fbpx
23/03/2019 Communication Science news and articles

Brard & Jekel, Vet Gelukkig

Hoe is het om dik te zijn in een wereld waar dun de norm is? Patty Brard en Diederik Jekel zoeken het uit en komen langs op Roeterseiland!


In het nieuwe, vierdelige programma Brard & Jekel: VetGelukkig?! gaan presentatrice Patty Brard en wetenschapsjournalist Diederik Jekel op zoek naar het antwoord op de vraag hoe het is om dik te zijn in een wereld waar dun de norm is. Brard en Jekel hebben allebei last van dit ‘probleem’ en uiteindelijk is Patty Brard gezwicht door een gastric-bypass operatie te ondergaan. Ze vragen zichzelf hardop af waarom er zo lelijk gedaan wordt over dikke mensen. In de eerste aflevering komen onder andere een gedragswetenschapper van de Radboud Universiteit, Youtuber en influencer Nikkie de Jager van NikkieTutorials en vier vrouwen, die als “dik” bevonden worden, aan het woord over deze kwestie.

Hoe leuk is het om de regels te breken

“Gewichtsdiscriminatie is de enige vorm van discriminatie die gelegitimeerd wordt”, begint gedragswetenschapper Roel Hermans van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dit wordt beaamd door de andere personen die aan het woord komen in deze eerste aflevering. Nikkie de Jager, ook wel bekend als Youtuber van NikkieTutorials, praat hier openhartig over. Zij is altijd al lang en vol geweest en levert al een groot deel van haar leven de strijd tegen zowel de kilo’s als de vooroordelen. “Wees gelukkig” is haar advies. Er zijn volgens haar al zoveel dunne en ‘perfecte’ mensen, waarom zou je ook zo moeten zijn. “Hoe leuk is het om de regels te breken?”, vraagt ze Patty. Waarop Patty antwoordt dat ze haar hele leven eigenlijk al niks anders doet. De positiviteit en luchtigheid waarmee gepraat wordt over dit nogal aanwezige maatschappelijke probleem werkt verfrissend. Mensen zullen zichzelf deze vraag ook gaan stellen en dit kan misschien wel zorgen voor een heel nieuwe houding tegenover mensen die ‘zwaar’ worden bevonden door de rest van de maatschappij. “De slanke, aantrekkelijke vrouw is heel prominent aanwezig in ons leven, vooral op sociale media”, wordt er nog gezegd, en ik begin steeds meer het idee te krijgen dat daar wel iets aan gedaan mag worden.

Bewustwording van vooroordelen

Beide presentatoren van het programma reizen af naar de, voor de meeste welbekende, Roeterseiland campus van de Universiteit van Amsterdam om een associatietest te doen. In deze test wordt onderzocht of zowel Brard als Jekel een negatieve of positieve houding hebben tegenover dikke en dunne mensen. Deze test wordt uitgevoerd door woorden van negatieve of positieve aard te combineren met plaatjes van dikke of dunne mensen. De reactiesnelheid van beide presentatoren moet dan uitwijzen of er een voorkeur bestaat. Wat blijkt, beide presentatoren hebben een voorkeur voor dunne personen. Bij Jekel is dit een lichte voorkeur, bij Brard is er sprake van een sterke voorkeur. Beide presentatoren schrikken, omdat ze zelf vinden dat ze niet horen in ‘deze categorie personen’. Deze eerlijkheid zorgt ook voor herkenbaarheid. Hoe erg je jezelf ook wil dwingen geen voorkeur te hebben voor een bepaald soort personen, deze voorkeur is altijd aanwezig. De bewustwording van het feit dat iedereen vooroordelen heeft, is naar mijn mening een belangrijk proces in het gelijk behandelen van alle personen, dik, dun, donker, licht, man, vrouw of daartussenin.

Hoe erg je jezelf ook wil dwingen geen voorkeur te hebben voor een bepaald soort personen, deze voorkeur is altijd aanwezig

Persoonlijk denk ik dat deze bewustwording ook de kracht gaat zijn van dit programma. Bewustwording creëren voor de mensen in deze maatschappij die ‘anders’ zijn. Door meer inzicht te geven in bepaalde keuzes die gemaakt worden, bepaalde redenen te geven waarom sommige mensen nou eenmaal wat voller zijn dan anderen en het belangrijkste, door te laten merken aan deze mensen dat ze niet de enige zijn. Vaak wordt er gedacht dat we de enige zijn in een hoop dingen die ons gebeuren. Negen van de tien keer is dit niet zo en daarom ben ik van mening dat dit programma ontzettend belangrijk en leerzaam is en gaat zijn in de delen die nog zullen volgen. Probeer blij te zijn met wie je bent, leef een beetje en breek die regels!

Cover: Wim Kluvers / final editor: Brittany van Engelenhoven

216 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Where does scapegoating come from?

22/03/2019

22/03/2019

Alvaro found out where scapegoating comes from, and explains it to us in this article. Why do we scapegoat? And what has the Bible to do with it?

Killfies: And You Thought Duckface Was Bad

21/03/2019

21/03/2019

With astonishing numbers in countries such as India and Russia, the 'Killfie' is gaining not only in popularity, but also in casualties. Why do people take such great risks for 'just a picture'?

Onder de loep: De Luizenmoeder

20/03/2019

20/03/2019

Het tweede seizoen van De Luizenmoeder is een aantal weken geleden begonnen. Wat maakt dit programma nog steeds zo succesvol? Medium zocht het uit.

My Podcast and Me: The Intimacy of Podcasts

20/03/2019

20/03/2019

Podcasts; the substitution to TV and radio among millennials. However, the statistics on podcasts listeners are respectively low in the Netherlands. Why are podcasts popular in other countries? And how come that we stay behind?

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

EnjoyInstagram