fbpx
25/03/2019 Communication Science news and articles

Boer Zoekt Vrouw, krijgt controversie

Boer Zoekt Vrouw blijft ontzettend populair, maar dit jaar gaat het gepaard met controversie.


Een overgroot deel van tv-kijkend Nederland zit er elke zondagavond om tien voor half negen klaar voor: Boer zoekt Vrouw! Het tiende seizoen is inmiddels drie weken van start en er is zelfs al bekend welke boeren en boerinnen er gevolgd gaan worden in hun zoektocht naar de ware liefde. Wat dit seizoen opvallend is, is dat er na elke aflevering sprake is van controverse. Zo kwam de eerste aflevering een boer in opspraak die zijn dames al van tevoren had benaderd en had gevraagd brieven te schrijven. Dit was volgens de redactie van Boer Zoekt Vrouw niet eerlijk. De aflevering van afgelopen zondag was er ook een die op maandagochtend veelbesproken is geweest, zo werd de redactie ervan beschuldigd spoorlopen te promoten en ook werd hen verweten dat ze zich schuldig hadden gemaakt aan dierenmishandeling.

Voor wie de afgelopen tien jaar onder een steen heeft geleefd is een uitleg over Boer zoekt Vrouw misschien fijn. Het concept van het oorspronkelijk Engelse programma Farmer wants a Wife is vrij simpel. Een aantal boeren uit welke sector dan ook, worden geholpen om de liefde van hun leven te vinden. Onder leiding van de presentator of presentatrice, in de Nederlandse versie is dit Yvon Jaspers, wordt de boer door het hele proces van het vinden van de liefde heen gesleept. De boeren nemen ten eerste deel aan een introductie, waarbij ze geïnterviewd worden en er een goed beeld van ze neergezet kan worden. Wanneer dit uitgezonden is, is het tijd voor het televisiekijkende publiek om in actie te komen. Heb je een boer of boerin gezien die je leuk vindt? Dan is het aan jou om hem of haar een brief te schrijven waarin je met al je overtuigende krachten ervoor zorgt dat je wordt gekozen voor een kennismaking! Per boer worden er tien potentiële liefdes gekozen, die na de eerste ontmoeting (waarbij natuurlijk een camera aanwezig is, zodat het publiek mee kan genieten!) wordt teruggebracht naar vijf mannen of vrouwen. Daarna volgen nog verschillende dates waarin elke keer mensen afvallen, uiteindelijk komen de laatste drie kandidaten logeren op het erf, als een voorproefje op misschien wel de rest van je leven.

“Heb je een boer of boerin gezien die je leuk vindt? Dan is het aan jou om in actie te komen!”

Terug naar het Hollandse gevoel
Nu het voor iedereen duidelijk is wat dit oer-Hollandse programma inhoudt zal de vraag waarom dit een zo goed bekeken programma is bij een hoop mensen op komen. Hiervoor zijn meerdere verklaringen te bedenken. Zo is de spanningsopbouw van het programma natuurlijk ontzettend goed, tussen alle dates zit een week en dit houdt de aandacht van de kijker goed vast. Na elke aflevering is het weer spannend wie er de volgende keer gekozen zal worden en wie het erf moet verlaten. Daarnaast straalt het programma een en al huiselijkheid uit en is er niks te bedenken wat puurder is dan de reacties van de boeren op de brieven en situaties die zich voordoen tijdens de dates, what you see is what you get. Iets wat hier nauw bij aansluit is het Hollandse gevoel wat het programma bij de kijkers oproept. Juist in de tijd dat er wat druk komt te staan op de Hollandse cultuur en identiteit zijn er veel kijkers die naar deze sfeer terugverlangen en even terug willen naar het Hollandse gevoel van vroeger. Een laatste verklaring is het feit dat de boer wordt gezien als de basis van het bestaan, deze uitspraak van acteur Bram van der Vlugt is een rake conclusie over de populariteit van het programma. Dit zie je ook terug in de maatschappij, men stapt steeds vaker op biologisch en is zich veel bewuster van het pure leven. Puur leven is wat de kern van dit programma is, simplicity is key.

Daarnaast straalt het programma een en al huiselijkheid uit en is er niks te bedenken wat puurder is dan de reacties die de boeren hebben op de brieven”

De boeren in opspraak
Waar het programma echter niet aan kan ontkomen, is de kritiek. Elk jaar is er wel een onderdeel van het programma waar iedereen zijn mening over klaar heeft, zo was er een jaar waarin een boer de vrouwen wel heel gezellig vond en ze het liefst allemaal wilde houden. Dit jaar is er vooral kritiek op wat het programma bedacht heeft voor de boeren om te doen. Zo paradeerde paarden fokster Steffie met haar mannen tijdens een survivaltocht over het spoor. Na het vreselijke ongeluk van twee weken terug schoot dit vanzelfsprekend bij spoorbeheerder ProRail en de rest van Nederland in het verkeerde keelgat. Ook andere momenten uit het programma zorgden voor kritiek, vooral op het gebied van dierenleed. Zo ging een boer zwemmen met zeeleeuwen en kreeg een andere boer een cursus omgaan met roofvogels. Dierenrechtenorganisatie World Animal Protection kreeg dit ook mee en beschuldigde het programma via Twitter van dierenmishandeling. De reactie die de de persvoorlichter van Boer zoekt Vrouw hierop had was simpel en duidelijk: de kritieken worden meegenomen in het bedenken van de volgende dagdates en er zal voor gezorgd worden dat dit niet meer gebeurt.

Cover: Linelle Deunk / Eindredactie: Kyle Hassing

232 Total Views 2 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Where does scapegoating come from?

22/03/2019

22/03/2019

Alvaro found out where scapegoating comes from, and explains it to us in this article. Why do we scapegoat? And what has the Bible to do with it?

Killfies: And You Thought Duckface Was Bad

21/03/2019

21/03/2019

With astonishing numbers in countries such as India and Russia, the 'Killfie' is gaining not only in popularity, but also in casualties. Why do people take such great risks for 'just a picture'?

Onder de loep: De Luizenmoeder

20/03/2019

20/03/2019

Het tweede seizoen van De Luizenmoeder is een aantal weken geleden begonnen. Wat maakt dit programma nog steeds zo succesvol? Medium zocht het uit.

My Podcast and Me: The Intimacy of Podcasts

20/03/2019

20/03/2019

Podcasts; the substitution to TV and radio among millennials. However, the statistics on podcasts listeners are respectively low in the Netherlands. Why are podcasts popular in other countries? And how come that we stay behind?

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

EnjoyInstagram