fbpx
20/08/2019 Communication Science news and articles

Boer Zoekt Vrouw, krijgt controversie

Boer Zoekt Vrouw blijft ontzettend populair, maar dit jaar gaat het gepaard met controversie.


Een overgroot deel van tv-kijkend Nederland zit er elke zondagavond om tien voor half negen klaar voor: Boer zoekt Vrouw! Het tiende seizoen is inmiddels drie weken van start en er is zelfs al bekend welke boeren en boerinnen er gevolgd gaan worden in hun zoektocht naar de ware liefde. Wat dit seizoen opvallend is, is dat er na elke aflevering sprake is van controverse. Zo kwam de eerste aflevering een boer in opspraak die zijn dames al van tevoren had benaderd en had gevraagd brieven te schrijven. Dit was volgens de redactie van Boer Zoekt Vrouw niet eerlijk. De aflevering van afgelopen zondag was er ook een die op maandagochtend veelbesproken is geweest, zo werd de redactie ervan beschuldigd spoorlopen te promoten en ook werd hen verweten dat ze zich schuldig hadden gemaakt aan dierenmishandeling.

Voor wie de afgelopen tien jaar onder een steen heeft geleefd is een uitleg over Boer zoekt Vrouw misschien fijn. Het concept van het oorspronkelijk Engelse programma Farmer wants a Wife is vrij simpel. Een aantal boeren uit welke sector dan ook, worden geholpen om de liefde van hun leven te vinden. Onder leiding van de presentator of presentatrice, in de Nederlandse versie is dit Yvon Jaspers, wordt de boer door het hele proces van het vinden van de liefde heen gesleept. De boeren nemen ten eerste deel aan een introductie, waarbij ze geïnterviewd worden en er een goed beeld van ze neergezet kan worden. Wanneer dit uitgezonden is, is het tijd voor het televisiekijkende publiek om in actie te komen. Heb je een boer of boerin gezien die je leuk vindt? Dan is het aan jou om hem of haar een brief te schrijven waarin je met al je overtuigende krachten ervoor zorgt dat je wordt gekozen voor een kennismaking! Per boer worden er tien potentiële liefdes gekozen, die na de eerste ontmoeting (waarbij natuurlijk een camera aanwezig is, zodat het publiek mee kan genieten!) wordt teruggebracht naar vijf mannen of vrouwen. Daarna volgen nog verschillende dates waarin elke keer mensen afvallen, uiteindelijk komen de laatste drie kandidaten logeren op het erf, als een voorproefje op misschien wel de rest van je leven.

“Heb je een boer of boerin gezien die je leuk vindt? Dan is het aan jou om in actie te komen!”

Terug naar het Hollandse gevoel
Nu het voor iedereen duidelijk is wat dit oer-Hollandse programma inhoudt zal de vraag waarom dit een zo goed bekeken programma is bij een hoop mensen op komen. Hiervoor zijn meerdere verklaringen te bedenken. Zo is de spanningsopbouw van het programma natuurlijk ontzettend goed, tussen alle dates zit een week en dit houdt de aandacht van de kijker goed vast. Na elke aflevering is het weer spannend wie er de volgende keer gekozen zal worden en wie het erf moet verlaten. Daarnaast straalt het programma een en al huiselijkheid uit en is er niks te bedenken wat puurder is dan de reacties van de boeren op de brieven en situaties die zich voordoen tijdens de dates, what you see is what you get. Iets wat hier nauw bij aansluit is het Hollandse gevoel wat het programma bij de kijkers oproept. Juist in de tijd dat er wat druk komt te staan op de Hollandse cultuur en identiteit zijn er veel kijkers die naar deze sfeer terugverlangen en even terug willen naar het Hollandse gevoel van vroeger. Een laatste verklaring is het feit dat de boer wordt gezien als de basis van het bestaan, deze uitspraak van acteur Bram van der Vlugt is een rake conclusie over de populariteit van het programma. Dit zie je ook terug in de maatschappij, men stapt steeds vaker op biologisch en is zich veel bewuster van het pure leven. Puur leven is wat de kern van dit programma is, simplicity is key.

Daarnaast straalt het programma een en al huiselijkheid uit en is er niks te bedenken wat puurder is dan de reacties die de boeren hebben op de brieven”

De boeren in opspraak
Waar het programma echter niet aan kan ontkomen, is de kritiek. Elk jaar is er wel een onderdeel van het programma waar iedereen zijn mening over klaar heeft, zo was er een jaar waarin een boer de vrouwen wel heel gezellig vond en ze het liefst allemaal wilde houden. Dit jaar is er vooral kritiek op wat het programma bedacht heeft voor de boeren om te doen. Zo paradeerde paarden fokster Steffie met haar mannen tijdens een survivaltocht over het spoor. Na het vreselijke ongeluk van twee weken terug schoot dit vanzelfsprekend bij spoorbeheerder ProRail en de rest van Nederland in het verkeerde keelgat. Ook andere momenten uit het programma zorgden voor kritiek, vooral op het gebied van dierenleed. Zo ging een boer zwemmen met zeeleeuwen en kreeg een andere boer een cursus omgaan met roofvogels. Dierenrechtenorganisatie World Animal Protection kreeg dit ook mee en beschuldigde het programma via Twitter van dierenmishandeling. De reactie die de de persvoorlichter van Boer zoekt Vrouw hierop had was simpel en duidelijk: de kritieken worden meegenomen in het bedenken van de volgende dagdates en er zal voor gezorgd worden dat dit niet meer gebeurt.

Cover: Linelle Deunk / Eindredactie: Kyle Hassing

Reacties

reacties

Related Posts

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

The consequences of power and design in Black Mirror

05/06/2019

05/06/2019

People are probably unaware that many powerful people in Black Mirror are abusing the technology. Medium shows how this happens in several episodes.

EnjoyInstagram