fbpx
22/03/2019 Communication Science news and articles

Met virtual reality ben je ter plekke

Vanavond zal de KRO-NCRV in het programma In het spoor van de vluchteling een reportage laten zien in Virtual Reality.


Vanavond zal de KRO-NCRV in het programma In het spoor van de vluchteling een reportage laten zien in virtual reality. Voor deze reportage reisde oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen samen met Liesbeth Staats onder andere af naar Lesbos en Libanon waar hij filmde met een speciale 360° camera. ”Ik vind het een fantastisch medium. Het is alsof je op Google Streetview kijkt, maar dan met bewegende beelden”, vertelde meneer Melissen tijdens ons korte gesprek woensdagmiddag. 

Hans Jaap Melissen
Hans Jaap Melissen (1968) is een bekende oorlogsjournalist, schrijver en spreker. Hij begon als algemeen verslaggever maar legde zich al gauw toe op humanitaire crisis en oorlogen. Veel van zijn reportages werden ook uitgezonden door de NOS en andere publieke omroepen. Intussen is hij freelancer en werkt hij voor bijna alle publieke omroepen. Hij schuift regelmatig aan bij praatprogramma’s, geeft lezingen, trainingen en zit bijeenkomsten voor. Voor zijn reportages over de Arabische Lente werd hij in 2012 door de website Villamedia uitgeroepen tot Journalist van het Jaar.

Ik ben nog nooit zo onder de indruk geweest van een cameratechniek waarbij je voor je gevoel ‘in’ de video kan zitten

Bevordering objectiviteit van de media
”Een jaar geleden kreeg ik een bericht van SCOPIC of ik hun techniek, virtual reality, in oorlogsgebieden wilde gaan toepassen.” Toen Melissen de virtual reality bril opzette zag hij gelijk ongekende mogelijkheden, terwijl hij er nog nooit eerder van gehoord had. ”Ik kreeg zo’n bril op en sprong als het ware mee met een jongen een klif af. Ik dacht bij mezelf ‘shit man’, wat ben ik nou aan het doen. Als ik dit gevoel kan krijgen door zo’n video, dan kan ik mensen ook echt ‘meenemen’ in de oorlog”, aldus Melissen. De journalist legt uit dat je door middel van de camera dingen kan laten zien die in de ene hoek van een gebied heel spectaculair zijn, maar dan in de andere hoek weer helemaal niet. ”Ik ben bij rampen geweest die in de media veel groter over kwamen omdat een paar kapotte gebouwen in beeld werden gebracht terwijl daarnaast gewoon de markt werd opgebouwd en de gebouwen hieromheen waren allemaal heel. Iedereen denkt dan dat de hele wereld vergaat, terwijl het in de werkelijkheid wel meevalt.” In communicatiewetenschappelijke termen staat deze manier van presenteren ook wel bekend als framing. ”Door middel van de 360° camera kun je het beeld of je smartphone draaien, waardoor je ook naar mensen op een andere plek kunt kijken. Wanneer je de beelden bekijkt met een speciale bril, ben je voor je gevoel gewoon ter plekke. Dit zorgt voor een eerlijker en realistischer beeld.”

Arbeidsintensieve techniek
”Het maken van virtual reality video’s is erg arbeidsintensief en vrij ingewikkeld, zowel in de postproductie als het filmen zelf. Als je op hoge kwaliteit wil filmen, kom je nog steeds uit op een houder -een kubus- waarin zes GoPro’s zitten”, legt Melissen in duidelijke taal uit. ”Al deze GoPro’s moeten apart aangezet worden en vervolgens in de recording-stand gezet worden, wat dus al twaalf handelingen zijn. Elke keer moeten ze het doen en bijvoorbeeld niet in de foto-stand staan, want één camera die het niet doet en je hebt er alweer niks aan.” Hij vertelt dat er wel consumentencamera’s zijn waarbij de video’s er in een keer uitrollen, maar dat die nog niet van genoeg kwaliteit zijn: ”Nu moeten de beelden allemaal in elkaar geplakt worden in de montagekamer, wat de techniek erg arbeidsintensief maakt.”

Toekomst perspectief
Voor Melissen is het grootste voordeel dat virtual reality de mogelijkheid biedt om mensen het gevoel te geven alsof ze ter plekke zijn, of het nou bij je om de hoek is of in Syrië of Libanon. ”De techniek is zo nieuw, dat mensen vaak nog niet weten wat het is, maar dat komt wel. In de afgelopen twee tot drie weken zie je dat de headsets op veel bredere schaal in de winkels liggen met meerdere modellen, onder andere soorten waarbij je je smartphone in de bril kan klikken.” Tegenwoordig is ook YouTube geschikt gemaakt voor 360° video’s. Je klikt hierbij op een icoontje zodat het beeld splitst en dan kan je dat met die bril gaan bekijken. ”Gyroscopische blik heet dat officieel”, beschrijft de journalist. ”Het is echter geen techniek die het oude zal vervangen, maar het is een goede toevoeging aan de oude ‘platte’ – de standaard techniek waarbij men kijkt naar een plat scherm – manier van filmen. De techniek is fantastisch, maar de manier van kijken is best wel individueel. Je moet zo’n ding op je hoofd zetten, je sluit je af van de omgeving en je kunt er zelfs zeeziek van worden. Het is heftig. Sommige mensen zitten met tranen in hun ogen omdat ze het gevoel krijgen van: ‘jeetje, ik zit ertussen’. Ze voelen zich verantwoordelijk voor wat er gebeurt en denken ‘ik moet ook naar die boot toe lopen om te helpen’, maar dat kan natuurlijk niet.”

In het spoor van de vluchteling
In het programma dat vanavond om 19:00 uur uitgezonden wordt door NPO2, zal er verwezen worden naar de korte scènes die op de website kunnen worden bekeken. ”We zetten de camera op bij een vluchtelingenjongetje dat zich vervolgens gaat gedragen alsof hij door het water van Lesbos loopt.” Door je hoofd te bewegen bepaal jij waar je in die video naar wil kijken. Het geeft de kijker dan een gevoel dat hij erbij is, want je zit als het ware gevangen in de bril, je ziet alleen het beeld van die video. Wanneer je je hoofd naar links draait, krijg je de beelden van deze camera in een vloeiende beweging. Alsof je thuis zit en zelf kan kiezen waar je naar kijkt. In de uitzending van dertig minuten zullen we kort deze techniek toelichten. De camera geeft mensen het gevoel van ‘potverdorie, ik ben ter plekke’. Zeker in mijn vak, waar ik dan vaak in crisisgebieden ben, gebieden waar de gewone kijker niet zelf naartoe kan, krijgt het gevoel alsof hij daar is. Ik ben nog nooit zo onder de indruk geweest van een cameratechniek waarbij je voor je gevoel in de video kan zitten.”

1127 Total Views 2 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Where does scapegoating come from?

22/03/2019

22/03/2019

Alvaro found out where scapegoating comes from, and explains it to us in this article. Why do we scapegoat? And what has the Bible to do with it?

Killfies: And You Thought Duckface Was Bad

21/03/2019

21/03/2019

With astonishing numbers in countries such as India and Russia, the 'Killfie' is gaining not only in popularity, but also in casualties. Why do people take such great risks for 'just a picture'?

Onder de loep: De Luizenmoeder

20/03/2019

20/03/2019

Het tweede seizoen van De Luizenmoeder is een aantal weken geleden begonnen. Wat maakt dit programma nog steeds zo succesvol? Medium zocht het uit.

My Podcast and Me: The Intimacy of Podcasts

20/03/2019

20/03/2019

Podcasts; the substitution to TV and radio among millennials. However, the statistics on podcasts listeners are respectively low in the Netherlands. Why are podcasts popular in other countries? And how come that we stay behind?

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

EnjoyInstagram