Het gaat beter dan ooit in Nederland. De economie bruist, er is meer werk dan ooit tevoren en niet te..."/> Het gaat beter dan ooit in Nederland. De economie bruist, er is meer werk dan ooit tevoren en niet te..." />
16/07/2019 Communication Science news and articles

Dierenwelzijn in Nederland is slechts een illusie

Het gaat beter dan ooit in Nederland. De economie bruist, er is meer werk dan ooit tevoren en niet te…


Het gaat beter dan ooit in Nederland. De economie bruist, er is meer werk dan ooit tevoren en niet te vergeten: de fauna en flora bloemen op. Rijksoverheid meldt een recordaantal zeehonden in de Waddenzee en ook zijn er zoveel edele dieren op de Oostvaardersplassen in korte tijd bijgekomen dat we genoodzaakt zijn de ene helft te verschepen en de andere helft plichtmatig af te schieten. Ons land is een voorbeeld op het gebied van dierenmanagement, als we de berichten moeten geloven.

De realiteit is echter flink anders. Afgelopen maand kwam naar buiten dat het in Rijswijk gevestigde Biometrical Primate Research Centre (BPRC) op grote schaal apen mishandelt. Met 1500 apen is het BRPC het grootste centrum van Europa, maar in de onlangs vrijgelaten filmpjes is te zien dat respect voor de dieren ver te zoeken is. Ook de statistieken bevestigen de beelden: van de 317 geteste apen in 2017, zijn er maar liefst 137 overleden. De overlevenden van de experimenten blijven óók niet buiten schot: ze worden bij bewustzijn getatoeëerd en getest op medicijnen voor menselijke ziektes.

Minister Schouten, die dat volgens Rijksoverheid wél heeft, heeft er nog nooit met een woord over gerept.

Uit de eigen website blijkt dat de BPRC in een waan leeft omtrent hun dierenbeleid. Hoewel er op de eigen site wordt gesteld dat ‘het leven voor de dieren zo aangenaam mogelijk wordt gemaakt’, laten de beelden goed zien dat dit niet het geval is. Maar tegelijkertijd maakt niemand met de juiste bevoegdheid zich hard om actie te ondernemen. Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft aangegeven het liefst een einde te zien aan het apencentrum, maar dat is enkel voor de bühne. Zij heeft helemaal geen bevoegdheid over de kwestie. Minister Schouten, die dat volgens Rijksoverheid wél heeft, heeft er nog nooit met een woord over gerept.

Ook de grootste politieke partij van ons land, de VVD, schuift het probleem over dierenwelzijn angstvallig van zich af. Op haar site meldt de partij dat ze ‘willen dat de overheid heldere en haalbare doelen meegeeft aan bedrijven die met dieren werken. De ondernemers mogen vervolgens zelf invullen hoe ze die doelen halen. Met overbodige regels schieten mensen en dieren niets op. Daarom willen wij dat regels over dierenwelzijn internationaal worden vastgelegd.’ Hierin wordt de verantwoordelijkheid duidelijk bij de diereneigenaren zelf gelegd. Dat die verantwoordelijkheid te wensen overlaat, blijkt wel uit de 25 stalbranden in het afgelopen jaar met maar liefst 300.000 dode dieren als gevolg.

Waar Galtung en Ruge al in 1965 ondervonden dat het juist slecht nieuws is wat meestal de kranten haalt, lijkt de Nederlandse regering een omgekeerd spelletje te spelen. Er wordt door de kranten en journaals wél bericht over de boerderijbranden en de misstanden bij de dierproeven, maar de regering weet het, als ware een Matrix-scene, op haar eigen media-outlets vakkundig te ontwijken. Als er al iets over dieren op een overheidswebsite staat is dat louter positief. Eerdergenoemde VVD steekt, samen met coalitiepartijen D66, GroenLinks en ChristenUnie, de kop in het zand. In het regeerakkoord is het enige wat erover gezegd wordt, dat er ‘wordt verkend naar verdere beperkingen van het vervoer van dieren; verminderen van stalbranden door vóór 2019 afspraken te maken met verschillende partijen en geen illegale import van beschermde diersoorten’. Nergens in het akkoord wordt echter duidelijk hoe de regering deze doelstellingen wilt gaan realiseren.

De cognitieve dissonantie die op dit onderwerp van toepassing is neemt ondertussen bizarre vormen aan. Minister Hermans werd al begin deze eeuw door verschillende wetenschappers aangedrongen om het dierenproefcentrum te sluiten en ook de Partij van de dieren vecht al jarenlang voor betere omstandigheden op het platteland. Splijtend is vooral de communicatie omtrent de omstandigheden: de plofkip is dankzij veel media-aandacht en succesvolle campagnes binnen een paar jaar succesvol uit de mode geraakt en wordt steeds vaker vervangen voor een biologische of zelfs vegetarische variant. Maar hoeveel waarde is daaraan te hechten als er gemiddeld eens per twee weken een boerderij vol met kippen in de brand vliegt? De veranderde attitude tegenover vlees is goed, maar heeft een andere, bewuste keuze wel effect als er in de kern niets verandert?

Het dierenwelzijn in Nederland is dus nog lang niet op de plek waar het moet zijn. Door de slechte omstandigheden op het platteland, de aapmartelingen in Rijswijk en de weinig concrete maatregelen die hiertegen op zouden moeten treden lijkt snelle verandering slechts een drogbeeld en blijven we op diervriendelijk gebied nog altijd ver achter. De verantwoordelijkheid wordt doorgeschoven en ontweken door de partijen en ministers die erover gaan. Het is duidelijk dat de aanpak van het probleem op een hele andere manier moet dan nu het geval is. De regering hier zelf van overtuigen is een stuk lastiger, want volgens hen staat of valt het welbevinden van de Nederlandse dieren bij het aantal zeehonden in de Waddenzee.

Foto: Vincent van Zalinge via Unsplash

899 Total Views 4 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

The consequences of power and design in Black Mirror

05/06/2019

05/06/2019

People are probably unaware that many powerful people in Black Mirror are abusing the technology. Medium shows how this happens in several episodes.

Nudity in the Eye of the Beholder

04/06/2019

04/06/2019

Nudity has seen a great change in meaning over the years. Of course there is a physical aspect, but there is also a rather artsy view. Aakansha discusses the multiple ways of looking at nudity.

Alumni of the Month: Arco Gnochhi

27/05/2019

27/05/2019

Medium sprak met Arco Gnochhi. Alumni van Communicatiewetenschap, voetbaltwitteraar 2018 en momenteel programmamaker bij BNNVARA.

Aspiring for digital wellness

21/05/2019

21/05/2019

Actually we can't live without our smartphones. Nevertheless there are some solutions to control our digital lives. Medium has elaborated some of them.

Three Identical Strangers: a review

20/05/2019

20/05/2019

Have you ever wondered if there's a doppelganger of you out there somewhere? 3 men found those doppelgangers. They actually all looked exactly alike. Little did they know, they turned out to be brothers! Aakansha reviews the movie Three Identical Strangers, about these 3 men.

Medium Podcast #6 – A crash course in TV media landscape and why Game of Thrones rules

19/05/2019

19/05/2019

Plamen is back, but this time he’s sitting on the Medium throne. In this 6th episode of the Medium Podcast,...

The Brutally Feminine Murder of the Anti-Hero

18/05/2019

18/05/2019

We all love a hero, but sometimes, an anti-hero is even better. This article explores moral ambiguity and why we are attracted to it.

EnjoyInstagram