fbpx
24/08/2019 Communication Science news and articles

A Star Is Born: een klassieke Hollywoodproductie om van te smullen

De nieuwe Hollywoodklassieker van Warner Brothers is knap acteerwerk en laat je niet onberoerd de bioscoop verlaten. Medium bezocht de film om jou een review te geven!


Warner Brothers doet wederom waar ze goed in is: scoren. Op 31 augustus 2018 werd de filmwereld verblijdt met de première van A Star Is Born, met in de hoofdrollen niemand minder dan Lady Gaga en Bradley Cooper. Cooper regisseert ook nog eens het hele project. Voor iedereen die denkt dat dit een origineel script is; je bent een illusie armer. Deze film is een remake, in 1937 kwam er al een gelijknamige film uit. De liedjes in de film zijn echter wel origineel. De soundtrack lijkt op YouTube nu al een eigen leven te leiden, zo catchy zijn de liedjes en zo spatzuiver zijn de stemmen.

Voor Lady Gaga is dit haar eerste leading role, dus de druk was hoog, die ze met trots en waardigheid draagt. Als Lady Gaga-fan blijft het lastig haar als actrice te zien, juist omdat ze ook zingt in deze film. Haar performance in de film lijkt te sterk op haar eigen performances: achter de piano, theatraal en in opvallende kostuums. Wat dat betreft was dit kat in het bakkie voor haar. Voor Bradley Cooper was dit een trip down memory lane, de man heeft zelf jarenlang geworsteld met drank-en drugsproblemen. Wat dat betreft kan men zich afvragen in hoeverre deze film een artistieke uitdaging was voor de sterren of gewoon een minimale inspanning met maximale winst.  

Fun fact: aanvankelijk was het de bedoeling dat Beyoncé en Clint Eastwood de hoofdrollen zouden vertolken, maar die lieten het project varen. Het feit dat deze film een remake is, zegt iets over het narratief. Het verhaal is een klassiek romantisch Hollywood-drama zoals die nog weinig gemaakt worden. Een bijna ouderwets liefdesverhaal over een nobody en een somebody die verliefd op elkaar worden en beiden overleven in de harde entertainmentwereld die op haar eigen manier de artiesten opslokt. Het verhaal is niet alleen een aanklacht tegen de industrie (zie de belachelijk clichématige succes-beluste manager) maar ook een voorzichtig pleidooi voor verandering – want artiesten zijn ook gewoon mensen met kwetsbaarheden en moeten soms tegen zichzelf worden beschermd (denk aan Michael Jackson, Amy Winehouse, Avicci).

Deze invalshoek geeft de film een moderne vertaalslag, maar het gefluister over een Oscarnominatie lijkt toch wat overdreven. Zo disruptief en indrukwekkend is de film namelijk niet. Bovendien kan men alle hoogtepunten al zien in de trailer, want nadat ik die had gezien wist ik al wat er ging gebeuren: een heroes’ journey met een bitter einde – maar zoals elke “American dream” moet omvatten, zijn er belangrijke lessen geleerd en offers gebracht voor dat nooit de bereiken paradijs: stardom.

Maar, als een film me raakt, vind ik het een goede film. En dat deed hij wel, het is een echte tranentrekker en de drugs-en drankscènes zijn op een goede manier beklemmend. Je ziet de relatie al eindigen voordat hij begonnen is en dat komt echt door een knap staaltje acteerwerk. Af en toe moest ik de tranen echt wegslikken.

Het budget voor deze film was een slordige 30 miljoen dollar en dat is te zien. Kosten noch moeite zijn gespaard om ons ruim twee uur aan de bioscoopstoel gekluisterd te houden. Een groot deel van die som is duidelijk uitgegeven aan de marketing – we zien Lady Gaga en Bradley Cooper de film promoten bij The Ellen Degeneres Showbij The Tonight Show Starring Jimmy Fallon,  ABC News, Entertainment Tonight and the list goes on. 

Opvallend is dat de sterren de promotie los van elkaar doen, omdat ze dan de hele tijd kunnen verkondigen hoe “amazing” ze elkaar vinden. Ze lijken gebruik te maken van de mere exposure theory, hoe vaker je ze ziet, hoe positiever jouw attitude ten opzichte van de film wordt. Op een gegeven moment wordt men er echt mee doodgegooid, vooral op YouTube en in de Amerikaanse talkshows.

Het triggerde in mij een ontembare nieuwsgierigheid. En ik ben vast niet de enige. Lady Gaga heeft een groot scharen aan fans die haar hoe dan ook zullen supporten en heeft de gunfactor door haar eigen struggles met drugs en drank (te zien in haar Netflix documentaire Gaga: Five Foot Two) en Bradley Cooper gaat van relatief onzichtbaar naar heel zichtbaar. Everybody wins. De film is dan ook goed ontvangen, op 5 oktober staat de teller van de opbrengsten op $167,966,606. Een ware box office knaller dus.  

Al met al was de film zeker de moeite waard. Het is heel overdreven Amerikaans allemaal, daar moet je van houden (en dat doe ik toevallig). Het is gewoon puur Hollywood entertainment, zoals het bedoelt is, gericht op genot en catharsis. Neem dus wel een doos tissues mee. Deze tranentrekker laat je niet onberoerd.

Cover: Youtube

Reacties

reacties

Related Posts

World capital of street art & graffiti? – It’s probably Belfast

22/08/2019

22/08/2019

Written by: AJ Kutlu here are two things that you are exposed to the most when you visit Belfast: People...

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

EnjoyInstagram