fbpx
24/08/2019 Communication Science news and articles

NPO’s basisopstelling: minder amusement, the sequel

Staatssecretaris Dekker wil nog steeds minder amusement bij de NPO, ondanks alle kritiek.


Mijn eerste artikel voor de blog van Medium ging over de nieuwe omroepplannen van staatssecretaris Sander Dekker omtrent de NPO. Volgens Dekker moet onze publieke omroep zich meer bezig houden met zijn kerntaken en daar valt amusement niet onder. Dekker maakte een paar weken geleden zijn plannen bekend en deze week werd er dan eindelijk over gedebatteerd in de Tweede Kamer. Als de plannen door de Eerste en Tweede Kamer komen, worden de plannen al voor 1 januari 2016 uitgevoerd. Er is veel kritiek geleverd de afgelopen weken, maar Dekker blijft bij zijn standpunt. In mijn eerste artikel beschreef ik dat een programma als amusement categoriseren best lastig kan zijn. Komt dit ook naar voren in het grote debat?

Grijs gebied
Dekker had geen spijt van zijn eerdere uitspraken. Hierbij noemde hij heel concreet programma’s die weg konden bij de publieke omroep, zoals André van Duin’s Animal Crackers. Dit programma valt te scharen onder amusement en volgens Dekker hoeft hier geen publiek geld aan worden uitgegeven. Animal Crackers, maar ook andere programma’s passen meer thuis bij de commerciëlen. “Er is geen taboe op amusement, maar het moet een middel zijn en niet een doel op zich”, aldus Dekker.

De staatssecretaris lijkt heel concreet met zijn plannen, maar er heerst nog steeds veel onduidelijkheid. Zo werd er tijdens het debat gevraagd wat er bijvoorbeeld met cabaret gaat gebeuren. Cabaret is amusement, maar het kan ook worden geschaard onder cultuur. Cultuur moet ook één van de kerntaken zijn van de NPO volgens Dekker. Een goede vraag dus, maar met als uitkomst een onduidelijk antwoord. “Er is altijd een grijs gebied”, luidde het antwoord. Afgelopen weekend heb ik een hele goede show van Daniël Arends, geadopteerd vanuit Indonesië door een Nederlands stel, gezien op NPO 3. Bij de beschrijving op de site van de publieke omroep staat letterlijk “Informatief en Kunst/Cultuur”. Valt dit later ook onder het zogenaamde grijze gebied of is het toch puur amusement?

Onduidelijke onzindeals
Er werden zelfs kritische kanttekeningen geplaatst bij het functioneren van Sander Dekker vanuit de VVD, zijn eigen partij. Kamerlid Elias stelt dat de NPO deals heeft gesloten die niet helemaal onomstreden zijn. Zo verwijst hij naar Heel Holland Bakt, wat wordt uitgezonden door Omroep Max. RTL toonde ook interesse, maar Omroep Max bood twee maal de gangbare prijs. Dat zou natuurlijk onredelijk handelen zijn van de NPO, mocht dit verhaal van Elias waar zijn. Maar er is meer. Elias spreekt over geheimzinnige onzindeals. Dit heeft betrekking op de deals die de NOS heeft gesloten om de rechten van de samenvattingen van de Eredivisie te bemachtigen. Zo zouden er onderliggende afspraken worden gemaakt. Vanwege afgesproken geheimhouding bij het afsluiten van de contracten, kunnen we helaas alleen maar speculeren.

Voetbal
Van de Nederlandse Eredivisie is het slechts een kleine stap naar de Champions League. Het Europese miljoenbal zal vanaf volgend seizoen niet meer te zien zijn bij de NOS. De NOS heeft geen bod uitgebracht. Logisch, het kost ook bakken met geld, maar is hier al de hand van Dekker te zien? In mijn eerste artikel beschreef ik dat het lastig is om voetbal te categoriseren. Is het amusement of toch cultuur? Dekker: “Ik hou ook van voetbal, maar het maakt mij niet uit of het op SBS, RTL of Fox te zien is.”

Flinke klus
Daar moet ik Dekker ongelijk geven. Ik zie het liefst voetbal bij de NPO, zodat iedereen zonder al teveel reclame kan genieten van het voetbal. Maar als ik dan toch moest kiezen, hoop ik dat de Champions League bij RTL wordt ondergebracht, waar Genee en consorten het voetbal belichten op een manier die ik toch wel het leukst vind. Dekker slaat naar mijn mening in dit geval de plank dus volledig mis. Daar heeft hij helaas vaker last van tijdens het debat als we de uitspraken er bij pakken van verschillende kamerleden. Als dat zo blijft, wordt het nog een flinke klus voor de staatssecretaris om zijn plannen in te voeren.

Cover: Roel Wijnants

Reacties

reacties

Related Posts

World capital of street art & graffiti? – It’s probably Belfast

22/08/2019

22/08/2019

Written by: AJ Kutlu here are two things that you are exposed to the most when you visit Belfast: People...

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

EnjoyInstagram