[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]”H[/mks_dropcap]et blijft bizar: zeven jaar na de grootste financiële crisis ooit, is er vrijwel niets veranderd. Zeven jaar na een legale roof van wereldhistorische proporties, ziet ons bankwezen er nog vrijwel hetzelfde uit. We worden wel boos, maar doen er vervolgens niets mee. Als Den Haag het laat afweten, en beschrijvende journalistieke artikelen niet genoeg zijn, moet er iets anders gebeuren.” Dit schrijft journalist Rutger Bregman in De Correspondent en volgens hem moeten we dan ook met z’n allen overstappen naar een andere bank. Daarom riep hij deze week uit tot de nationale Ik Stap Over Van Bank Week. Het bijbehorende evenement op Facebook telt al 2500 deelnemers en de bijbehorende hashtag #ikstapovervanbank is al meer dan 1600 keer gebruikt. Het moet een aanzet tot verandering zijn, maar gaat het ook werken?
Populair in de media
Voor Bregman is deze actie al een succes afgaande op alle belangstelling. “Ik dacht: als honderd mensen meedoen, ben ik tevreden en als niemand meedoet, kan ik daar weer een artikel over schrijven.” Zoals eerder beschreven doen er volgens social media zelfs meer dan 1000 mensen mee aan de actie en daar komt nog bij dat de nationale media ook aandacht schenkt aan Bregman. Zo kwam hij telefonisch in de uitzending van Dit Is De Dag op NPO Radio 1 en in de uitzending van RTL Z. In de uitzending van Dit Is De Dag stelt hij dat we allemaal weg moeten bij ABN AMRO, ING en Rabobank. Om de juiste keuze te maken, kunnen we gebruik maken van Eerlijke Bankwijzer. Deze organisatie is een initiatief van onder andere Amnesty International, Oxfam Novib en FNV en de site vergelijkt verschillende banken met elkaar op allerlei terreinen, waarbij een procentueel rapportcijfer wordt gegeven.
Als honderd mensen meedoen, ben ik tevreden en als niemand meedoet, kan ik daar weer een artikel over schrijven
Hoe stap je over?
Brengt dat overstappen niet allerlei rompslomp met zich mee? Bregman zal waarschijnlijk gedacht hebben dat iedereen dat denkt, dus daarom heeft hij een handleiding gegeven over hoe overstappen in z’n werk gaat. Het blijkt helemaal niet lastig te zijn, want alle Nederlandse banken hebben een gratis overstapservice. Dit houdt concreet in dat jouw nieuwe bank er voor zorgt dat automatische incasso’s en bijschrijvingen meteen naar jouw nieuwe rekening worden doorgestuurd. Weliswaar voor 13 maanden, want zo lang duurt de gratis service, dus daarna zul je het zelf uit moeten zoeken.
Serieus of slechts ludiek?
Er is volgens Bregman geen sprake van promotie van een bepaalde bank, dus vandaar de verwijzing naar Eerlijke Bankwijzer. Overigens noemt Bregman wel een paar banken als concrete voorbeelden die wel als duurzame banken bezig zijn. Daar zouden we in theorie naar kunnen overstappen als we een statement willen maken richting het bonussysteem en het zieke bankwezen. Als voorbeeld geeft Bregman Triodos Bank, want die scoort de perfecte 100% bij het thema over bonussen. De drie eerder genoemde banken waar we weg moeten volgens Bregman scoren onder de 50%, waarbij Rabobank zelfs onder de 20% komt.
Massaal overstappen naar Triodos dus? Nee, natuurlijk niet. Waarom? Triodos Bank is onderdeel van nota bene Rabobank, dus Bregman spreekt zichzelf al meteen tegen. Als we overstappen, zijn we nog steeds niet af van die verdomde Rabobank, dus in dat opzicht heeft het allemaal geen zin. Alleen dit laat zien dat de denkwijze van Rutger Bregman niet sterk gefundeerd is. Bregman gelooft natuurlijk wel in zijn initiatief en verwijst ook naar het ‘Farao der Nederlanden’-burgerinitiatief van Arjen Lubach. “Als bijna 100.000 Nederlanders een petitie kunnen tekenen om iemand Farao der Nederlanden te maken”, schrijft Bregman, “dan moet zo’n Nationale Overstapweek ook een succes kunnen worden.” Hiermee slaat Bregman onbedoeld de spijker op z’n kop. Het initiatief van Lubach was natuurlijk vooral ludiek met een serieuze ondertoon om toch een statement te kunnen maken. Echter weten we natuurlijk allemaal dat Lubach nooit Farao der Nederlanden zal worden, dus de actie haalt uiteindelijk vrij weinig uit. Dat zal helaas misschien ook wel gelden voor het initiatief van Correspondent Rutger.
Cover: 401(K) 2012