fbpx
20/08/2019 Communication Science news and articles

‘Famke Louise, de documentaire’ toont het rauwe leven van een veelbesproken tienerster

De documentaire over Famke Louise is vanaf nu te zien op Videoland. Een vierdelige serie over het echte verhaal achter het negentienjarig meisje.


Afgelopen zondag ging de vierdelige documentaireserie over internetsensatie Famke Meijer, beter bekend als Famke Louise, in première op streamingdienst Videoland. In Famke Louise, de documentaire wordt de negentienjarige rapster en vlogster gedurende de drukke zomerperiode gevolgd door filmmaker Elza Jo Tratlehner, welke onder meer bekend is van de indrukwekkende documentaire Jolene.

‘Het was verschrikkelijk, ik heb er trauma’s van’, vertelt Famke aan Tratlehner ‘daarom haat ik jongens en ben ik zo voorzichtig.’ Ze heeft het hier over haar relatie met ex-vriend Tim van Teunenbroek, beter bekend onder de naam Snapking. Ten tijde van hun relatie startte hij een YouTube-kanaal, waar ook Famke regelmatig op te zien was. Samen maakten ze vlogs over hun dagelijkse leven, maar ook haalden zij pranks bij elkaar uit. Hierin deden ze bijvoorbeeld alsof ze vreemd waren gegaan. ‘Ik voelde me hier [de pranks op Tims YouTube-kanaal] niet goed bij’, aldus Famke.

Desondanks is het feit dat zij in deze video’s te zien was wel de basis geweest voor haar eigen succes. Na een tijdje startte Famke haar eigen YouTube kanaal, waarop zij succesvolle vlogs plaatste. Wanneer Trathlehner haar vraagt te vertellen over haar leven in die periode wordt Famke emotioneel. Ze vertelt over de lange dagen die zij maakte waarin ze naast het vloggen ook naar school ging. Dit deed ze omdat Van Teunenbroek geen diploma had, en omdat zij wel een toekomst met hem zag wilde zij ervoor zorgen dat, op het moment dat hun YouTube succes weg zou vallen, er een vangnet voor ze zou zijn.

Echter, het harde werken loonde wel: binnen drie jaar groeide Famke van ‘het vriendinnetje van’ naar een volwaardig bekende Nederlander. Zo was zij te zien in Expeditie Robinson en won zij verschillende prijzen. Haar weg naar de top ging gepaard met veel haat: zo leest Famke aan Tratlehner verschillende bedreigingen die zij ontving voor en worden beelden getoond van momenten waarop zij bierdouches ontving. Deze gebeurtenissen wekten verontwaardiging op bij ervaren artiesten. ‘Als er een groep mensen is die behoefte heeft aan haar, en zij heeft de ambitie om dit te doen, wie de fack ben jij om te bepalen dat dat niet mag?’ zegt rapper Ali B.

Ex-manager en rapper Bizzey vergelijkt de kloof tussen de haters en fans van Famke zelfs met de zwarte pieten-kwestie. ‘Er is zo’n klein groepje dat überhaupt geen mening had, dat is bizar.’ Famke zegt zelf aan in een interview met radio-dj Giel Beelen deze gebeurtenissen te zien als iets wat haar sterker maakt. ‘Ik wil een voorbeeld zijn voor meisjes die dit soort dingen ook hebben meegemaakt, omdat ze ook zien dat ik ook gewoon doorga, op mijn eigen manier, en daar ook gewoon iets moois van probeer te maken.’

Ze zitten stil en met tranen in hun ogen aan tafel

In de documentaire wordt veel gesproken over het verleden. Zo zien wij Famke een openhartig gesprek voeren met haar moeder Marja. Hierin wordt onder andere het overlijden van haar vader besproken, zij geven beiden zelfs voor de draaiende camera toe dat dit de eerste keer is sinds het overlijden dat zij er op zo’n open manier met elkaar over spreken. Het is duidelijk dat beiden er kapot van zijn: ze zitten stil en met tranen in hun ogen aan tafel. Ook Van Teunenbroek wordt besproken. ‘Ik dacht: wat is dit voor een gast? Ik zag dat je ander gedrag begon te vertonen; dat je van me af keerde, dat je minder contact had, dat hij heel veel invloed op je had. Dus ik had ineens een heel andere dochter. Ik heb wel even gedacht: is hij een loverboy? Ik was echt heel erg bang hiervoor. Ik heb op een gegeven moment de politie gebeld.’

Deze openhartige gesprekken met haar moeder staan in schril contrast met de beelden uit Famke’s dagelijkse leven die door Tartlehner worden getoond. Het ogenschijnlijk onschuldige meisje wordt bijvoorbeeld tijdens de opnames van haar nieuwe videoclip aangemoedigd meer van haar lijf te laten zien en tijdens een repetitie met rapper Ronnie Flex krijgt zij te horen dat ‘het oké is als zij elkaar schuren op het podium’. De bleuheid spat hier bijna van Famke’s gezicht af. De documentaire laat zien dat Famke, ondanks haar sterrenstatus, ook maar een meisje van negentien is, een meisje dat nog zoekende is.

Ondanks haar continue gedrevenheid is duidelijk te zien dat haar verleden nog steeds parten speelt. Over de plotselinge breuk met managers JayJay Boske en Bizzey zegt zij dan ook: ‘Dit is wel echt een struggle geweest voor mij. Ik hoop dat ze het wel kunnen begrijpen, en ik wil ze niet afvallen want ze hebben het wel goed gedaan, maar voor mij werkt dit niet zo. Ik hoef geen miljoenen streams of views te halen om trots te kunnen zijn op wat ik doe. Ik wil later kunnen terugkijken en kunnen zeggen ‘dit heb ik zelf gedaan’.

Famke Louise, de documentaire is nu te zien op Videoland.

Cover: Unsplash/ShareGrid

Reacties

reacties

Related Posts

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

The consequences of power and design in Black Mirror

05/06/2019

05/06/2019

People are probably unaware that many powerful people in Black Mirror are abusing the technology. Medium shows how this happens in several episodes.

EnjoyInstagram