Rick Uilenbroek: “Radio is the theatre of the mind!”

Picture of By Philip van Es

By Philip van Es

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]R[/mks_dropcap]ick Uilenbroek, voor intimi Radio Rickert, is radio-dj bij Haarlem105. Met zijn twintig jaren één van de jongste radio-dj’s op de Nederlandse radio. Hoe krijg je op je twintigste een eigen radioprogramma met livemuziek en waar zal het radioschip voor hem stranden?  

Rick, 20 jaar en nu al een eigen radioprogramma. Dat kan alleen maar betekenen dat de passie voor radio er vroeg in zat.
“Oeh, dan moet ik even denken. Het was sowieso bij het glazenhuis van 3FM; ik denk in 2007. Ik vond dat zo vet, met geluid een sfeer neerzetten. Dat was niet direct het moment dat ik begon hoor; ik was pas tien of elf. Toen ik een jaar of twaalf was begon ik thuis te spelen met geluid: radiootje spelen in mijn kamer. Het was eigenlijk veredeld tegen een muur praten. Daarna kwam het moment dat ik Haarlem105 zag. Het leek me te gek daar eens langs te gaan. Ik stuurde een e-mail en mocht langskomen. Ik begon met een kleine sidekickrol. Op mijn zestiende kreeg ik een eigen programma op zaterdagavond, genaamd Jeugdhonk. Het had een jongerenprogramma moeten zijn, maar het was niet meer dan een kereltje van zestien die in een donker studiootje plaatjes aan elkaar praatte tot twaalf uur ’s nachts. Na een tijdje mocht ik naar de zaterdagmiddag. Haarlem Honderdfuif heette dat. Het was heel leuk om dat programma te presenteren; lekker druk op de redactievloer en er was veel muziek. Na twee jaar hield dat avontuur op en schoof ik aan bij het live muziekprogramma Sound of Haarlem op donderdagavond.”

Dit programma doe je nu al een tijdje, maar ik kan me voorstellen dat de bandjes in Haarlem een keer op zijn.
“Dat zou je denken, maar er zijn er zoveel in Haarlem. Daarnaast nodigen we ook bandjes uit de regio uit. Binnenkort komt er bijvoorbeeld een band uit Den Helder. Het is niet zo dat als je de stadsgrens voorbij bent en je hebt een bandje dat je niet bij ons mag spelen.”

Even terug naar het vak radio-dj. Welke eigenschappen moet je als radio-dj eigenlijk hebben om echt goed te worden?
“Allereerst moet je een liefde voor muziek hebben. Dat is niet echt een eigenschap, maar zonder die passie wordt het niks. Daarnaast is leergierigheid belangrijk. Als je niet leergierig bent, ga je het vak nooit leren. Je merkt dat het publiek talent herkent, maar in de omgeving doen mensen soms lacherig over de lokale omroep. Radio wordt vaak gezien als een beetje door de microfoon lullen en dan kom je er wel. Maar als je een buitenstaander in een studio achter een microfoon zet zie je ze denken: ‘Wat moet ik doen? Wat moet ik zeggen?’

Om terug te komen op je vraag, je moet denk ik ook geduldig zijn. Als je op je zestiende ergens binnen wandelt ben je niet op je zeventiende diskjockey bij Radio538. Je moet jezelf opwerken.”

Het is niet zomaar te leren dus?
“Er is geen opleiding voor, geen vast stramien. Het gaat om heel veel doen, uren maken, kansen grijpen en dingen uitproberen. Veilig in je studiootje blijven zitten is makkelijk, maar als je dingen gaat doen die je anders nooit doet maak je sneller stappen.”

Je begon net al over je omgeving, merk jij dat mensen zeggen dat radio outdated is?
“Haha, daar heb ik wel een mening over!”

Verrassend.
“Natuurlijk kun je Spotify aanknallen in de auto, maar de radio is altijd groot gebleven. Alleen jongeren luisteren minder radio. De huidige generatie pubers kan de radio gaan verliezen. Ik ben opgegroeid met de radio in de auto en tijdens het huiswerk maken. Toch denk ik dat Spotify het niet gaat winnen. Als je nog 60 kilometer op de A2 moet is de radio gezelliger. Iemand praat tegen je, je kunt lachen om een grapje. Wat dat betreft is radio nog steeds een grote speler en radio groeit mee via apps, DAB+ en visual radio.”

Waar zie jij de meeste toekomst in?
Visual radio is misschien wel de toekomst. Maar met beeld is de magie van radio weg. Radio is puur geluid, daarmee maak je de sfeer. Radio wordt niet voor niets the theatre of the mind genoemd. Je kunt alles verbeelden bij de stemmen. Als je Gerard Ekdom op de radio hoort, verwacht je een grote kerel door die zware stem. Maar in het echt is het maar een klein mannetje.”

Waar eindigt deze uit de hand gelopen hobby
“Ja dat is de vraag. Ik heb de ambitie, maar ik wil eerst mijn bachelor behalen. Ik zie mezelf verder groeien na mijn opleiding. Ik wil aankomend semester stage gaan lopen bij 3FM en heb ook andere opties. Het liefst radio blijven maken, waar dat is maakt niet uit. Ik hoef geen anchorman te zijn, het vak radio maken blijft het leukste.”

Cover: Rick Uilenbroek

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace