Picture of By Jorrit Hoekstra

By Jorrit Hoekstra

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]A[/mks_dropcap]fgelopen week kondigde de National Football League (NFL) haar nieuwe regels aan omtrent het nationaal Amerikaans volkslied. De gekleurde spelers in het American Football besloten eerder uit protest tegen politiegeweld en uit solidariteit met het grote aantal benadeelde Amerikanen niet langer voor het volkslied te gaan staan, maar in plaats daarvan te knielen. Met de nieuwe regels laat de NFL zien niets van de boodschap van het protest begrepen te hebben.

Colin Kaepernick

Toen voormalig quarterback van San Fransisco Colin Kaepernick twee jaar geleden voor het eerst knielde bij het volkslied, bracht dat een storm van kritiek met zich mee. Grote persoonlijkheden als Ted Cruz en Donald Trump spraken zich verontwaardigd uit over de actie. Volgens de één was het een belediging van de vlag, terwijl de ander juist vond dat Kaepernick een totaal verkeerd punt aansneed. Collega’s en fans namen het echter op voor de speler en lieten Kaepernick niet vallen. Sommige mede-footballers volgden zijn voorbeeld, terwijl een ander soort protest – tijdens het volkslied uit protest de vuist opsteken – ook breed werd gedragen.

Het jaar daarna werd er weinig hiermee gedaan. De eigenaren van de club zagen geen probleem met de manier van protesteren en waren daarom ook tegen de voorgestelde regel dat spelers móeten staan voor het Amerikaanse volkslied. Ook wettelijk gezien was het in Amerika niet verplicht om te staan, dus bleven de spelers op hun manier respect betuigen voor de slachtoffers. De verdeeldheid bereikte een hoogtepunt tijdens de rellen in Cleveland vorig jaar. Van het footballteam uit nota bene Cleveland weigerden maar liefst vijftien spelers om te staan voor het volkslied. Amerika was volledig in de ban van de losgebarsten discussie over het volkslied.

Nieuwe regels

Na een wachttijd van maar liefst eenentwintig maanden heeft de NFL dan vorige week eindelijk actie ondernomen tegenover het protest, maar in geen enkele manier bleek daaruit dat de bond had geluisterd naar de boodschap van de spelers. In de nieuw opgezette regels staat dat degenen die willen protesteren tegen het volkslied dat in een afgesloten ruimte buiten het veld moeten doen. Daarnaast is het verplicht geworden om te staan voor het volkslied en krijgen de clubs bij weigering van de spelers een boete. Met deze maatregelen lijkt de NFL zich compleet te distantiëren van de ideologieën en belangen van haar eigen spelers.

Waar de National Basketball Association (NBA) ook een verplichting van het staan invoerde, gaf die bond wel duidelijk aan dat er nog steeds mogelijkheid tot protesteren was. Uit de nieuwe wetgeving in de NFL blijkt echter dat de onderliggende boodschap van het knielen totaal langs hun heen is gegaan. Waar Kaepernick ooit begon met het knielen om zich uit te spreken tegen politiegeweld tegen gekleurde Amerikanen, is er in de twee jaar daarna nauwelijks iets veranderd. De NFL zelf heeft zich nul keer uitgesproken over het protest en lijkt met de nieuwe regels juist aan te willen geven dat de openingsceremonie voor een wedstrijd zo snel mogelijk weer moet gaan zijn zoals het vroeger was.

Uit de nieuwe wetgeving in de NFL blijkt echter dat de onderliggende boodschap van het knielen totaal langs hun heen is gegaan

Protest over protest

De nieuwe regels zorgden voor een hoop opschudding in de Amerikaanse sportwereld. NFL-spelers spraken zich fel uit tegen de beslissingen en lieten dat vooral op hun sociale media weten. Philadelphia Eagles-speler Malcolm Jenkins nam het voortouw in de discussie: “What NFL owners did today was thwart the players’ constitutional rights to express themselves and use our platform to draw attention to social injustices like racial inequality in our country. Everyone loses when voices get stifled.’’ De tweet is inmiddels al meer dan zesduizend keer geretweet en meer dan twintigduizend keer geliked.

Niet iedereen was negatief over de nieuwe regel. President Trump, niet vies van een beetje controverse, zei dat de spelers trots moeten zijn op het volkslied. Als ze dat niet zijn, hoeven ze wat Trump betreft ook niet meer in de NFL te spelen. Volgens de president hebben de eigenaren enkel het juiste gedaan met het aannemen van de nieuwe regel. In eerdere stadia had Trump zich ook al fel tegen Colin Kaepernick en de protesten uitgesproken. Toen werd er helemaal geen blad voor de mond gehouden: Trump vond dat iedereen die meedeed aan het protest uit het land moest worden gezet.

President Trump, niet vies van een beetje controverse, zei dat de spelers trots moeten zijn op het volkslied

Het nieuwe NFL-seizoen begint pas op 7 september, maar staat nu dus al onder hoogspanning. Vele sterren hebben al aangegeven de nieuwe regels niet op te gaan volgen en alsnog door te gaan met het voeren van protest, maar dat is makkelijk gezegd. Eén ding is in ieder geval zeker: de NFL heeft de knuppel in het hoenderhok gegooid en ondervindt daar nu de (negatieve) consequenties van.

Cover: Pixabay

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace