#FreeRaif, gaat het helpen?

Picture of By Christian Manuputty

By Christian Manuputty

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]K[/mks_dropcap]omende vrijdag na het gebed krijgt hij weer 50 stokslagen, nadat hij er al eerder deze maand 50 heeft moeten ondergaan. Hierna volgen er nog 900, verdeeld over 18 vrijdagen. Deze marteling moet de Saudische blogger Raif Badawi ondergaan als onderdeel van zijn straf die hij vorig jaar kreeg opgelegd. Deze straf bestaat verder uit 10 jaar in de gevangenis, een geldboete van omgerekend bijna 200.000 euro en een reisverbod van 10 jaar als hij vrijkomt.

Waarom?
Een erg heftige straf en je zou verwachten dat Badawi iets verschrikkelijks heeft gedaan. Denk hierbij aan mishandeling, verkrachting of moord. Niets is minder waar. In zijn blog en tweets was hij kritisch over de islam en zijn eigen overheid. Verder pleitte hij ook voor meer vrijheid van meningsuiting. Logisch, want Saudi-Arabië is terug te vinden op plek 164 op de Press Freedom Index van 2014. Hier is sprake van een paradoxaal gevolg van de Arabische Lente. “De overheid is destijds enorm geschrokken van het volksprotest, en heeft toen besloten: dit gaat hier niet gebeuren. We gaan burgers niet de kans geven zich zo te uiten”, zegt Saudi-Arabië-deskundige Paul Aarts. Daar staan dus extreme straffen tegenover waar Raif Badawi slachtoffer van is geworden.
 
#FreeRaif
Wat wordt hier tegen gedaan? De VS hebben Saudi-Arabië al opgeroepen om de lijfstraffen te stoppen. Uiteraard voert ook Amnesty International actie. Zo gebruikt Amnesty, en iedereen die zich betrokken voelt, de hashtag #FreeRaif in de grootschalige campagne die uiteraard ook via social media gaat. Zelfs #JeSuisRaif circuleert op het internet als blijk van steun voor de blogger. Onlangs moest Amnesty nog wel iets rectificeren. Tijdens de campagne werd er gesproken over zweepslagen in plaats van stokslagen. Dat klopte niet, dus plaatste Amnesty een rectificatie met welgemeende excuses aan de regering van Saudi-Arabië. Het verschil tussen stok- en zweepslagen over het hoofd zien, is natuurlijk een ernstige zaak. Terug naar de daadwerkelijke campagne. Er zijn al tienduizenden handtekeningen verzameld. Verder is Amnesty onlangs gaan demonstreren bij de ambassade van Saudi-Arabië in Den Haag. Al sinds september demonstreert Amnesty bij deze ambassade. Dit gebeurt elke vrijdagmiddag met twee personen. Dan maak je natuurlijk wel een statement. Vorige week zijn er ook in Berlijn mensen de straat op gegaan om Badawi vrij te krijgen.
 
Is er hoop voor Raif?
De Saudische regering is helaas niet gevoelig voor demonstraties, volgens Aarts. Amnesty wil dan ook dat de Nederlandse autoriteiten in actie komen. Ze moeten dit aankaarten bij de Saudische regering. Volgens Aarts zal dat weinig uithalen. De redenen hiervoor is de goede handelsrelatie tussen Nederland en Saudi-Arabië en het bondgenootschap in de strijd tegen IS. Weinig hoop dus voor deze blogger. De enige escape is hier gratie van de koning. In het verleden is dat wel eens gebeurd, dus laten we hopen dat dit nu weer zal gebeuren.

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace