fbpx

The Fappening: Boontje komt om zijn loontje?

Na de saaie zomer met de traditionele komkommertijd, is het bij de aftrap van het academisch jaar direct raak. Buzzfeed berichtte…


Na de saaie zomer met de traditionele komkommertijd, is het bij de aftrap van het academisch jaar direct raak. Buzzfeed berichtte zondagavond namelijk dat op de zogenoemde /b/-thread op 4Chan (NSFW), bedoeld voor het delen van random afbeeldingen, massaal naakte selfies van beroemdheden werden gelekt. Fotomodel Kate Upton en Oscarwinnares Jennifer Lawrence zijn twee van de vele slachtoffers en uit de immense berichtenstroom op 4Chan en Reddit blijkt bovendien dat slechts een klein deel van de buitgemaakte foto’s en video’s online staat, meer (on)heil ligt in het verschiet. Sommige afbeeldingen zijn nep, een aanzienlijk deel is echt en een deel is jaren oud. Linksom om of rechtsom: het is mooi kut als je met je blote voorbips ongevraagd op het internet verschijnt. Eigen schuld, dikke bult, of een grove schending van de privacy?

Hoge bomen vangen veel wind
Zelf was ik zondagavond in eerste instantie nieuwsgierig. Ik zocht de foto’s op, maar na minutenlang scrollen was ik er ook wel weer zat van. Net niet naakt bleek andermaal veel sexyer dan helemaal naakt en snel realiseerde ik me hoe triest de hack is. Een aanzienlijke groep van de internethelden stelt dat het de eigen schuld van de beroemdheden is, moet je maar geen naaktfoto’s maken en deze ook nog eens op internet plaatsen. Maar zeggen dat iemand geen nudies moet maken als hij of zij deze niet online wil, is een equivalent van ‘ze droeg een korte rok, ze vroeg er zelf om’. Met dezelfde logica is het ook je eigen schuld als je fiets wordt gestolen; dan had je er maar niet op moeten fietsen. Het is nog erger dan gewoon iemands privégegevens stelen, het gaat immers om het verspreiden van intieme beelden, uiteraard zonder dat je daar toestemming voor hebt gekregen. Mensen moeten van andermans spullen afblijven, of het nou om digitale of materiële zaken gaat. 

Ze droeg een korte rok, ze vroeg er zelf om

Tien jaar cel
Iemands computer of iCloud hacken en de aangetroffen bestanden verspreiden, is een serieuze misdaad. Dat bleek in 2012 toen de Amerikaan Christopher Chaney voor het verspreiden van (naakt)foto’s van beroemdheden tot tien jaar cel werd veroordeeld. Het is meten met twee maten; de uploader is een zedendelinquent, maar wordt door een groep toegejuicht (overigens niet door iedereen). Gierend testosteron en een opzwellende Jodocus lijken de redenen dat men niet inziet dat The Fappening, zoals het huidige lek genoemd wordt, in dezelfde lijn als het optillen van rokjes en verkrachting ligt. Naast het penetreren van iemands privacy en het hacken van accounts, kan de vooralsnog anonieme dader natuurlijk ook nog worden vervolgd voor het schenden van auteurs- en portretrechten. Imgur en 4Chan hebben hun handen momenteel vol met het verwijderen van de bestanden, maar eenmaal op het internet zijn de foto’s redelijk vogelvrij.

Domme hacker
De geruchtenstroom is inmiddels goed op gang gekomen en op het moment van schrijven is een verdachte gevonden, hoewel hij zelf ontkent en zegt enkel de foto’s te hebben verspreid met het doel hier geld aan te verdienen. Logischer is ook dat een groep hier al langer mee bezig was. De inbreker had overigens veel meer schade aan kunnen richten, bijvoorbeeld door het stelen van waardevolle creditcard- en bedrijfsgegevens. Opmerkelijk blijft wel hoe mensen op zo’n grote schaal accounts hebben kunnen kraken. Preventief geen foto’s in adams- en evakostuum maken, zeker als je beroemd bent, lijkt de pijnlijke moraal van dit verhaal. Het is triest dat mensen in het algemeen en beroemdheden in het bijzonder hier (voortaan) rekening mee moeten houden, zo was gister ook de conclusie bij DWDD (vanaf 4:37). Wordt ongetwijfeld vervolgd.*

*Update: inderdaad: er is mogelijk nog veel meer data gestolen.
*Update: na The Fappening nu ook The Cleaning: sites verwijderen massaal de gelekte foto’s vanwege dreigende rechtszaken.

Het bewijs van meer materiaal, via 4Chan

1069 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

De Wereld Draait al 15 jaar Door

27/02/2019

27/02/2019

Al 15 jaar lang zorgt De Wereld Draait Door voor de meest iconische momenten van de Nederlandse TV. Medium zet de meest bijzondere DWDD-momenten op een rij.

Alumni of the month: Gijs Boerwinkel

27/02/2019

27/02/2019

The Alumni of the Month February: Gijs Boerwinkel. Having a master's degree in Political Communication, he is currently the head of communication at Waag.

The 2018 Oscar Snubs

25/02/2019

25/02/2019

Have the Oscars succeeded in giving recognition to those that deserve it? Some would argue they have not. This article explores the 2018 Oscar 'snubs'.

Media Reporting on Media: Documentary

21/02/2019

21/02/2019

In a largely mediated world, what information can we trust? How does it affect us? And what do changes in the media landscape mean?

EnjoyInstagram