fbpx
24/05/2019 Communication Science news and articles

Persvrijheid onder druk: buigen voor wat niemand wil

Steeds meer journalisten krijgen te maken met persoonlijke bedreigingen, waardoor ze hun taken in het ergste geval niet meer uit kunnen voeren. Nu ook bekend werd dat John van den Heuvel zijn bijdragen niet meer live zal leveren in RTL Boulevard was dit genoeg reden voor Eva om te kijken wat hier de gevolgen van zijn.


Het was vorige week groots nieuws: John van den Heuvel, regelmatig te gast in het showbizz programma RTL Boulevard, zal voorlopig niet in het programma te zien zijn. De reden? Amsterdamse burgemeester Halsema, politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg en hoofdofficier van justitie Nicole Zandzee vinden het door de recente bedreigingen vanuit het criminele circuit te risicovol hem in de studio van het programma aanwezig te laten zijn. Maar wat zegt dit over de vrije journalistiek?

Bijdrage via een videoverbinding
John van den Heuvel zal de komende tijd niets bijdragen aan het programma RTL Boulevard vanuit de studio. Zijn bijdragen aan de uitzendingen van RTL Boulevard zal hij leveren via een videoverbinding. ‘Wij vinden het sowieso erg en bijzonder heftig dat John moet uitwijken om zijn rol te kunnen spelen in onze uitzendingen. We nemen zijn veiligheid heel serieus, maar willen en zullen tegelijkertijd niet buigen voor criminelen en het vrije woord verdedigen’, zegt RTL-woordvoerder Kim Koppenol tegen het Algemeen Dagblad. Om de veiligheid van Van den Heuvel te garanderen, wordt hij al langer beveiligd door de Dienst Koninklijk en Diplomatieke Beveiliging (DKDB).

Wij nemen zijn veiligheid heel serieus, maar willen en zullen tegelijkertijd niet buigen voor criminelen en het vrije woord verdedigen

Meerdere gevallen
Toch bleek deze zaak niet op zichzelf te staan. Ook reacties op de columns van Trouw-columniste Seada Nourhussen beperkten haar dermate in haar vrijheid dat zij bekend heeft gemaakt te stoppen met het schrijven van de columns. Volgens haar was de negatieve aandacht niet langer op haar columns voor Trouw gericht, maar waren deze in plaats daarvan op haar persoon gericht. Ook NRC-columniste Clarice Gargard bleek al op 22 november aangifte gedaan te hebben. De aanleidingen voor deze aangifte waren de verschillende bedreigingen die ook zij ontving nadat zij een anti-zwarte-piet-demonstratie in Amstelveen live uitzond op Facebook. ‘Als zwarte, vrouwelijke columnist ben je best wat gewend, maar wanneer het met zwarte piet te maken heeft zijn de reacties nog extremer,’ gaf zij aan tegenover de Volkskrant. ‘Dat trok mij over de streep op aangifte te doen.’ Nourhussen en Gargard bleken op een lijn te zitten: beiden werden persoonlijk en op een racistische en seksistische manier, aangevallen om media die zij publiceerden.

Grotere rol voor de overheid
Thomas Bruining, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, vindt dat de overheid een grotere rol zou moeten spelen in kwesties als deze. Volgens hem zou de overheid het voor de vrije journalistiek moeten opnemen, en moeten uitstralen dat er niet wordt geweken voor dit soort signalen. Hierbij zou de overheid een voorbeeld kunnen nemen aan de overleden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Toen in 2015 een lezing van cartoonist Westergaard bedreigd werd door moslimradicalen, zei deze: ‘Het is voor mij een principezaak. Westergaard moet kunnen komen op de plek waar hij wil. Wij gaan niet buigen.’ De huidige Amsterdamse burgemeester Halsema lijkt echter een ander standpunt in te nemen; zij gaf tegenover Het Parool aan de beslissing met de grootst mogelijke tegenzin genomen te hebben, maar opperde toch voorzichtig dat Van den Heuvel ook vanuit een andere studio zijn bijdrage aan het programma zou kunnen leveren, in plaats vanaf het drukke Leidseplein.

Volgens Bruining zou de overheid het voor de vrije journalistiek moeten opnemen, en moeten uitstralen dat er niet wordt geweken voor dit soort signalen

De samenleving in gevaar
Halsema ging zelfs zo ver, dat zij suggereerde dat de aanwezigheid van Van den Heuvel in de studio op het Leidseplein zou kunnen zorgen voor onveiligheid voor de Amsterdammers. Hiermee wordt dus gesuggereerd dat wanneer Van den Heuvel en de redactie van RTL Boulevard niet dermate buigen voor de criminele dreigementen, en daarmee dus hun persvrijheid loslaten, zij de samenleving als geheel in gevaar brengen. Minister van Justitie en Veiligheid Fred Grapperhaus (CDA) geeft aan Halsema’s mening te begrijpen, maar haar er toch op aan te gaan spreken. Dit gaat op verzoek van verschillende leden van de Tweede Kamer. Chris van Dam (CDA) vroeg Grapperhaus de onvrede van de Tweede Kamer over te brengen op de burgemeester: ‘Dit kan toch eigenlijk niet. Dit is buigen voor wat wij allemaal niet willen.’ zegt hij.

Cover: PexelsFinal editor: Loïs Marcus

243 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Aspiring for digital wellness

21/05/2019

21/05/2019

Actually we can't live without our smartphones. Nevertheless there are some solutions to control our digital lives. Medium has elaborated some of them.

Three Identical Strangers: a review

20/05/2019

20/05/2019

Have you ever wondered if there's a doppelganger of you out there somewhere? 3 men found those doppelgangers. They actually all looked exactly alike. Little did they know, they turned out to be brothers! Aakansha reviews the movie Three Identical Strangers, about these 3 men.

Medium Podcast #6 – A crash course in TV media landscape and why Game of Thrones rules

19/05/2019

19/05/2019

Plamen is back, but this time he’s sitting on the Medium throne. In this 6th episode of the Medium Podcast,...

The Brutally Feminine Murder of the Anti-Hero

18/05/2019

18/05/2019

We all love a hero, but sometimes, an anti-hero is even better. This article explores moral ambiguity and why we are attracted to it.

#RIPDorisDay

17/05/2019

17/05/2019

The world mourns as news of the passing of Doris Day arrives. Medium remembers a woman whose movies and music earned her the status of a Hollywood legend.

Tessa: De geneeskundestudent die geniet van haar leven in Maastricht

13/05/2019

13/05/2019

Dit keer geen student uit Amsterdam, maar een student uit Maastricht! Medium sprak met geneeskundestudent Tessa over haar studentenleven in Maastricht en hoe communicatie een rol speelt in haar studie.

Faking a Disease Online: Munchausen by Internet

12/05/2019

12/05/2019

Who can we trust online? This article explores the distressing phenomenon of Munchausen by internet.

Your nightlife review: De School, Amsterdam

10/05/2019

10/05/2019

Gabby reviews De School, mainly known as a techno nightclub. Is it worth a visit? And why is there such a strict doorpolicy? We sum up the good and bad points for you.

The Pursuit of the Perfect Picture and its Consequences

09/05/2019

09/05/2019

A lot of people nowadays do the craziest things to get the most beautiful Instagram photos. It's all fun and games, until people's properties get destroyed. Angela discusses 3 places in the world where 'Instagram tourists' have taken over.

Quality of public debate and social media

07/05/2019

07/05/2019

Does social media add or subtract from the quality of public debate today? Aakansha shares her take on the controversial topic.

Everything Not Saved Will be Lost

03/05/2019

03/05/2019

As our lives today are intertwined with that of the objects we are surrounded by, Ada dives into minimalism, decluttering and downsizing.

Medium TV – Brexit, just what the bloody hell went wrong? | MediumTV #19

30/04/2019

30/04/2019

Medium TV asked Jeppe and Charlie a few questions on Brexit. Watch the interview and listen to their opinions about it.

Outraved: Dance Demonstration for Your Education | MediumTV #18

29/04/2019

29/04/2019

Medium was present at 12 April's Outraved; a demonstration against budget cuts on education.

Medium TV interviews Leon Willems, director of Free Press Unlimited | MediumTV #17

29/04/2019

29/04/2019

Leon Willems, director of Free Press Unlimited since May 2011

VR Butterfly (World)

29/04/2019

29/04/2019

In a world where we are losing touch with our natural environment, can virtual reality save the day?

EnjoyInstagram