[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]N[/mks_dropcap]a de saaie zomer met de traditionele komkommertijd, is het bij de aftrap van het academisch jaar direct raak. Buzzfeed berichtte zondagavond namelijk dat op de zogenoemde /b/-thread op 4Chan (NSFW), bedoeld voor het delen van random afbeeldingen, massaal naakte selfies van beroemdheden werden gelekt. Fotomodel Kate Upton en Oscarwinnares Jennifer Lawrence zijn twee van de vele slachtoffers en uit de immense berichtenstroom op 4Chan en Reddit blijkt bovendien dat slechts een klein deel van de buitgemaakte foto’s en video’s online staat, meer (on)heil ligt in het verschiet. Sommige afbeeldingen zijn nep, een aanzienlijk deel is echt en een deel is jaren oud. Linksom om of rechtsom: het is mooi kut als je met je blote voorbips ongevraagd op het internet verschijnt. Eigen schuld, dikke bult, of een grove schending van de privacy?
Hoge bomen vangen veel wind
Zelf was ik zondagavond in eerste instantie nieuwsgierig. Ik zocht de foto’s op, maar na minutenlang scrollen was ik er ook wel weer zat van. Net niet naakt bleek andermaal veel sexyer dan helemaal naakt en snel realiseerde ik me hoe triest de hack is. Een aanzienlijke groep van de internethelden stelt dat het de eigen schuld van de beroemdheden is, moet je maar geen naaktfoto’s maken en deze ook nog eens op internet plaatsen. Maar zeggen dat iemand geen nudies moet maken als hij of zij deze niet online wil, is een equivalent van ‘ze droeg een korte rok, ze vroeg er zelf om’. Met dezelfde logica is het ook je eigen schuld als je fiets wordt gestolen; dan had je er maar niet op moeten fietsen. Het is nog erger dan gewoon iemands privégegevens stelen, het gaat immers om het verspreiden van intieme beelden, uiteraard zonder dat je daar toestemming voor hebt gekregen. Mensen moeten van andermans spullen afblijven, of het nou om digitale of materiële zaken gaat.
Ze droeg een korte rok, ze vroeg er zelf om
Tien jaar cel
Iemands computer of iCloud hacken en de aangetroffen bestanden verspreiden, is een serieuze misdaad. Dat bleek in 2012 toen de Amerikaan Christopher Chaney voor het verspreiden van (naakt)foto’s van beroemdheden tot tien jaar cel werd veroordeeld. Het is meten met twee maten; de uploader is een zedendelinquent, maar wordt door een groep toegejuicht (overigens niet door iedereen). Gierend testosteron en een opzwellende Jodocus lijken de redenen dat men niet inziet dat The Fappening, zoals het huidige lek genoemd wordt, in dezelfde lijn als het optillen van rokjes en verkrachting ligt. Naast het penetreren van iemands privacy en het hacken van accounts, kan de vooralsnog anonieme dader natuurlijk ook nog worden vervolgd voor het schenden van auteurs- en portretrechten. Imgur en 4Chan hebben hun handen momenteel vol met het verwijderen van de bestanden, maar eenmaal op het internet zijn de foto’s redelijk vogelvrij.
Domme hacker
De geruchtenstroom is inmiddels goed op gang gekomen en op het moment van schrijven is een verdachte gevonden, hoewel hij zelf ontkent en zegt enkel de foto’s te hebben verspreid met het doel hier geld aan te verdienen. Logischer is ook dat een groep hier al langer mee bezig was. De inbreker had overigens veel meer schade aan kunnen richten, bijvoorbeeld door het stelen van waardevolle creditcard- en bedrijfsgegevens. Opmerkelijk blijft wel hoe mensen op zo’n grote schaal accounts hebben kunnen kraken. Preventief geen foto’s in adams- en evakostuum maken, zeker als je beroemd bent, lijkt de pijnlijke moraal van dit verhaal. Het is triest dat mensen in het algemeen en beroemdheden in het bijzonder hier (voortaan) rekening mee moeten houden, zo was gister ook de conclusie bij DWDD (vanaf 4:37). Wordt ongetwijfeld vervolgd.*
*Update: inderdaad: er is mogelijk nog veel meer data gestolen.
*Update: na The Fappening nu ook The Cleaning: sites verwijderen massaal de gelekte foto’s vanwege dreigende rechtszaken.
Het bewijs van meer materiaal, via 4Chan