ellen Schokker

Deze ronde interviewt Medium Jacobien Adam, een 25-jarige student uit Wassenaar die tussen de bedrijven door tijd voor ons vrij wist te maken in haar drukke agenda. Jacobien zit op dit moment in het derde jaar van haar studie Communicatiewetenschap en volgt het honoursprogramma. Dit programma is gemaakt voor studenten met excellente studieresultaten (structureel hoger dan een 7,5) en houdt in dat je naast de reguliere bachelor vakken extra vakken volgt en kennis en ervaringen opdoet. Maar dat is niet het enige wat opvalt aan Jacobien. Voor deze studie werkte ze als kapster, streamde ze games én – je raadt het nooit – ze vind MCO-S het leukste vak tot nu toe. Daarnaast is ze net in Amsterdam komen wonen. Dat roept nieuwsgierigheid op. Heel veel nieuwsgierigheid. Want hoe houdt zij alle ballen hoog? Tijd om deze knappe dame eens aan de tand te voelen.

Een nieuw perspectief
Voordat Jacobien aan deze opleiding begon was ze nog erg zoekende: “Ik heb meerdere opleidingen uitgeprobeerd en ben uiteindelijk kapster geworden. Dat was een hele leuke maar drukke baan, ik stond 40 uur per week in de salon en had maar vier zaterdagen per jaar vrij. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat ik dat niet tot mijn 65ste wilde doen. Ik kreeg behoefte aan een ander perspectief.” Door de verhalen van haar broertje die Communicatie studeerde op het HBO en het helemaal niks vond, kwam ze erachter dat het eigenlijk wel iets voor haar was.

Altijd on top of your game zijn
Zodoende kwam ze op de studie Communicatiewetenschap en niet geheel onverdienstelijk, want vanaf jaar een scoort Jacobien hoger dan een 7,5 voor elk vak en krijgt zij het honoursprogramma aangeboden. Die kans nam ze met twee handen aan en dit betekent: altijd on top of your game zijn. Hoe vind ze de balans tussen studie en privé? En hoe gaat ze om met studiedruk? “Dit jaar vind ik het wel iets moeilijker worden, want ik woon nu sinds een half jaartje ook in Amsterdam. Ik woon in een studentenhuis en moet daar ook een beetje voor zorgen, daarnaast zit ik ook bij een roeivereniging en dat brengt ook verplichtingen met zich mee. Wat school betreft vind ik de groepsopdrachten lastig. Het wachten op andere mensen, die afhankelijkheid vind ik moeilijk. Ik mag geen herkansingen hebben, dus daardoor staat er veel druk op de tentamens, een druk die andere studenten misschien minder voelen.”

Jacobien was voor deze opleiding geen fan van wiskunde, maar vindt tot nu toe MCO-S wel het leukste vak. “Toen ik er net aan begon dacht ik echt: dit wordt helemaal niks. Maar ik heb bijles genomen en toen het kwartje eenmaal viel, begon ik het leuk te vinden.”   

Op dit moment doet ze de minor Bedrijfskunde aan de Economics en Business faculteit om haar kennis te verbreden: “Als alles naar plan verloopt heb ik mijn master afgerond in de zomer van 2020. Qua baan weet ik nog niet helemaal wat ik wil, maar gelukkig heb ik nog anderhalf jaar om dat uit te vinden.”

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace