Students of Amsterdam: Lisa

Picture of By Kim van Halen

By Kim van Halen

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]I[/mks_dropcap]n de laatste editie van Students of Amsterdam spreekt Medium met Lisa Flohr (22). Lisa komt oorspronkelijk uit Alphen aan de Rijn, maar woont inmiddels alweer vijf jaar in Amsterdam en dat bevalt haar goed. Naast Nederlands bloed heeft Lisa ook Indonesische roots meegekregen van haar vader. Momenteel is Lisa masterstudente Entertainment Communication aan de UvA, werkt ze bij een onderzoeksbureau en is ze veel te vinden in de sportschool. In de brugkantine op de Roeterseilandcampus spraken we met haar over haar studie(s), studententijd en omroep Max.

Jongste lid

Na het behalen van haar havodiploma besloot de toen zestienjarige Lisa om de opleiding Media, Informatie en Communicatie te gaan volgen aan de Hogeschool van Amsterdam. Waarom Lisa destijds koos voor deze opleiding weet ze eigenlijk niet meer zo goed. “Je bent 16 jaar en je moet ineens een opleiding kiezen. Eigenlijk ben je nog veel te jong om dan al te kiezen. Ik weet ook niet of het nou echt mijn eigen keuze was, ik ging een keer naar een open dag en toen leek het mij wel leuk.”

In haar eerste studiejaar ging Lisa meteen bij een studentenvereniging. Dit maakte haar het jongste lid ooit (16 jaar) van AEGEE Amsterdam. AEGEE is een studentenvereniging met ongeveer 200 vestigingen door heel Europa. Dit is ook precies wat Lisa zo aantrok: het internationale aspect. Naast de borrels en congressen werden er ook regelmatig uitjes naar andere AEGEE vestigingen in Europa georganiseerd. Vandaag de dag is Lisa met haar 22 jaar al reünist, maar ze kijkt terug op een geweldige tijd (waaraan ze ook nog eens haar huidige vriend heeft overgehouden).

Nooit uitgeleerd

Na haar HBO-studie had Lisa niet het idee dat ze al was uitgeleerd. “Mijn HBO opleiding ging me vrij gemakkelijk af. Ik had wel genoeg te doen, maar ben er eigenlijk wel makkelijk doorheen gefietst. Daarnaast was ik pas 20 jaar en had ik nog geen zin om te werken.” Lisa kwam erachter dat ze met haar relevante HBO-opleiding een verkorte bachelor Communicatiewetenschappen aan de UvA kon volgen. “De overstap van HBO naar universiteit was wel lastig, het is een heel andere manier van leren. Waar ik op het HBO veel bezig was met cases en projecten, ben je op de uni vooral artikelen aan het lezen. Ook is de manier waarop je dingen benadert anders: op HBO doe je veel op gevoel, op de uni moet je alles baseren op theorie.”

Na haar bachelor was Lisa nog steeds niet uitgeleerd. Momenteel is ze halverwege haar master Entertainment Communication aan de UvA. Waarom ze voor deze master heeft gekozen? “Ik vind het erg interessant om te onderzoeken waarom we naar sommige dingen kijken en wat dat doet met ons. Neem bijvoorbeeld de nieuwe trend bingewatchen, iedereen doet het. Maar waarom? En wat voor effect heeft dit op de manier waarop je een serie beleeft? En hoe ontwikkelt deze trend zich?” Wat ze ook leuk vindt aan haar master (en bachelor) is dat er erg veel focus ligt op onderzoek.

Neem bijvoorbeeld de nieuwe trend bingewatchen, iedereen doet het. Maar waarom? En wat voor effect heeft dit op de manier waarop je een serie beleeft? En hoe ontwikkelt deze trend zich?

Buiten haar studie is Lisa ook graag met onderzoek bezig, ze werkt namelijk bij een onderzoeksbureau in Amsterdam. De nachtmerrie van menig student is voor Lisa een genot. “Op mijn werk mag ik lekker de hele dag SPSS’en. Ik evalueer campagnes van merken en probeer op een strategisch niveau te kijken en vanuit daar een passend advies te geven.” Op de vraag of Lisa inmiddels al uitgeleerd is, antwoordt ze: “Ik ben nooit uitgeleerd! Ik ben daarentegen wel toe aan het werkleventje, maar ik wil ook daar nog steeds blijven leren. Ik merk nu al tijdens mijn master dat ik een veel serieuzere houding heb gekregen met meer focus op studie en carrière. Waar ik tijdens mijn bachelor nog drie keer per week uitging, kan ik dat nu niet meer aan.” Lisa moet lachen en vervolgt: “Ik klinkt echt als een oma nu!”

Waar ik tijdens mijn bachelor nog drie keer per week uitging, kan ik dat nu niet meer aan.” Lisa moet lachen en vervolgt: “Ik klinkt echt als een oma nu!

Omroep Max

Binnen het vakgebied communicatie is Lisa altijd erg geïnteresseerd geweest in televisie. Het liefst zou ze later ook achter de schermen werken bij een televisieprogramma. Ook is Lisa erg geïnteresseerd in content maken voor ouderen. “Ouderen zijn een erg interessante doelgroep. De ouderen van over 10 jaar zijn al zo anders dan de ouderen van nu. Het is super interessant om te zien wat voor effect dat gaat hebben op hun mediavoorkeuren. Ook zijn ouderen een vergeten doelgroep en is er weinig onderzoek naar hen gedaan.” Lisa snapt dat niet, de groep ouderen wordt namelijk steeds groter. “Het is een booming business.” Stiekem zou Lisa best wel graag bij Omroep Max willen werken om zich daar bezig te houden met het maken van content.

Voordat ze haar master gaat afronden en aan het werk gaat, gaat Lisa deze zomervakantie nog backpacken met haar vriend in De Balkan. Lisa realiseert zich: “Dit is mijn laatste zomervakantie ooit, dus ik ga extra genieten van dit avontuur.” Lisa hoopt dat ze over vijf jaar een baan heeft waar ze voldoening uit kan halen en waarbij ze nog steeds dingen leert en zichzelf uit kan dagen. Ze zou op korte termijn graag in Amsterdam blijven wonen. Het liefst in de Indische buurt, waar ze nu ook woont. “Het is zo’n leuke buurt en altijd gezellig. De Indische buurt heeft echt een beetje mijn hart veroverd.” Ook hoopt ze later wel af en toe nog een feestje mee te kunnen pakken en ’s nachts knakworstjes te eten als ze thuiskomt.

Tot slot vroegen wij Lisa of ze nog een levensles heeft voor onze lezers. “Verspil je tijd niet aan negatieve energie, daar word je moe van. Als je dingen positief blijft inzien, zal daar ook veel goeds uit voortkomen!”

Cover: Nicky

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace