Overdosis aan pillennieuws

By Christian Manuputty

By Christian Manuputty

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]H[/mks_dropcap]et debat omtrent drugs onder feestgangers wordt weer eens aangezwengeld. Iedereen heeft er wat over te zeggen, maar omdat iedereen er wat over te zeggen heeft, is de nuance soms ver te zoeken. Dit keer zijn de doden die vielen tijdens het Amsterdam Dance Event de oorzaak, waarbij alle overledenen onder invloed waren van drugs. Het hele mediacircus reageerde en draaide weer op volle toeren.

Een overdosis in de media
De Telegraaf publiceerde voor alle gebeurtenissen weer een echte ‘Telegraafkop’: “Pillengeneratie negeert gevaar”. Zoals wel vaker wordt er bij de Telegraaf heel generaliserend geschreven over een generatie die blijkbaar massaal aan drugs doet. Er heerst natuurlijk wel een stigma op het gebruik van drugs. Maar is dat niet voornamelijk door de associatie die er is met blowende hippies en doorgesnoven gabbers, zoals De Volkskrant dat zo mooi beschreef? Een ander voorbeeld is SGP-leider Kees van der Staaij die xtc (uiteraard) afdoet als troep. Zelfs Peter Pannekoek besteedde zijn show in De Wereld Draait Door aan drugsgebruik om zo vrolijk de week af te sluiten. Hieruit bleek overigens dat hij zelf ook wel eens gebruikt, maar dat geheel terzijde.

Epidemie
Laat ik even voorop stellen dat ik zelf geen drugsgebruiker ben. Als ik het ontken, lijkt het misschien dat ik juist wél aan drugs doe, maar neem van mij aan dat ik op het gebied van drugs clean ben. Ik ken echter wel mensen die ‘gebruiken’. Van hen weet ik dat er een wezenlijk verschil is tussen verantwoord en onverantwoord drugsgebruik. Dat klinkt misschien raar, maar het bestaat wel. Een voorbeeld van verantwoord gebruik is het drinken van water in de gaten houden. Dit zou overigens een van de oorzaken van de drugsdoden kunnen zijn, te weinig water. Het gebruik van drugs is zelden de directe doodsoorzaak, iets waar vaak aan voorbij wordt gegaan in het nieuws rondom het hele drugsgebeuren. Nieuws dat zelfs de discussie over Zwarte Piet voor even, al was het maar even, naar de achtergrond verdreef. De ophef die is ontstaan, is wellicht opmerkelijk te noemen, misschien zelfs overtrokken. Natuurlijk, er zijn drie doden, maar er wordt nu gedaan alsof er sprake is van een epidemie. Een epidemie waarbij een generatie ten onder zal gaan aan drugsgebruik.

Nieuws dat zelfs de discussie over Zwarte Piet voor even, al was het maar even, naar de achtergrond verdreef

Zonnebrillen in het donker
Ik ben dan geen gebruiker, een festival zo nu en dan schuw ik zeker niet. Zo ben ik dit jaar bijvoorbeeld naar Lowlands geweest. Als ik daar midden in de nacht stond te hossen in één van de tenten, zag ik ook mensen met flesjes water en zonnebrillen op. Zonnebrillen terwijl het pikkedonker is. Dan weet je natuurlijk hoe laat het is. Zo hier en daar werd er ook een pilletje geslikt en dat zal ook op andere festivals gebeuren. Had De Telegraaf daar een artikel aan besteed? Mengde meneer Van der Staaij zich in het debat? Vertelde Peter Pannekoek een verhaal in De Wereld Draait Door over drugsgebruik? Nee, omdat er toen niemand dood ging. Daarom is alle media-aandacht wellicht wat overtrokken, want er is helemaal geen sprake van een epidemie. Nee, er is sprake van een mediacircus dat weer op volle toeren draait.

Cover: Curtis Perry

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace