fbpx
24/08/2019 Communication Science news and articles

FIFA en Blatter, het machtigste voetbalorgaan onder vuur

Blatter komt met zijn organisatie FIFA op meerdere manieren negatief in de media.


De maand mei wordt misschien wel de belangrijkste maand voor de wereldvoetbalbond FIFA. Op 29 mei zullen verkiezingen plaatsvinden en daarbij hoopt eigenlijk het hele voetbalpubliek dat huidig voorzitter Joseph Blatter wordt onttroond. Waarom? Blatter komt samen met de FIFA de laatste tijd veelal negatief in het nieuws, waarbij omkoping en censuur de FIFA niet vreemd zijn. Als je ‘FIFA’ intikt op Google zul je misschien schrikken van de vele negatieve berichten. En dat allemaal voor zo’n machtig orgaan dat zoveel invloed heeft op misschien wel de allerbelangrijkste bijzaak die we hebben. Blatter komt met zijn organisatie eigenlijk op drie verschillende manieren negatief in de media. 

Blatter als slechte leider
Vandaag was het weer tijd om kritiek te leveren op Blatter en zijn voetbalbond en het was nu oud-voetballer Diego Maradona die een sneer uitdeelde. “Blatter heeft het voetbal veel schade toegebracht sinds hij aan de macht is. Het is voor hem tijd om een stap opzij te doen en ons, mensen vol kracht en energie, het voetbal te laten renoveren. Blatter jaagt op champagne en dat irriteert mij enorm”, zegt Maradona. Dit gezegd hebbende geeft Maradona ook openlijk zijn steun aan Ali bin Al-Hussein, prins van Jordanië en één van de uitdagers van Blatter voor het voorzitterschap. Voor de duidelijkheid, er is sprake van nog twee andere uitdagers, namelijk Luis Figo (Portugese ex-voetballer) en onze eigen Michael van Praag (voormalig voorzitter van Ajax en de KNVB). In het artikel over Maradona’s uitspraken wordt Blatter overigens ook bestempeld als ‘megalomaan’, maar dit zou ook prima kunnen gelden voor Maradona.

Omgekochte voetbalbond 
Blatter en de FIFA worden ook al een tijdje beschuldigd van omkoping. Dit in verband met de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar. Vooral de toewijzing aan Qatar is op z’n minst twijfelachtig te noemen. Qatar zou met een grote zak geld over de brug zijn gekomen om het WK binnen te hengelen en daar komt nog bij dat arbeiders als slaven worden gebruikt bij de bouw van de futuristische stadions. Gisteren werden drie FIFA-officials beschuldigd van het aannemen van smeergeld in verband met de toewijzing van de eerder genoemde WK’s. Het zou gaan om de Afrikaanse officials Issa Hayatou, Jacques Anouma en Amos Amadu. Het is niet de eerste keer dat er een link wordt gelegd tussen omkoping, de FIFA en Blatter. Zo werd vorig jaar al bekend dat zelfs de FBI bezig was met de zaak.

Censurerende voetbalbond
Vanochtend werd bekend dat ARD-journalist Florian Bauer samen met zijn cameraman, geluidsman en chauffeur zijn opgepakt in Qatar. De mannen waren bezig met het interviewen van arbeiders rondom de stadionbouw. De interviews horen bij een documentaire over de controverse rondom het WK 2022 in Qatar. Het viertal is inmiddels vrij, maar ze werden urenlang ondervraagd en daar komt nog bij dat al het opgenomen materiaal zomaar is gewist. Dat is op z’n minst opmerkelijk te noemen en het zouden zomaar instructies kunnen zijn van de FIFA.

Opmerkelijk genoeg is bijna al het bovenstaande vandaag of gisteren gebeurd, maar buiten dat komt de FIFA en haar voorzitter de laatste jaren al heel vaak negatief in het nieuws. Blatter is een slechte leider, de bond is corrupt en censureert ook nog eens. De hele organisatie heeft inmiddels al flinke imagoschade opgelopen, maar wat zouden ze hier nu tegen moeten doen? Ten eerste zou het het beste zijn als het mondiale voetbal Blatter zou laten vallen. Figuurlijk, maar ook wel letterlijk, zoals in dit filmpje. Dat zou een eerste stap zijn naar een mooiere voetbalwereld, maar voor nu lijkt dat niet meer dan een sprookje.

Cover: Shine 2010

Reacties

reacties

Related Posts

World capital of street art & graffiti? – It’s probably Belfast

22/08/2019

22/08/2019

Written by: AJ Kutlu here are two things that you are exposed to the most when you visit Belfast: People...

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

EnjoyInstagram