fbpx
16/09/2019 Communication Science news and articles

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.


Geschreven door: Quinta van Vlaanderen

Je kan er deze dagen niet meer omheen: de Brexit. Na het referendum van 23 juni 2016 zijn er veel dingen gebeurd in het Verenigd Koninkrijk. Meerdere struikelpunten komen aan bod wanneer er naar een akkoord wordt gezocht. Eén van de grootste struikelpunten van het akkoord is de grens tussen Ierland en Noord-Ierland en de bijhorende backstop. De backstop zou een garantie moeten geven dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland openblijft. Met een harde Brexit zou dit echter niet het geval zijn. Naar aanleiding van de onrustigheden zijn demonstranten de straat op getrokken. 

Om de rol van Ierland in de Brexit beter te begrijpen moeten we terug naar de roots van het land en de relatie die Ierland heeft met het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland. Tussen de jaren ’60 en het Goede Vrijdag-akkoord van 10 april 1998 vond er een conflict plaats in Noord-Ierland. Na de Ierse onafhankelijkheid in 1921 werd het Ierse eiland opgedeeld in twee delen, het onafhankelijke katholieke Ierland en Noord-Ierland dat deel uitmaakt van Groot-Brittannië. Echter was zeker niet iedereen het eens met deze verdeling. Deze verdeeldheid was uiteindelijk de basis van het gewelddadige conflict dat volgde. 

In totaal zijn er bijna 3500 mensen overleden, waarvan meer dan de helft burgers

De onrustigheden in Noord-Ierland liepen uit de hand eind jaren ’60 wanneer de katholieke minderheid deel wilde uitmaken van de Ierse republiek. Daar tegenover stonden de protestanten die loyaal waren aan de kroon en bij het Verenigd Koninkrijk wilden blijven. Wat er volgde was een lange periode van geweld en guerrilla’s. Aan de ene kant stond de IRA (Irish Republican Army) en aan de andere kant het Britse leger. In totaal zijn er bijna 3500 mensen overleden, waarvan meer dan de helft burgers. In de jaren ’90 daalde de steun voor de IRA en werden zij gedwongen om onderhandelingen te voeren met de Britse regering. Een vredige oplossing werd uiteindelijk in 1998 gevonden; met het Goede Vrijdag-akkoord gingen beide partijen akkoord om de macht te delen. Het geweld van IRA stopte echter nog niet tot 2005. 

Protesten
Met het recente geweld kan je begrijpen dat het sluiten van de grens gevoelig ligt. Meerdere protesten zijn opgetrokken aan de grens. De vrede van 1998 heeft standgehouden, echter zijn veel mensen ongerust dat het toch weer zou kunnen escaleren; voor velen ligt het recente conflict nog gevoelig. Dit heeft ertoe geleid dat demonstranten nepmuren en grensposten hebben gebouwd als symbool voor de echte grensposten die enkele jaren na het Goede Vrijdag-akkoord werden ontmanteld. Mary Lou McDonald, de leider van Sinn Fein – een nationalistische linkse Ierse politieke partij – sloeg samen met anderen de opgetrokken muur symbolisch kapot met een sloophamer. Veel bewoners van beide kanten van de grens kwamen op de opgebouwde grenspost af om te demonstreren. Of de demonstraties invloed hebben op de ontwikkelingen rondom een akkoord is niet te zeggen.  

Met het recente geweld kan je begrijpen dat het sluiten van de grens gevoelig ligt

Gevolgen Brexit voor Ierland
De Britse exit uit Europa heeft grote gevolgen voor de Ierse economie. Het Ierse Guinness bier wordt in Dublin gebrouwen, echter wordt het in Noord-Ierland ingeblikt en verscheept. Daarnaast wordt een derde van de in Noord-Ierland geproduceerde melk verwerkt bij de benedenburen. Nog een voorbeeld is de afhankelijkheid van elektriciteit, de Ieren en Noord-Ieren delen een elektriciteitsleverancier. Met een harde Brexit zal dus niet alleen de grens dicht moeten, maar er zullen ook snel nieuwe economische verdragen gesloten moeten worden willen de Ieren en Noord-Ieren hun handel blijven drijven zoals dat nu gaat.

Cover: Quinta van Vlaanderen

Reacties

reacties

Related Posts

Film Pride: How Northern Ireland and Singapore Handles Fame

02/09/2019

02/09/2019

Angela went along on the study trip to Dublin and Belfast. How do the cities cope with their fame achieved from series and movies?

Ierland is een feniks die zal herrijzen uit de as

30/08/2019

30/08/2019

De een kan niet een heel land bereiken en de ander heeft een te oubollig marketing beleid. Twee bedrijven die voor hun eigen uitdagingen staan.

World capital of street art & graffiti? – It’s probably Belfast

22/08/2019

22/08/2019

Written by: AJ Kutlu here are two things that you are exposed to the most when you visit Belfast: People...

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

EnjoyInstagram