Students of Amsterdam: Siem

Picture of By Loïs Marcus

By Loïs Marcus

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]S[/mks_dropcap]iem is 18 jaar en woont sinds vorig jaar in Amsterdam. Hij studeert aan het Amsterdam University College (AUC) en doet hier een hoofdvak in Sciences. Op Roeterseiland had Medium een gesprek met hem over zijn ervaringen in Amsterdam en bij AUC, wat hij het liefst doet in zijn vrije tijd, en stelden we hem de onmogelijke vraag voor een AUC-student: Wat wil hij hierna?

Steenkolen-Engels
Het eerste onderwerp dat we aansneden, was het studeren. “Ik heb het wel naar mijn zin ja, het begint leuker te worden eigenlijk. Vorig jaar vond ik het niet super interessant, het was wel oké. Al is de community van AUC wel heel leuk.” Omdat AUC een aparte tak is, waar ook dubbel collegegeld voor wordt betaald, was ik benieuwd of er volgens hem ook dingen beter konden.

“Door het betalen van dubbel collegegeld zijn er kleinere klassen en dat is erg fijn. Maar aan de andere kant zie je vaak dat leraren slecht voorbereid in de klas zitten. Het is toch het vak dat ze ‘erbij’ geven en normaal op de VU of UvA onderwijzen. Het zouden de beste leraren van beide universiteiten moeten zijn en vaak staan ze daar dan in steenkolen-Engels les te geven. Dat vind ik wel een beetje matig.”

Bubbel-effect
Ook zijn nieuwe woonplek, waar hij sinds een jaar woont, kwam ter sprake: “Met mijn studie zit je verplicht op de campus vlakbij Science Park. Alle studenten van AUC zitten daar en dat is apart. Je woont samen in een paar grote flats en ziet alleen de mensen van je studie. Dat geeft een bubbel-effect want eigenlijk zit je dan alleen maar met dezelfde mensen om je heen. Het is wel fijn, maar je ziet wel weinig studenten van andere faculteiten en ik kom niet vaak in andere delen van Amsterdam, dat is wel jammer. Maar het is wel erg gezellig, dus dat maakt het goed.”

Je woont samen in een paar grote flats en ziet alleen de mensen van je studie, dat geeft een bubbel-effect.

Liefde voor muziek
Siem vertelt over zijn muziek, waarvoor hij altijd een grote liefde heeft gehad, en waar hij zich nog steeds mee bezighoudt. “Ik zit sinds dit jaar in de commissie van On-Stage die zich bezighoudt met performing arts. Hierbij help ik met het organiseren van jam nights en er komen ook musicals aan. Ik werk daarnaast mee aan de muzikale processen.”

“Thuis ben ik minder bezig met muziek dan ik zou willen, het wordt allemaal een beetje roestig en ik zou eigenlijk weer tijd willen nemen voor lessen. Ik heb nu tijdelijk een drumstel op mijn kamer staan waar ik mee kan oefenen, maar ik zou het liefst gitaarlessen nemen, want daar ben ik nu nog het meest mee bezig.”

Verschillende steden in een grote stad
Bij een nieuwe stad hoort ook een nieuw gevoel en dat zit wel goed: “De sfeer in Amsterdam is heel gaaf, vooral rondom het centrum. Ik fietste hier net langs en dan zie je de grachten bij zo’n mooie lange straat, dan heb je echt het gevoel dat je in een wereldstad woont. Al was het natuurlijk wel wennen; het verkeer is veel heftiger, grover. En je hebt hier verschillende steden in een grote stad, dat is een groot verschil met waar ik vandaan kom. Daar is alles op één plek.”

“Er is ook een hoop te zien; ik ben al naar een aantal leuke concerten geweest, in het Bimhuis en Paradiso. Daar was ook het leukste concert wat ik ooit meegemaakt heb, van Vulfpeck. Iedereen stond gewoon lekker te dansen en zong mee. Ik ben een groot fan van ze en vond het heel gaaf om ze hier in Amsterdam te zien.”

Buitenland
Ook de vraag wat Siem hierna wil kwam naar voren, al blijkt dit een verboden vraag voor AUC-studenten. Gelukkig had hij wel al een idee. “Ik wil graag een master doen die aansluit op wat ik nu doe, dus iets met natuurkunde of programmeren. Daarvoor is het buitenland zeker een optie. Ik zou graag naar een Engelstalig land willen: Canada, de Verenigde Staten of Groot-Britannië. De kans is groot dat ik na mijn bachelor nog wat theorie mis en wat vakken extra moet doen. Het plan is nu dat ik dat na mijn bachelor voor een half jaar ga doen en daarna ga reizen, dus het buitenland past zeker in het plaatje van wat ik hierna wil doen.”

Wees niet bang om gewoon de stad in te gaan en alles een beetje te ontdekken.

Cultuur snuiven
Tot slot ging Siem in op de vraag of hij nog een ultieme tip had voor studenten die net in Amsterdam zijn komen wonen. Hier had hij een mooi advies voor: “Wees niet bang om gewoon de stad in te gaan en alles een beetje te ontdekken. Je gaat snel alleen maar aan de studie zitten en misschien een beetje kijken op de plekken die dichtbij je zijn. Ik denk dat een tip dan is – dat probeer ik mezelf ook aan te leren – om meer cultuur op te snuiven hier, want er gebeuren hier gewoon hele mooie dingen.”

Cover: Desiree Janssen

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace