By Christian Manuputty

By Christian Manuputty

De maand mei wordt misschien wel de belangrijkste maand voor de wereldvoetbalbond FIFA. Op 29 mei zullen verkiezingen plaatsvinden en daarbij hoopt eigenlijk het hele voetbalpubliek dat huidig voorzitter Joseph Blatter wordt onttroond. Waarom? Blatter komt samen met de FIFA de laatste tijd veelal negatief in het nieuws, waarbij omkoping en censuur de FIFA niet vreemd zijn. Als je ‘FIFA’ intikt op Google zul je misschien schrikken van de vele negatieve berichten. En dat allemaal voor zo’n machtig orgaan dat zoveel invloed heeft op misschien wel de allerbelangrijkste bijzaak die we hebben. Blatter komt met zijn organisatie eigenlijk op drie verschillende manieren negatief in de media. 

Blatter als slechte leider
Vandaag was het weer tijd om kritiek te leveren op Blatter en zijn voetbalbond en het was nu oud-voetballer Diego Maradona die een sneer uitdeelde. “Blatter heeft het voetbal veel schade toegebracht sinds hij aan de macht is. Het is voor hem tijd om een stap opzij te doen en ons, mensen vol kracht en energie, het voetbal te laten renoveren. Blatter jaagt op champagne en dat irriteert mij enorm”, zegt Maradona. Dit gezegd hebbende geeft Maradona ook openlijk zijn steun aan Ali bin Al-Hussein, prins van Jordanië en één van de uitdagers van Blatter voor het voorzitterschap. Voor de duidelijkheid, er is sprake van nog twee andere uitdagers, namelijk Luis Figo (Portugese ex-voetballer) en onze eigen Michael van Praag (voormalig voorzitter van Ajax en de KNVB). In het artikel over Maradona’s uitspraken wordt Blatter overigens ook bestempeld als ‘megalomaan’, maar dit zou ook prima kunnen gelden voor Maradona.

Omgekochte voetbalbond 
Blatter en de FIFA worden ook al een tijdje beschuldigd van omkoping. Dit in verband met de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar. Vooral de toewijzing aan Qatar is op z’n minst twijfelachtig te noemen. Qatar zou met een grote zak geld over de brug zijn gekomen om het WK binnen te hengelen en daar komt nog bij dat arbeiders als slaven worden gebruikt bij de bouw van de futuristische stadions. Gisteren werden drie FIFA-officials beschuldigd van het aannemen van smeergeld in verband met de toewijzing van de eerder genoemde WK’s. Het zou gaan om de Afrikaanse officials Issa Hayatou, Jacques Anouma en Amos Amadu. Het is niet de eerste keer dat er een link wordt gelegd tussen omkoping, de FIFA en Blatter. Zo werd vorig jaar al bekend dat zelfs de FBI bezig was met de zaak.

Censurerende voetbalbond
Vanochtend werd bekend dat ARD-journalist Florian Bauer samen met zijn cameraman, geluidsman en chauffeur zijn opgepakt in Qatar. De mannen waren bezig met het interviewen van arbeiders rondom de stadionbouw. De interviews horen bij een documentaire over de controverse rondom het WK 2022 in Qatar. Het viertal is inmiddels vrij, maar ze werden urenlang ondervraagd en daar komt nog bij dat al het opgenomen materiaal zomaar is gewist. Dat is op z’n minst opmerkelijk te noemen en het zouden zomaar instructies kunnen zijn van de FIFA.

Opmerkelijk genoeg is bijna al het bovenstaande vandaag of gisteren gebeurd, maar buiten dat komt de FIFA en haar voorzitter de laatste jaren al heel vaak negatief in het nieuws. Blatter is een slechte leider, de bond is corrupt en censureert ook nog eens. De hele organisatie heeft inmiddels al flinke imagoschade opgelopen, maar wat zouden ze hier nu tegen moeten doen? Ten eerste zou het het beste zijn als het mondiale voetbal Blatter zou laten vallen. Figuurlijk, maar ook wel letterlijk, zoals in dit filmpje. Dat zou een eerste stap zijn naar een mooiere voetbalwereld, maar voor nu lijkt dat niet meer dan een sprookje.

Cover: Shine 2010

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace