fbpx
20/08/2019 Communication Science news and articles

Persvrijheid onder druk: buigen voor wat niemand wil

Steeds meer journalisten krijgen te maken met persoonlijke bedreigingen, waardoor ze hun taken in het ergste geval niet meer uit kunnen voeren. Nu ook bekend werd dat John van den Heuvel zijn bijdragen niet meer live zal leveren in RTL Boulevard was dit genoeg reden voor Eva om te kijken wat hier de gevolgen van zijn.


Het was vorige week groots nieuws: John van den Heuvel, regelmatig te gast in het showbizz programma RTL Boulevard, zal voorlopig niet in het programma te zien zijn. De reden? Amsterdamse burgemeester Halsema, politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg en hoofdofficier van justitie Nicole Zandzee vinden het door de recente bedreigingen vanuit het criminele circuit te risicovol hem in de studio van het programma aanwezig te laten zijn. Maar wat zegt dit over de vrije journalistiek?

Bijdrage via een videoverbinding
John van den Heuvel zal de komende tijd niets bijdragen aan het programma RTL Boulevard vanuit de studio. Zijn bijdragen aan de uitzendingen van RTL Boulevard zal hij leveren via een videoverbinding. ‘Wij vinden het sowieso erg en bijzonder heftig dat John moet uitwijken om zijn rol te kunnen spelen in onze uitzendingen. We nemen zijn veiligheid heel serieus, maar willen en zullen tegelijkertijd niet buigen voor criminelen en het vrije woord verdedigen’, zegt RTL-woordvoerder Kim Koppenol tegen het Algemeen Dagblad. Om de veiligheid van Van den Heuvel te garanderen, wordt hij al langer beveiligd door de Dienst Koninklijk en Diplomatieke Beveiliging (DKDB).

Wij nemen zijn veiligheid heel serieus, maar willen en zullen tegelijkertijd niet buigen voor criminelen en het vrije woord verdedigen

Meerdere gevallen
Toch bleek deze zaak niet op zichzelf te staan. Ook reacties op de columns van Trouw-columniste Seada Nourhussen beperkten haar dermate in haar vrijheid dat zij bekend heeft gemaakt te stoppen met het schrijven van de columns. Volgens haar was de negatieve aandacht niet langer op haar columns voor Trouw gericht, maar waren deze in plaats daarvan op haar persoon gericht. Ook NRC-columniste Clarice Gargard bleek al op 22 november aangifte gedaan te hebben. De aanleidingen voor deze aangifte waren de verschillende bedreigingen die ook zij ontving nadat zij een anti-zwarte-piet-demonstratie in Amstelveen live uitzond op Facebook. ‘Als zwarte, vrouwelijke columnist ben je best wat gewend, maar wanneer het met zwarte piet te maken heeft zijn de reacties nog extremer,’ gaf zij aan tegenover de Volkskrant. ‘Dat trok mij over de streep op aangifte te doen.’ Nourhussen en Gargard bleken op een lijn te zitten: beiden werden persoonlijk en op een racistische en seksistische manier, aangevallen om media die zij publiceerden.

Grotere rol voor de overheid
Thomas Bruining, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, vindt dat de overheid een grotere rol zou moeten spelen in kwesties als deze. Volgens hem zou de overheid het voor de vrije journalistiek moeten opnemen, en moeten uitstralen dat er niet wordt geweken voor dit soort signalen. Hierbij zou de overheid een voorbeeld kunnen nemen aan de overleden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Toen in 2015 een lezing van cartoonist Westergaard bedreigd werd door moslimradicalen, zei deze: ‘Het is voor mij een principezaak. Westergaard moet kunnen komen op de plek waar hij wil. Wij gaan niet buigen.’ De huidige Amsterdamse burgemeester Halsema lijkt echter een ander standpunt in te nemen; zij gaf tegenover Het Parool aan de beslissing met de grootst mogelijke tegenzin genomen te hebben, maar opperde toch voorzichtig dat Van den Heuvel ook vanuit een andere studio zijn bijdrage aan het programma zou kunnen leveren, in plaats vanaf het drukke Leidseplein.

Volgens Bruining zou de overheid het voor de vrije journalistiek moeten opnemen, en moeten uitstralen dat er niet wordt geweken voor dit soort signalen

De samenleving in gevaar
Halsema ging zelfs zo ver, dat zij suggereerde dat de aanwezigheid van Van den Heuvel in de studio op het Leidseplein zou kunnen zorgen voor onveiligheid voor de Amsterdammers. Hiermee wordt dus gesuggereerd dat wanneer Van den Heuvel en de redactie van RTL Boulevard niet dermate buigen voor de criminele dreigementen, en daarmee dus hun persvrijheid loslaten, zij de samenleving als geheel in gevaar brengen. Minister van Justitie en Veiligheid Fred Grapperhaus (CDA) geeft aan Halsema’s mening te begrijpen, maar haar er toch op aan te gaan spreken. Dit gaat op verzoek van verschillende leden van de Tweede Kamer. Chris van Dam (CDA) vroeg Grapperhaus de onvrede van de Tweede Kamer over te brengen op de burgemeester: ‘Dit kan toch eigenlijk niet. Dit is buigen voor wat wij allemaal niet willen.’ zegt hij.

Cover: PexelsFinal editor: Loïs Marcus

Reacties

reacties

Related Posts

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

The consequences of power and design in Black Mirror

05/06/2019

05/06/2019

People are probably unaware that many powerful people in Black Mirror are abusing the technology. Medium shows how this happens in several episodes.

EnjoyInstagram