fbpx
25/03/2019 Communication Science news and articles

Communicatienetwerk hulpdiensten faalt, maar politiek geeft geen gehoor

Ondanks aanhoudende problemen met C2000 grijpt de overheid nauwelijks in, waardoor communicatie tijdens grote calamiteiten zomaar onmogelijk kan worden.


Vorige week keek ik een documentaire van Zembla die mijn mond deed openvallen. Het communicatienetwerk C2000, dat gebruikt wordt door alle hulpdiensten, is sterk verouderd en al jaren dringend aan vervanging toe. De 85000 gebruikers van C2000 hadden vorig jaar al een verbeterd systeem moeten hebben, maar de invoering hiervan blijft maar vertraging oplopen. Zembla onderzocht daarom hoe veilig wij nog zijn met het verouderde C2000 netwerk. Hierbij komt naar voren dat de overheid er een potje van maakt en de politiek niet inziet dat ze de veiligheid van miljoenen mensen op het spel zetten.

Incidenten
Er is een aantal grote incidenten geweest waarbij het netwerk niet naar behoren functioneerde. Na de crash van Turkish Airlines-vlucht 1951 bij Schiphol in februari 2009 was communicatie tussen de meldkamer en ambulancediensten, brandweer en politie regelmatig onmogelijk, omdat het netwerk al dit verkeer niet aankon. Dit resulteerde in een grote chaos rondom het rampgebied. Ook tijdens de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn en tijdens rellen bij een beachclub in Hoek van Holland lag C2000 korte tijd plat. Zeker bij de rellen heeft dit ernstige gevolgen gehad; politieagenten voelden zich zo in de steek gelaten dat ze zich genoodzaakt voelden zichzelf met hun vuurwapens te beschermen. Gevolg: zes gewonden en een dode.

Politieagenten voelden zich zo in de steek gelaten dat ze zich genoodzaakt voelden zichzelf met hun vuurwapens te beschermen. Gevolg: zes gewonden en een dode

Nalatig
Na deze incidenten lijkt het aannemelijk dat de overheid inziet dat er op korte termijn iets moet veranderen aan dit netwerk. Het tegendeel blijkt. In de periode van 2009 tot 2014 zijn er alleen maar 65 zendmasten bijgebouwd, waardoor C2000 op meer plaatsen in Nederland dekking heeft. Naast dat het schandalig is dat er überhaupt nog niet in heel Nederland dekking was voor het communicatienetwerk, blijkt ook dat hulpdiensten na deze vijf jaar in een aantal erg risicovolle gebieden, bijvoorbeeld bij een kerncentrale, nog steeds geen gebruik kunnen maken van het C2000 netwerk.

Toenmalig minister van Justitie en Veiligheid Stef Blok kwam eind juni 2017 met de mededeling dat er in november van dat jaar eindelijk een verbeterd en vernieuwd C2000 netwerk zijn intrede zou doen. Iedereen buiten de politiek wist al dat dit plan op zo’n korte termijn niet haalbaar was, maar minister Blok realiseerde zich dit pas een maand later. Hij blies het plan alsnog af, waardoor dat de hulpdiensten voorlopig nog met het oude systeem opgescheept zitten. Moet er dan niet zo snel mogelijk een nieuwe datum gekozen worden voor het voltooien van het nieuwe C2000 netwerk?

2775 incidenten
Het Ministerie van Justitie en Veiligheid ziet die noodzaak niet; uit een geheim document blijkt dat het huidige netwerk volgens het ministerie nog robuust en stabiel is. Het televisieprogramma Zembla komt daarentegen met schokkende cijfers die het tegendeel bewijzen. Uit een storingsanalyse van Henk van Beek blijkt dat tussen april 2015 en augustus 2017 er 2775 incidenten zijn geweest met C2000. Circa duizend incidenten zijn te wijten aan een defect onderdeel dat simpelweg verouderd is. Er is duidelijk sprake van een stijgende lijn in het aantal incidenten.

Een ander niet eerder gepubliceerd document van het Ministerie laat zien dat ook die twijfelt aan de crisisbestendigheid van het netwerk. In dit document staat dat de kans voor gelieerde gebruikers groot is dat communicatie via C2000 niet meer mogelijk is na een terroristische aanslag. Dit betekent dat bij dit soort situaties alleen nog maar de belangrijkste gebruikers binnen een bepaald gebied gebruik kunnen maken van dit netwerk. Dit gebeurt allemaal om overbelasting van het netwerk te voorkomen. Probleem is wel dat wanneer er ergens anders in het land nog een aanslag gepleegd wordt, of een ander incident plaatsvindt, dat er mogelijk voor die mensen geen communicatie meer mogelijk is.

De reactie van het Ministerie doet denken aan een winkeldief die het op een lopen zet als er gevraagd wordt of hij de inhoud van zijn tas even wil laten zien

Zeker over deze uitspraak wilde Zembla graag opheldering van het Ministerie, maar dat blijft al het contact met de media afhouden. Sterker nog; het Ministerie heeft iedereen die iets met C2000 te maken heeft verboden om met journalisten te praten. Zelfs de schilders van een zendmast houden hun kaken stijf op elkaar. De reactie van het Ministerie doet denken aan een winkeldief die het op een lopen zet als er gevraagd wordt of hij de inhoud van zijn tas even wil laten zien. Na de uitzending van Zembla heeft de overheid eindelijk iets naar buiten gebracht: een persbericht waarin staat dat het nieuwe netwerk pas eind 2019 klaar zal zijn.

Het Ministerie geeft aan dat het druk bezig is met het vernieuwen van het netwerk en het vergroten van de dekking. Ook geeft het keurig aan wat er gebeurt tijdens een terroristische aanslag. Het klinkt nu allemaal heel onschuldig en welwillend, maar wie de aflevering van Zembla gezien heeft, weet wel beter. VVD-kamerlid Arno Rutte heeft de aflevering ook gezien en heeft direct een aantal Kamervragen gesteld. Voor nu zit er niets anders op dan anderhalf jaar hopen dat er niets ernstigs gebeurt en dat we niet zullen hoeven zeggen: ‘Had dat vernieuwde netwerk nou maar in 2017 al ingevoerd.’

Eindredactie: Kevin Hesp / Cover: abietams

218 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Where does scapegoating come from?

22/03/2019

22/03/2019

Alvaro found out where scapegoating comes from, and explains it to us in this article. Why do we scapegoat? And what has the Bible to do with it?

Killfies: And You Thought Duckface Was Bad

21/03/2019

21/03/2019

With astonishing numbers in countries such as India and Russia, the 'Killfie' is gaining not only in popularity, but also in casualties. Why do people take such great risks for 'just a picture'?

Onder de loep: De Luizenmoeder

20/03/2019

20/03/2019

Het tweede seizoen van De Luizenmoeder is een aantal weken geleden begonnen. Wat maakt dit programma nog steeds zo succesvol? Medium zocht het uit.

My Podcast and Me: The Intimacy of Podcasts

20/03/2019

20/03/2019

Podcasts; the substitution to TV and radio among millennials. However, the statistics on podcasts listeners are respectively low in the Netherlands. Why are podcasts popular in other countries? And how come that we stay behind?

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

EnjoyInstagram