Tom de Kleer: student en lijsttrekker

Picture of By Philip van Es

By Philip van Es

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]N[/mks_dropcap]og een kleine drie weken en stemgerechtigd Nederland mag de gang naar de stembus gaan maken om de samenstelling van de gemeenteraden door heel Nederland te bepalen. Eva Jinek zei ooit over gemeenteraden: “Het is een mooie vijver voor kleurrijke vissen”. Één van die kleurrijke vissen is Tom de Kleer: twintig jaar, geschiedenisstudent aan de universiteit Leiden en lijsttrekker van de VVD in de gemeente Nieuwkoop.

Aandacht van de media
Zo’n jonge lijsttrekker trekt natuurlijk ook veel media-aandacht, en volgens Tom is dat niet altijd even leuk: “Ik word er soms moe van om mijn eigen hoofd te zien in de media. Maar dat hoort erbij. Ik krijg ook altijd weer die vragen over mijn leeftijd, maar dat gebruiken we als een unique selling point. Een jong persoon staat vaak voor vernieuwing, daarnaast heb ik veel ervaring achter mij staan op de lijst, dus mensen hoeven niet bang te zijn dat alles in het belang van de vernieuwing is.” Een jonge lijsttrekker stuit vaak ook op verzet, maar daar gaat Tom heel nuchter mee om. “Je moet open staan voor kritiek en in je rol als lijsttrekker groeien. Om meer kennis te vergaren spar ik ook met enige regelmaat met oudere VVD’ers binnen de partij.”

De student-lijsttrekker combinatie
Tom studeert zelf geschiedenis aan de Universiteit van Leiden, vooral om zijn opties open te houden. “Ik vind geschiedenis gewoon een mooi vak. Ik wil later ook niet per sé de politiek in. Sportjournalistiek lijkt me leuk, maar ook docent geschiedenis worden trekt me wel.” Op de vraag hoe Tom het lijsttrekkerschap combineert met zijn studie moet hij even lachen. “Ik was heel januari vrij, dus toen ging het nog wel makkelijk. Nu heb ik nog wel eens momenten van “Oeh, ik moet dit in gaan passen op één of andere manier”. Gelukkig zijn veel van de vergaderingen in de avonduren en kan ik met de voorbereidingen daarop flexibel zijn.”

Mijn leeftijd gebruiken we als een unique selling point

Tom ziet zichzelf dan ook niet als de typische student. “Natuurlijk ga ik doordeweeks graag met vrienden wat drinken, maar daar blijft het wel bij. Waarschijnlijk stel ik mezelf later de “Had ik niet beter..?” vraag wel eens, maar dat is achteraf praten. Ik ben tevreden over de situatie als het nu is, en dat is het belangrijkst.” Tom staat in Leiden niet bekend als “de lijsttrekker”. “Niet veel medestudenten weten het van me. Ik kom er natuurlijk wel voor uit, maar ik ga me niet overal voorstellen als Tom de Kleer, lijsttrekker VVD Nieuwkoop. Ik hoef het niet met iedereen te delen, het belangrijkste blijft dat ik de passie in m’n werk kan stoppen.”

Politieke visie
Dat Tom voor de VVD heeft gekozen ziet hij niet als vreemd. “Zelfontplooiing en vrijheid zijn belangrijk voor mij. Zelfontplooiing is in mijn optiek in deze eeuw het belangrijkst. De individu staat centraal en we moeten ervoor zorgen dat iedereen de kansen kan pakken die voorbij komen. Ik stel mijzelf nu pas de waarom-vraag. Het is volgens mij een keuze op gevoel. Geen enkele politicus zal direct kunnen zeggen ‘daarom ben ik bij die partij gegaan’.” De vergelijking tussen Tom de Kleer en Mark Rutte is snel gemaakt: geschiedenisstudent, VVD en al vroeg betrokken bij de politiek. Toch is de minister-president niet direct een voorbeeld voor Tom. “Ik heb meer met Klaas Dijkhoff. Uitbundig en nuchter, dat is wat de politiek vandaag de dag nodig heeft. Toen hij Thierry Baudet van Forum voor Democratie aftroefde, genoot ik wel.”

De politiek vandaag de dag heeft iemand nodig als Klaas Dijkhoff, uitbundig en nuchter

Over zijn eigen campagne is hij helder: “Je moet het als gemeente-politici klein houden en dicht bij de belevingswereld van de stemmers staan. Bewoners maken zich druk over de sporthal die gaat sluiten of onkruid op straat. Dat zijn onderwerpen die spelen en daar moet je een mening over formuleren.” Tom ziet in zijn gemeente ook enkele trends. “Stemmers kijken ook naar wie ze kennen op de lijst. Die lokale blik is normaal. De gemeente Nieuwkoop bestaat daarbij uit een paar dorpen, het zou misschien wenselijker zijn om een districtenstelsel te hebben, zodat ieder dorp vertegenwoordigd is in de raad. Dat is in Nederland echter niet gebruikelijk.” Na de verkiezingen hoopt Tom de stap te zetten naar fractievoorzitter. “Dat lijkt mij een mooie uitdaging. Wethouder worden is sowieso niet mijn ambitie. Misschien op de lange termijn, maar op dit moment denk ik daar niet aan.”

Cover: Philip van Es / Eindredactie: Kyle Hassing

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace