fbpx
24/05/2019 Communication Science news and articles

‘Famke Louise, de documentaire’ toont het rauwe leven van een veelbesproken tienerster

De documentaire over Famke Louise is vanaf nu te zien op Videoland. Een vierdelige serie over het echte verhaal achter het negentienjarig meisje.


Afgelopen zondag ging de vierdelige documentaireserie over internetsensatie Famke Meijer, beter bekend als Famke Louise, in première op streamingdienst Videoland. In Famke Louise, de documentaire wordt de negentienjarige rapster en vlogster gedurende de drukke zomerperiode gevolgd door filmmaker Elza Jo Tratlehner, welke onder meer bekend is van de indrukwekkende documentaire Jolene.

‘Het was verschrikkelijk, ik heb er trauma’s van’, vertelt Famke aan Tratlehner ‘daarom haat ik jongens en ben ik zo voorzichtig.’ Ze heeft het hier over haar relatie met ex-vriend Tim van Teunenbroek, beter bekend onder de naam Snapking. Ten tijde van hun relatie startte hij een YouTube-kanaal, waar ook Famke regelmatig op te zien was. Samen maakten ze vlogs over hun dagelijkse leven, maar ook haalden zij pranks bij elkaar uit. Hierin deden ze bijvoorbeeld alsof ze vreemd waren gegaan. ‘Ik voelde me hier [de pranks op Tims YouTube-kanaal] niet goed bij’, aldus Famke.

Desondanks is het feit dat zij in deze video’s te zien was wel de basis geweest voor haar eigen succes. Na een tijdje startte Famke haar eigen YouTube kanaal, waarop zij succesvolle vlogs plaatste. Wanneer Trathlehner haar vraagt te vertellen over haar leven in die periode wordt Famke emotioneel. Ze vertelt over de lange dagen die zij maakte waarin ze naast het vloggen ook naar school ging. Dit deed ze omdat Van Teunenbroek geen diploma had, en omdat zij wel een toekomst met hem zag wilde zij ervoor zorgen dat, op het moment dat hun YouTube succes weg zou vallen, er een vangnet voor ze zou zijn.

Echter, het harde werken loonde wel: binnen drie jaar groeide Famke van ‘het vriendinnetje van’ naar een volwaardig bekende Nederlander. Zo was zij te zien in Expeditie Robinson en won zij verschillende prijzen. Haar weg naar de top ging gepaard met veel haat: zo leest Famke aan Tratlehner verschillende bedreigingen die zij ontving voor en worden beelden getoond van momenten waarop zij bierdouches ontving. Deze gebeurtenissen wekten verontwaardiging op bij ervaren artiesten. ‘Als er een groep mensen is die behoefte heeft aan haar, en zij heeft de ambitie om dit te doen, wie de fack ben jij om te bepalen dat dat niet mag?’ zegt rapper Ali B.

Ex-manager en rapper Bizzey vergelijkt de kloof tussen de haters en fans van Famke zelfs met de zwarte pieten-kwestie. ‘Er is zo’n klein groepje dat überhaupt geen mening had, dat is bizar.’ Famke zegt zelf aan in een interview met radio-dj Giel Beelen deze gebeurtenissen te zien als iets wat haar sterker maakt. ‘Ik wil een voorbeeld zijn voor meisjes die dit soort dingen ook hebben meegemaakt, omdat ze ook zien dat ik ook gewoon doorga, op mijn eigen manier, en daar ook gewoon iets moois van probeer te maken.’

Ze zitten stil en met tranen in hun ogen aan tafel

In de documentaire wordt veel gesproken over het verleden. Zo zien wij Famke een openhartig gesprek voeren met haar moeder Marja. Hierin wordt onder andere het overlijden van haar vader besproken, zij geven beiden zelfs voor de draaiende camera toe dat dit de eerste keer is sinds het overlijden dat zij er op zo’n open manier met elkaar over spreken. Het is duidelijk dat beiden er kapot van zijn: ze zitten stil en met tranen in hun ogen aan tafel. Ook Van Teunenbroek wordt besproken. ‘Ik dacht: wat is dit voor een gast? Ik zag dat je ander gedrag begon te vertonen; dat je van me af keerde, dat je minder contact had, dat hij heel veel invloed op je had. Dus ik had ineens een heel andere dochter. Ik heb wel even gedacht: is hij een loverboy? Ik was echt heel erg bang hiervoor. Ik heb op een gegeven moment de politie gebeld.’

Deze openhartige gesprekken met haar moeder staan in schril contrast met de beelden uit Famke’s dagelijkse leven die door Tartlehner worden getoond. Het ogenschijnlijk onschuldige meisje wordt bijvoorbeeld tijdens de opnames van haar nieuwe videoclip aangemoedigd meer van haar lijf te laten zien en tijdens een repetitie met rapper Ronnie Flex krijgt zij te horen dat ‘het oké is als zij elkaar schuren op het podium’. De bleuheid spat hier bijna van Famke’s gezicht af. De documentaire laat zien dat Famke, ondanks haar sterrenstatus, ook maar een meisje van negentien is, een meisje dat nog zoekende is.

Ondanks haar continue gedrevenheid is duidelijk te zien dat haar verleden nog steeds parten speelt. Over de plotselinge breuk met managers JayJay Boske en Bizzey zegt zij dan ook: ‘Dit is wel echt een struggle geweest voor mij. Ik hoop dat ze het wel kunnen begrijpen, en ik wil ze niet afvallen want ze hebben het wel goed gedaan, maar voor mij werkt dit niet zo. Ik hoef geen miljoenen streams of views te halen om trots te kunnen zijn op wat ik doe. Ik wil later kunnen terugkijken en kunnen zeggen ‘dit heb ik zelf gedaan’.

Famke Louise, de documentaire is nu te zien op Videoland.

Cover: Unsplash/ShareGrid

280 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Aspiring for digital wellness

21/05/2019

21/05/2019

Actually we can't live without our smartphones. Nevertheless there are some solutions to control our digital lives. Medium has elaborated some of them.

Three Identical Strangers: a review

20/05/2019

20/05/2019

Have you ever wondered if there's a doppelganger of you out there somewhere? 3 men found those doppelgangers. They actually all looked exactly alike. Little did they know, they turned out to be brothers! Aakansha reviews the movie Three Identical Strangers, about these 3 men.

Medium Podcast #6 – A crash course in TV media landscape and why Game of Thrones rules

19/05/2019

19/05/2019

Plamen is back, but this time he’s sitting on the Medium throne. In this 6th episode of the Medium Podcast,...

The Brutally Feminine Murder of the Anti-Hero

18/05/2019

18/05/2019

We all love a hero, but sometimes, an anti-hero is even better. This article explores moral ambiguity and why we are attracted to it.

#RIPDorisDay

17/05/2019

17/05/2019

The world mourns as news of the passing of Doris Day arrives. Medium remembers a woman whose movies and music earned her the status of a Hollywood legend.

Tessa: De geneeskundestudent die geniet van haar leven in Maastricht

13/05/2019

13/05/2019

Dit keer geen student uit Amsterdam, maar een student uit Maastricht! Medium sprak met geneeskundestudent Tessa over haar studentenleven in Maastricht en hoe communicatie een rol speelt in haar studie.

Faking a Disease Online: Munchausen by Internet

12/05/2019

12/05/2019

Who can we trust online? This article explores the distressing phenomenon of Munchausen by internet.

Your nightlife review: De School, Amsterdam

10/05/2019

10/05/2019

Gabby reviews De School, mainly known as a techno nightclub. Is it worth a visit? And why is there such a strict doorpolicy? We sum up the good and bad points for you.

The Pursuit of the Perfect Picture and its Consequences

09/05/2019

09/05/2019

A lot of people nowadays do the craziest things to get the most beautiful Instagram photos. It's all fun and games, until people's properties get destroyed. Angela discusses 3 places in the world where 'Instagram tourists' have taken over.

Quality of public debate and social media

07/05/2019

07/05/2019

Does social media add or subtract from the quality of public debate today? Aakansha shares her take on the controversial topic.

Everything Not Saved Will be Lost

03/05/2019

03/05/2019

As our lives today are intertwined with that of the objects we are surrounded by, Ada dives into minimalism, decluttering and downsizing.

Medium TV – Brexit, just what the bloody hell went wrong? | MediumTV #19

30/04/2019

30/04/2019

Medium TV asked Jeppe and Charlie a few questions on Brexit. Watch the interview and listen to their opinions about it.

Outraved: Dance Demonstration for Your Education | MediumTV #18

29/04/2019

29/04/2019

Medium was present at 12 April's Outraved; a demonstration against budget cuts on education.

Medium TV interviews Leon Willems, director of Free Press Unlimited | MediumTV #17

29/04/2019

29/04/2019

Leon Willems, director of Free Press Unlimited since May 2011

VR Butterfly (World)

29/04/2019

29/04/2019

In a world where we are losing touch with our natural environment, can virtual reality save the day?

EnjoyInstagram