Picture of By Gastredacteur

By Gastredacteur

Geschreven door: Quinta van Vlaanderen

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]J[/mks_dropcap]e kan er deze dagen niet meer omheen: de Brexit. Na het referendum van 23 juni 2016 zijn er veel dingen gebeurd in het Verenigd Koninkrijk. Meerdere struikelpunten komen aan bod wanneer er naar een akkoord wordt gezocht. Eén van de grootste struikelpunten van het akkoord is de grens tussen Ierland en Noord-Ierland en de bijhorende backstop. De backstop zou een garantie moeten geven dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland openblijft. Met een harde Brexit zou dit echter niet het geval zijn. Naar aanleiding van de onrustigheden zijn demonstranten de straat op getrokken. 

Om de rol van Ierland in de Brexit beter te begrijpen moeten we terug naar de roots van het land en de relatie die Ierland heeft met het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland. Tussen de jaren ’60 en het Goede Vrijdag-akkoord van 10 april 1998 vond er een conflict plaats in Noord-Ierland. Na de Ierse onafhankelijkheid in 1921 werd het Ierse eiland opgedeeld in twee delen, het onafhankelijke katholieke Ierland en Noord-Ierland dat deel uitmaakt van Groot-Brittannië. Echter was zeker niet iedereen het eens met deze verdeling. Deze verdeeldheid was uiteindelijk de basis van het gewelddadige conflict dat volgde. 

In totaal zijn er bijna 3500 mensen overleden, waarvan meer dan de helft burgers

De onrustigheden in Noord-Ierland liepen uit de hand eind jaren ’60 wanneer de katholieke minderheid deel wilde uitmaken van de Ierse republiek. Daar tegenover stonden de protestanten die loyaal waren aan de kroon en bij het Verenigd Koninkrijk wilden blijven. Wat er volgde was een lange periode van geweld en guerrilla’s. Aan de ene kant stond de IRA (Irish Republican Army) en aan de andere kant het Britse leger. In totaal zijn er bijna 3500 mensen overleden, waarvan meer dan de helft burgers. In de jaren ’90 daalde de steun voor de IRA en werden zij gedwongen om onderhandelingen te voeren met de Britse regering. Een vredige oplossing werd uiteindelijk in 1998 gevonden; met het Goede Vrijdag-akkoord gingen beide partijen akkoord om de macht te delen. Het geweld van IRA stopte echter nog niet tot 2005. 

Protesten
Met het recente geweld kan je begrijpen dat het sluiten van de grens gevoelig ligt. Meerdere protesten zijn opgetrokken aan de grens. De vrede van 1998 heeft standgehouden, echter zijn veel mensen ongerust dat het toch weer zou kunnen escaleren; voor velen ligt het recente conflict nog gevoelig. Dit heeft ertoe geleid dat demonstranten nepmuren en grensposten hebben gebouwd als symbool voor de echte grensposten die enkele jaren na het Goede Vrijdag-akkoord werden ontmanteld. Mary Lou McDonald, de leider van Sinn Fein – een nationalistische linkse Ierse politieke partij – sloeg samen met anderen de opgetrokken muur symbolisch kapot met een sloophamer. Veel bewoners van beide kanten van de grens kwamen op de opgebouwde grenspost af om te demonstreren. Of de demonstraties invloed hebben op de ontwikkelingen rondom een akkoord is niet te zeggen.  

Met het recente geweld kan je begrijpen dat het sluiten van de grens gevoelig ligt

Gevolgen Brexit voor Ierland
De Britse exit uit Europa heeft grote gevolgen voor de Ierse economie. Het Ierse Guinness bier wordt in Dublin gebrouwen, echter wordt het in Noord-Ierland ingeblikt en verscheept. Daarnaast wordt een derde van de in Noord-Ierland geproduceerde melk verwerkt bij de benedenburen. Nog een voorbeeld is de afhankelijkheid van elektriciteit, de Ieren en Noord-Ieren delen een elektriciteitsleverancier. Met een harde Brexit zal dus niet alleen de grens dicht moeten, maar er zullen ook snel nieuwe economische verdragen gesloten moeten worden willen de Ieren en Noord-Ieren hun handel blijven drijven zoals dat nu gaat.

Cover: Quinta van Vlaanderen

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace