fbpx
24/05/2019 Communication Science news and articles

Boer Zoekt Vrouw, krijgt controversie

Boer Zoekt Vrouw blijft ontzettend populair, maar dit jaar gaat het gepaard met controversie.


Een overgroot deel van tv-kijkend Nederland zit er elke zondagavond om tien voor half negen klaar voor: Boer zoekt Vrouw! Het tiende seizoen is inmiddels drie weken van start en er is zelfs al bekend welke boeren en boerinnen er gevolgd gaan worden in hun zoektocht naar de ware liefde. Wat dit seizoen opvallend is, is dat er na elke aflevering sprake is van controverse. Zo kwam de eerste aflevering een boer in opspraak die zijn dames al van tevoren had benaderd en had gevraagd brieven te schrijven. Dit was volgens de redactie van Boer Zoekt Vrouw niet eerlijk. De aflevering van afgelopen zondag was er ook een die op maandagochtend veelbesproken is geweest, zo werd de redactie ervan beschuldigd spoorlopen te promoten en ook werd hen verweten dat ze zich schuldig hadden gemaakt aan dierenmishandeling.

Voor wie de afgelopen tien jaar onder een steen heeft geleefd is een uitleg over Boer zoekt Vrouw misschien fijn. Het concept van het oorspronkelijk Engelse programma Farmer wants a Wife is vrij simpel. Een aantal boeren uit welke sector dan ook, worden geholpen om de liefde van hun leven te vinden. Onder leiding van de presentator of presentatrice, in de Nederlandse versie is dit Yvon Jaspers, wordt de boer door het hele proces van het vinden van de liefde heen gesleept. De boeren nemen ten eerste deel aan een introductie, waarbij ze geïnterviewd worden en er een goed beeld van ze neergezet kan worden. Wanneer dit uitgezonden is, is het tijd voor het televisiekijkende publiek om in actie te komen. Heb je een boer of boerin gezien die je leuk vindt? Dan is het aan jou om hem of haar een brief te schrijven waarin je met al je overtuigende krachten ervoor zorgt dat je wordt gekozen voor een kennismaking! Per boer worden er tien potentiële liefdes gekozen, die na de eerste ontmoeting (waarbij natuurlijk een camera aanwezig is, zodat het publiek mee kan genieten!) wordt teruggebracht naar vijf mannen of vrouwen. Daarna volgen nog verschillende dates waarin elke keer mensen afvallen, uiteindelijk komen de laatste drie kandidaten logeren op het erf, als een voorproefje op misschien wel de rest van je leven.

“Heb je een boer of boerin gezien die je leuk vindt? Dan is het aan jou om in actie te komen!”

Terug naar het Hollandse gevoel
Nu het voor iedereen duidelijk is wat dit oer-Hollandse programma inhoudt zal de vraag waarom dit een zo goed bekeken programma is bij een hoop mensen op komen. Hiervoor zijn meerdere verklaringen te bedenken. Zo is de spanningsopbouw van het programma natuurlijk ontzettend goed, tussen alle dates zit een week en dit houdt de aandacht van de kijker goed vast. Na elke aflevering is het weer spannend wie er de volgende keer gekozen zal worden en wie het erf moet verlaten. Daarnaast straalt het programma een en al huiselijkheid uit en is er niks te bedenken wat puurder is dan de reacties van de boeren op de brieven en situaties die zich voordoen tijdens de dates, what you see is what you get. Iets wat hier nauw bij aansluit is het Hollandse gevoel wat het programma bij de kijkers oproept. Juist in de tijd dat er wat druk komt te staan op de Hollandse cultuur en identiteit zijn er veel kijkers die naar deze sfeer terugverlangen en even terug willen naar het Hollandse gevoel van vroeger. Een laatste verklaring is het feit dat de boer wordt gezien als de basis van het bestaan, deze uitspraak van acteur Bram van der Vlugt is een rake conclusie over de populariteit van het programma. Dit zie je ook terug in de maatschappij, men stapt steeds vaker op biologisch en is zich veel bewuster van het pure leven. Puur leven is wat de kern van dit programma is, simplicity is key.

Daarnaast straalt het programma een en al huiselijkheid uit en is er niks te bedenken wat puurder is dan de reacties die de boeren hebben op de brieven”

De boeren in opspraak
Waar het programma echter niet aan kan ontkomen, is de kritiek. Elk jaar is er wel een onderdeel van het programma waar iedereen zijn mening over klaar heeft, zo was er een jaar waarin een boer de vrouwen wel heel gezellig vond en ze het liefst allemaal wilde houden. Dit jaar is er vooral kritiek op wat het programma bedacht heeft voor de boeren om te doen. Zo paradeerde paarden fokster Steffie met haar mannen tijdens een survivaltocht over het spoor. Na het vreselijke ongeluk van twee weken terug schoot dit vanzelfsprekend bij spoorbeheerder ProRail en de rest van Nederland in het verkeerde keelgat. Ook andere momenten uit het programma zorgden voor kritiek, vooral op het gebied van dierenleed. Zo ging een boer zwemmen met zeeleeuwen en kreeg een andere boer een cursus omgaan met roofvogels. Dierenrechtenorganisatie World Animal Protection kreeg dit ook mee en beschuldigde het programma via Twitter van dierenmishandeling. De reactie die de de persvoorlichter van Boer zoekt Vrouw hierop had was simpel en duidelijk: de kritieken worden meegenomen in het bedenken van de volgende dagdates en er zal voor gezorgd worden dat dit niet meer gebeurt.

Cover: Linelle Deunk / Eindredactie: Kyle Hassing

309 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Aspiring for digital wellness

21/05/2019

21/05/2019

Actually we can't live without our smartphones. Nevertheless there are some solutions to control our digital lives. Medium has elaborated some of them.

Three Identical Strangers: a review

20/05/2019

20/05/2019

Have you ever wondered if there's a doppelganger of you out there somewhere? 3 men found those doppelgangers. They actually all looked exactly alike. Little did they know, they turned out to be brothers! Aakansha reviews the movie Three Identical Strangers, about these 3 men.

Medium Podcast #6 – A crash course in TV media landscape and why Game of Thrones rules

19/05/2019

19/05/2019

Plamen is back, but this time he’s sitting on the Medium throne. In this 6th episode of the Medium Podcast,...

The Brutally Feminine Murder of the Anti-Hero

18/05/2019

18/05/2019

We all love a hero, but sometimes, an anti-hero is even better. This article explores moral ambiguity and why we are attracted to it.

#RIPDorisDay

17/05/2019

17/05/2019

The world mourns as news of the passing of Doris Day arrives. Medium remembers a woman whose movies and music earned her the status of a Hollywood legend.

Tessa: De geneeskundestudent die geniet van haar leven in Maastricht

13/05/2019

13/05/2019

Dit keer geen student uit Amsterdam, maar een student uit Maastricht! Medium sprak met geneeskundestudent Tessa over haar studentenleven in Maastricht en hoe communicatie een rol speelt in haar studie.

Faking a Disease Online: Munchausen by Internet

12/05/2019

12/05/2019

Who can we trust online? This article explores the distressing phenomenon of Munchausen by internet.

Your nightlife review: De School, Amsterdam

10/05/2019

10/05/2019

Gabby reviews De School, mainly known as a techno nightclub. Is it worth a visit? And why is there such a strict doorpolicy? We sum up the good and bad points for you.

The Pursuit of the Perfect Picture and its Consequences

09/05/2019

09/05/2019

A lot of people nowadays do the craziest things to get the most beautiful Instagram photos. It's all fun and games, until people's properties get destroyed. Angela discusses 3 places in the world where 'Instagram tourists' have taken over.

Quality of public debate and social media

07/05/2019

07/05/2019

Does social media add or subtract from the quality of public debate today? Aakansha shares her take on the controversial topic.

Everything Not Saved Will be Lost

03/05/2019

03/05/2019

As our lives today are intertwined with that of the objects we are surrounded by, Ada dives into minimalism, decluttering and downsizing.

Medium TV – Brexit, just what the bloody hell went wrong? | MediumTV #19

30/04/2019

30/04/2019

Medium TV asked Jeppe and Charlie a few questions on Brexit. Watch the interview and listen to their opinions about it.

Outraved: Dance Demonstration for Your Education | MediumTV #18

29/04/2019

29/04/2019

Medium was present at 12 April's Outraved; a demonstration against budget cuts on education.

Medium TV interviews Leon Willems, director of Free Press Unlimited | MediumTV #17

29/04/2019

29/04/2019

Leon Willems, director of Free Press Unlimited since May 2011

VR Butterfly (World)

29/04/2019

29/04/2019

In a world where we are losing touch with our natural environment, can virtual reality save the day?

EnjoyInstagram