fbpx
22/03/2019 Communication Science news and articles

‘Famke Louise, de documentaire’ toont het rauwe leven van een veelbesproken tienerster

De documentaire over Famke Louise is vanaf nu te zien op Videoland. Een vierdelige serie over het echte verhaal achter het negentienjarig meisje.


Afgelopen zondag ging de vierdelige documentaireserie over internetsensatie Famke Meijer, beter bekend als Famke Louise, in première op streamingdienst Videoland. In Famke Louise, de documentaire wordt de negentienjarige rapster en vlogster gedurende de drukke zomerperiode gevolgd door filmmaker Elza Jo Tratlehner, welke onder meer bekend is van de indrukwekkende documentaire Jolene.

‘Het was verschrikkelijk, ik heb er trauma’s van’, vertelt Famke aan Tratlehner ‘daarom haat ik jongens en ben ik zo voorzichtig.’ Ze heeft het hier over haar relatie met ex-vriend Tim van Teunenbroek, beter bekend onder de naam Snapking. Ten tijde van hun relatie startte hij een YouTube-kanaal, waar ook Famke regelmatig op te zien was. Samen maakten ze vlogs over hun dagelijkse leven, maar ook haalden zij pranks bij elkaar uit. Hierin deden ze bijvoorbeeld alsof ze vreemd waren gegaan. ‘Ik voelde me hier [de pranks op Tims YouTube-kanaal] niet goed bij’, aldus Famke.

Desondanks is het feit dat zij in deze video’s te zien was wel de basis geweest voor haar eigen succes. Na een tijdje startte Famke haar eigen YouTube kanaal, waarop zij succesvolle vlogs plaatste. Wanneer Trathlehner haar vraagt te vertellen over haar leven in die periode wordt Famke emotioneel. Ze vertelt over de lange dagen die zij maakte waarin ze naast het vloggen ook naar school ging. Dit deed ze omdat Van Teunenbroek geen diploma had, en omdat zij wel een toekomst met hem zag wilde zij ervoor zorgen dat, op het moment dat hun YouTube succes weg zou vallen, er een vangnet voor ze zou zijn.

Echter, het harde werken loonde wel: binnen drie jaar groeide Famke van ‘het vriendinnetje van’ naar een volwaardig bekende Nederlander. Zo was zij te zien in Expeditie Robinson en won zij verschillende prijzen. Haar weg naar de top ging gepaard met veel haat: zo leest Famke aan Tratlehner verschillende bedreigingen die zij ontving voor en worden beelden getoond van momenten waarop zij bierdouches ontving. Deze gebeurtenissen wekten verontwaardiging op bij ervaren artiesten. ‘Als er een groep mensen is die behoefte heeft aan haar, en zij heeft de ambitie om dit te doen, wie de fack ben jij om te bepalen dat dat niet mag?’ zegt rapper Ali B.

Ex-manager en rapper Bizzey vergelijkt de kloof tussen de haters en fans van Famke zelfs met de zwarte pieten-kwestie. ‘Er is zo’n klein groepje dat überhaupt geen mening had, dat is bizar.’ Famke zegt zelf aan in een interview met radio-dj Giel Beelen deze gebeurtenissen te zien als iets wat haar sterker maakt. ‘Ik wil een voorbeeld zijn voor meisjes die dit soort dingen ook hebben meegemaakt, omdat ze ook zien dat ik ook gewoon doorga, op mijn eigen manier, en daar ook gewoon iets moois van probeer te maken.’

Ze zitten stil en met tranen in hun ogen aan tafel

In de documentaire wordt veel gesproken over het verleden. Zo zien wij Famke een openhartig gesprek voeren met haar moeder Marja. Hierin wordt onder andere het overlijden van haar vader besproken, zij geven beiden zelfs voor de draaiende camera toe dat dit de eerste keer is sinds het overlijden dat zij er op zo’n open manier met elkaar over spreken. Het is duidelijk dat beiden er kapot van zijn: ze zitten stil en met tranen in hun ogen aan tafel. Ook Van Teunenbroek wordt besproken. ‘Ik dacht: wat is dit voor een gast? Ik zag dat je ander gedrag begon te vertonen; dat je van me af keerde, dat je minder contact had, dat hij heel veel invloed op je had. Dus ik had ineens een heel andere dochter. Ik heb wel even gedacht: is hij een loverboy? Ik was echt heel erg bang hiervoor. Ik heb op een gegeven moment de politie gebeld.’

Deze openhartige gesprekken met haar moeder staan in schril contrast met de beelden uit Famke’s dagelijkse leven die door Tartlehner worden getoond. Het ogenschijnlijk onschuldige meisje wordt bijvoorbeeld tijdens de opnames van haar nieuwe videoclip aangemoedigd meer van haar lijf te laten zien en tijdens een repetitie met rapper Ronnie Flex krijgt zij te horen dat ‘het oké is als zij elkaar schuren op het podium’. De bleuheid spat hier bijna van Famke’s gezicht af. De documentaire laat zien dat Famke, ondanks haar sterrenstatus, ook maar een meisje van negentien is, een meisje dat nog zoekende is.

Ondanks haar continue gedrevenheid is duidelijk te zien dat haar verleden nog steeds parten speelt. Over de plotselinge breuk met managers JayJay Boske en Bizzey zegt zij dan ook: ‘Dit is wel echt een struggle geweest voor mij. Ik hoop dat ze het wel kunnen begrijpen, en ik wil ze niet afvallen want ze hebben het wel goed gedaan, maar voor mij werkt dit niet zo. Ik hoef geen miljoenen streams of views te halen om trots te kunnen zijn op wat ik doe. Ik wil later kunnen terugkijken en kunnen zeggen ‘dit heb ik zelf gedaan’.

Famke Louise, de documentaire is nu te zien op Videoland.

Cover: Unsplash/ShareGrid

196 Total Views 2 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Where does scapegoating come from?

22/03/2019

22/03/2019

Alvaro found out where scapegoating comes from, and explains it to us in this article. Why do we scapegoat? And what has the Bible to do with it?

Killfies: And You Thought Duckface Was Bad

21/03/2019

21/03/2019

With astonishing numbers in countries such as India and Russia, the 'Killfie' is gaining not only in popularity, but also in casualties. Why do people take such great risks for 'just a picture'?

Onder de loep: De Luizenmoeder

20/03/2019

20/03/2019

Het tweede seizoen van De Luizenmoeder is een aantal weken geleden begonnen. Wat maakt dit programma nog steeds zo succesvol? Medium zocht het uit.

My Podcast and Me: The Intimacy of Podcasts

20/03/2019

20/03/2019

Podcasts; the substitution to TV and radio among millennials. However, the statistics on podcasts listeners are respectively low in the Netherlands. Why are podcasts popular in other countries? And how come that we stay behind?

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

EnjoyInstagram