Picture of By Christian Manuputty

By Christian Manuputty

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]A[/mks_dropcap]fgelopen weekend. Het Nederlands Elftal speelt een belangrijke kwalificatiewedstrijd tegen Letland en bondscoach Guus Hiddink heeft zijn lot verbonden aan deze wedstrijd. Als Nederland verliest, stapt hij per direct op. Gelukkig voor Guus hoeft hij nog niet naar huus, want de eindstand was 6-0 in het voordeel van Oranje. Na de wedstrijd ging het echter niet alleen over het resultaat. International Leroy Fer plaatste een selfie op social media met wat ploeggenoten, waarop alleen spelers met een gekleurde huidskleur staan. Deze foto werd gedeeld door Voetbalzone en de reacties waren verre van aardig. Van “FC Aap” tot “Waar is de man met de mijter?”; het zorgde er voor dat Voetbalzone de foto meteen verwijderde en zich distantieerde van de uitlatingen op haar pagina. Captain Robin van Persie vond het shocking, de PvdA stelde Kamervragen en de KNVB vindt dat het OM moet optreden. Gaat dat laatste ook gebeuren?

Anonieme internethelden?
Tegenwoordig is het voor iedereen mogelijk om zijn of haar eigen gang te gaan in de wondere wereld van het internet. In de comments op het web worden soms hele bevolkingsgroepen afgemaakt, allemaal door anonieme internetgebruikers. Bij deze foto was de situatie echter anders. De foto werd door Voetbalzone op Facebook geplaatst. Bij mensen die reageren, is de volledige naam dus zichtbaar. Deze mensen verschuilen zich niet achter de anonimiteit die het internet kan bieden. Natuurlijk zullen deze mensen dit soort opmerkingen niet maken als Leroy Fer of een andere donkere voetballer tegenover hun staat, maar achter hun toetsenbord durven ze het wel. Als ze al denken, denken ze dat hun mening niet strafbaar is. Zoals altijd kun je het scharen onder vrijheid van meningsuiting, zoals bepaalde uitspraken van blonde politici daar ook onder worden geschaard. Voetballer Fer werd er verdrietig van. Hij zal er beter over nadenken als hij nogmaals een foto plaatst met ‘donkere’ jongens. Dat is toch wel het toppunt? Jezelf afvragen of je wel of niet een leuke selfie gaat plaatsen om racisme te vermijden. Racisme waar normaal gesproken mensen voor worden gestraft.

Hij zal er beter over nadenken als hij nogmaals een foto plaatst met ‘donkere’ jongens

Strafbaar
De KNVB hoopt dus ook op vervolging. Minister Opstelten gaat er zelfs vanuit dat er wel degelijk acties worden genomen. Volgens internetjurist Bart Schermer is dat ook zeker mogelijk: “Als iets beledigend of haatzaaiend is, kan het strafbaar zijn.” Maar kunnen mensen zich hier niet alsnog uit redden? Er staat dan wel een volledige naam, maar mensen kunnen ook volhouden dat ze zijn gehackt. Dat iemand verscholen op zijn zoldertje in de provincie iemand anders hackt om haatzaaiende berichten de wereld in te slingeren. Wellicht onrealistisch, maar het is een mogelijkheid. Bovendien zou het OM, mocht zij daadwerkelijk overgaan tot vervolging, enorm veel andere, openlijke racisten ook moeten vervolgen. “Als het OM serieus werk wil maken van discriminatie op social media, dan krijgt zij het nogal druk de komende tijd”, beredeneerde Bert Brussen eerder. Waar het eigenlijk om gaat, is vooral opvoeding, aldus Schermer. Het is vaak een eerste reactie, een reactie waar mensen later spijt van hebben. Mensen weten gewoon niet hoe ze zich moeten gedragen op social media. Dan is het inderdaad mogelijk dat deze mensen haatzaaiende berichten op social media plaatsen en dat terwijl deze mensen waarschijnlijk hard aan het juichen waren toen Fer de score opende met een magistrale kopbal tegen Chili op het WK in Brazilë afgelopen zomer.

Cover: Antoon Kuper

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace