fbpx
25/04/2019 Communication Science news and articles

FIFA en Blatter, het machtigste voetbalorgaan onder vuur

Blatter komt met zijn organisatie FIFA op meerdere manieren negatief in de media.


De maand mei wordt misschien wel de belangrijkste maand voor de wereldvoetbalbond FIFA. Op 29 mei zullen verkiezingen plaatsvinden en daarbij hoopt eigenlijk het hele voetbalpubliek dat huidig voorzitter Joseph Blatter wordt onttroond. Waarom? Blatter komt samen met de FIFA de laatste tijd veelal negatief in het nieuws, waarbij omkoping en censuur de FIFA niet vreemd zijn. Als je ‘FIFA’ intikt op Google zul je misschien schrikken van de vele negatieve berichten. En dat allemaal voor zo’n machtig orgaan dat zoveel invloed heeft op misschien wel de allerbelangrijkste bijzaak die we hebben. Blatter komt met zijn organisatie eigenlijk op drie verschillende manieren negatief in de media. 

Blatter als slechte leider
Vandaag was het weer tijd om kritiek te leveren op Blatter en zijn voetbalbond en het was nu oud-voetballer Diego Maradona die een sneer uitdeelde. “Blatter heeft het voetbal veel schade toegebracht sinds hij aan de macht is. Het is voor hem tijd om een stap opzij te doen en ons, mensen vol kracht en energie, het voetbal te laten renoveren. Blatter jaagt op champagne en dat irriteert mij enorm”, zegt Maradona. Dit gezegd hebbende geeft Maradona ook openlijk zijn steun aan Ali bin Al-Hussein, prins van Jordanië en één van de uitdagers van Blatter voor het voorzitterschap. Voor de duidelijkheid, er is sprake van nog twee andere uitdagers, namelijk Luis Figo (Portugese ex-voetballer) en onze eigen Michael van Praag (voormalig voorzitter van Ajax en de KNVB). In het artikel over Maradona’s uitspraken wordt Blatter overigens ook bestempeld als ‘megalomaan’, maar dit zou ook prima kunnen gelden voor Maradona.

Omgekochte voetbalbond 
Blatter en de FIFA worden ook al een tijdje beschuldigd van omkoping. Dit in verband met de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar. Vooral de toewijzing aan Qatar is op z’n minst twijfelachtig te noemen. Qatar zou met een grote zak geld over de brug zijn gekomen om het WK binnen te hengelen en daar komt nog bij dat arbeiders als slaven worden gebruikt bij de bouw van de futuristische stadions. Gisteren werden drie FIFA-officials beschuldigd van het aannemen van smeergeld in verband met de toewijzing van de eerder genoemde WK’s. Het zou gaan om de Afrikaanse officials Issa Hayatou, Jacques Anouma en Amos Amadu. Het is niet de eerste keer dat er een link wordt gelegd tussen omkoping, de FIFA en Blatter. Zo werd vorig jaar al bekend dat zelfs de FBI bezig was met de zaak.

Censurerende voetbalbond
Vanochtend werd bekend dat ARD-journalist Florian Bauer samen met zijn cameraman, geluidsman en chauffeur zijn opgepakt in Qatar. De mannen waren bezig met het interviewen van arbeiders rondom de stadionbouw. De interviews horen bij een documentaire over de controverse rondom het WK 2022 in Qatar. Het viertal is inmiddels vrij, maar ze werden urenlang ondervraagd en daar komt nog bij dat al het opgenomen materiaal zomaar is gewist. Dat is op z’n minst opmerkelijk te noemen en het zouden zomaar instructies kunnen zijn van de FIFA.

Opmerkelijk genoeg is bijna al het bovenstaande vandaag of gisteren gebeurd, maar buiten dat komt de FIFA en haar voorzitter de laatste jaren al heel vaak negatief in het nieuws. Blatter is een slechte leider, de bond is corrupt en censureert ook nog eens. De hele organisatie heeft inmiddels al flinke imagoschade opgelopen, maar wat zouden ze hier nu tegen moeten doen? Ten eerste zou het het beste zijn als het mondiale voetbal Blatter zou laten vallen. Figuurlijk, maar ook wel letterlijk, zoals in dit filmpje. Dat zou een eerste stap zijn naar een mooiere voetbalwereld, maar voor nu lijkt dat niet meer dan een sprookje.

Cover: Shine 2010

763 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Is Having a Restricted Press Really Such a Bad Thing?

22/04/2019

22/04/2019

Having a government-controlled press, singapore has been ranked 150th out of 180 countries on the World Freedom Press Index. But is this controlled press really a bad thing in a time were fake news thrives?

Backstage bij Dotcomspot: Raf

19/04/2019

19/04/2019

In deze editie van backstage sprak Medium met Raf die stage loopt bij Dotcomsport.

Medium Podcast #5 – It’s getting hot in here: how to survive Climate Change

18/04/2019

18/04/2019

Medium's brand new podcast on climate change and how to survive it, go listen!

Added social value and the active audience

18/04/2019

18/04/2019

The media we know today isn't the way it has always been. In the three 'ages' that media has gone through, an awful lot has changed.

Trials by Media: The Case of Madeleine McCann

17/04/2019

17/04/2019

How the missing case of Madeleine McCann, rocked the world and made us reconsider the role of the media, mediatisation and framing in modern news cycles.

GDPR: (Finally) A Legislation For The Digital World

16/04/2019

16/04/2019

Medium editor Eva Oravcova joined the 'The Two Faces of Facebook' debate on the 11th of April. On the basis of this debate, hosted by ASIF Ventures, Eva dives into the GDPR and explains us everything we need to know.

De snelle dood van Google’s kunstmatige intelligentie raad

14/04/2019

14/04/2019

Naar aanleiding van een enorme groei in kunstmatige intelligentie, heeft Google het ATEAC opgericht. Deze kunstmatige intelligentie raad kreeg echter veel interne kritiek en werd na slechts een week alweer opgedoekt. Medium zocht uit waarom.

Students of Amsterdam: Aakansha

10/04/2019

10/04/2019

Back again with another Students of Amsterdam feature, Medium chats with communication science student, Aakansha, about life and study in Amsterdam.

Media Regulation in the United States

09/04/2019

09/04/2019

Media industries in the United States facing regulations because they are very powerful. Medium dived into this interesting phenomena.

The European Elections: Basic Guide to What, Why and How

08/04/2019

08/04/2019

Having troubles with the when and how about the European elections? No stress, Medium helps you out!

Yellow Vests, The Symbol of a Rising Working Class

05/04/2019

05/04/2019

Headlining the newspapers for the past months, the Yellow Vests have proven not only to be of practical use, but to serve as a symbol of a rising working class as well.

What the Hell is Communication Science?

04/04/2019

04/04/2019

A frustrated meditation on what it means to study communication science at the University of Amsterdam, courtesy of Hahae, a second year student.

Communication Science meets Heritage Studies

03/04/2019

03/04/2019

Can history be studied merely objectively or also subjectively? Communication science and heritages studies students discuss the importance of an interdisciplinary approach.

Sport en social media: Een gouden combinatie?

03/04/2019

03/04/2019

Iedere sportorganisatie gebruikt tegenwoordig fanatiek social media om in contact te blijven met de fans. Daarnaast kan dit ook erg lucratief zijn.

Students of Amsterdam: Terézia

02/04/2019

02/04/2019

Let us introduce Terézia. Originally from Slovakia, Terézia has moved to Amsterdam to study psychology, bringing a piece of home with her in the form of folk dancing.

EnjoyInstagram