Zwart op zwart blijft moeilijk

By Christian Manuputty

By Christian Manuputty

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]H[/mks_dropcap]et maakt niet uit hoe verborgen je bent op het internet, ze zullen je altijd vinden. Dat zegt het Openbaar Ministerie tenminste over sites die zich bezighouden met criminele activiteiten. Dat klopt misschien ook wel, want er zijn deze week honderden criminele websites op zwart gegaan door een grootschalige samenwerking van Interpol en FBI.

Zwarte Marktplaats
Een jaar geleden werd Silk Road van het web gehaald: een soort zwarte marktplaats voor allerlei criminele diensten, maar dan de grootste in zijn soort. Op deze site werden drugs, valse identiteitsbewijzen, maar ook huurmoordenaars aangeboden. Dat kon allemaal gewoon via ons geliefde internet. Diep verborgen gingen mensen hun gang. Dit was mogelijk door een zogenaamd TOR-netwerk, waarbij er sprake is van verschillende gecodeerde lagen. Hierdoor blijft de identiteit van de gebruiker anoniem. Het systeem is ontwikkeld door het Amerikaanse leger, maar nu wordt het gebruikt door onder andere journalisten die anoniem willen blijven of in dit geval Silk Road. Zelfs WikiLeaks maakt gebruik van TOR.

Silk Road 3.0
Vorig jaar ging de eerste Silk Road op zwart, deze week ging Silk Road 2.0 op zwart. Blake Benthall werd opgepakt: hij wordt gezien als het brein achter Silk Road 2.0. Hij heeft dus een ‘doorstart’ gemaakt met Silk Road, nadat het vorig jaar was opgeheven. In verschillende landen zijn computerservers in beslag genomen, waaronder in Nederland. De sluiting van de eerste versie van Silk Road leek voor een boost te zorgen, een toename van criminele websites. Het had dus juist een averechts effect. Is het dan nu niet gewoon wachten op Silk Road 3.0? Ja, sterker nog, waarschijnlijk is het er al. Zo zijn er na de opheffing van de eerste versie van Silk Road meerdere sites online gegaan die ook criminele activiteiten aanbieden. De markt op het web groeit, wat ook wel logisch is. Voor een dealer is het natuurlijk makkelijker om iets verbogen op het internet aan te bieden dan op de hoek van het Leidseplein.

De aanklager in Manhattan is echter stellig: “This Silk Road, in whatever form, is the road to prison.” Duidelijk, maar is dit niet gewoon machogedrag? Het klinkt heel stoer, maar het is misschien ook een beetje naïef. Mensen achter de schermen van de cybercriminaliteit verdienen miljoenen met dit soort praktijken. En als zij het niet doen, zullen anderen dat wel doen. Volgens het Openbaar Ministerie moet met het opsporen van cybercriminaliteit een bepaald signaal worden afgegeven. Een signaal waarmee duidelijk wordt gemaakt dat het internet geen plek is voor criminaliteit. Het OM zal hopelijk niet zo naïef zijn als het lijkt, want het is natuurlijk gewoon wachten geblazen op Silk Road 3.0.

Cover: Brian Klug

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace