fbpx
23/03/2019 Communication Science news and articles

Persvrijheid onder druk: buigen voor wat niemand wil

Steeds meer journalisten krijgen te maken met persoonlijke bedreigingen, waardoor ze hun taken in het ergste geval niet meer uit kunnen voeren. Nu ook bekend werd dat John van den Heuvel zijn bijdragen niet meer live zal leveren in RTL Boulevard was dit genoeg reden voor Eva om te kijken wat hier de gevolgen van zijn.


Het was vorige week groots nieuws: John van den Heuvel, regelmatig te gast in het showbizz programma RTL Boulevard, zal voorlopig niet in het programma te zien zijn. De reden? Amsterdamse burgemeester Halsema, politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg en hoofdofficier van justitie Nicole Zandzee vinden het door de recente bedreigingen vanuit het criminele circuit te risicovol hem in de studio van het programma aanwezig te laten zijn. Maar wat zegt dit over de vrije journalistiek?

Bijdrage via een videoverbinding
John van den Heuvel zal de komende tijd niets bijdragen aan het programma RTL Boulevard vanuit de studio. Zijn bijdragen aan de uitzendingen van RTL Boulevard zal hij leveren via een videoverbinding. ‘Wij vinden het sowieso erg en bijzonder heftig dat John moet uitwijken om zijn rol te kunnen spelen in onze uitzendingen. We nemen zijn veiligheid heel serieus, maar willen en zullen tegelijkertijd niet buigen voor criminelen en het vrije woord verdedigen’, zegt RTL-woordvoerder Kim Koppenol tegen het Algemeen Dagblad. Om de veiligheid van Van den Heuvel te garanderen, wordt hij al langer beveiligd door de Dienst Koninklijk en Diplomatieke Beveiliging (DKDB).

Wij nemen zijn veiligheid heel serieus, maar willen en zullen tegelijkertijd niet buigen voor criminelen en het vrije woord verdedigen

Meerdere gevallen
Toch bleek deze zaak niet op zichzelf te staan. Ook reacties op de columns van Trouw-columniste Seada Nourhussen beperkten haar dermate in haar vrijheid dat zij bekend heeft gemaakt te stoppen met het schrijven van de columns. Volgens haar was de negatieve aandacht niet langer op haar columns voor Trouw gericht, maar waren deze in plaats daarvan op haar persoon gericht. Ook NRC-columniste Clarice Gargard bleek al op 22 november aangifte gedaan te hebben. De aanleidingen voor deze aangifte waren de verschillende bedreigingen die ook zij ontving nadat zij een anti-zwarte-piet-demonstratie in Amstelveen live uitzond op Facebook. ‘Als zwarte, vrouwelijke columnist ben je best wat gewend, maar wanneer het met zwarte piet te maken heeft zijn de reacties nog extremer,’ gaf zij aan tegenover de Volkskrant. ‘Dat trok mij over de streep op aangifte te doen.’ Nourhussen en Gargard bleken op een lijn te zitten: beiden werden persoonlijk en op een racistische en seksistische manier, aangevallen om media die zij publiceerden.

Grotere rol voor de overheid
Thomas Bruining, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, vindt dat de overheid een grotere rol zou moeten spelen in kwesties als deze. Volgens hem zou de overheid het voor de vrije journalistiek moeten opnemen, en moeten uitstralen dat er niet wordt geweken voor dit soort signalen. Hierbij zou de overheid een voorbeeld kunnen nemen aan de overleden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Toen in 2015 een lezing van cartoonist Westergaard bedreigd werd door moslimradicalen, zei deze: ‘Het is voor mij een principezaak. Westergaard moet kunnen komen op de plek waar hij wil. Wij gaan niet buigen.’ De huidige Amsterdamse burgemeester Halsema lijkt echter een ander standpunt in te nemen; zij gaf tegenover Het Parool aan de beslissing met de grootst mogelijke tegenzin genomen te hebben, maar opperde toch voorzichtig dat Van den Heuvel ook vanuit een andere studio zijn bijdrage aan het programma zou kunnen leveren, in plaats vanaf het drukke Leidseplein.

Volgens Bruining zou de overheid het voor de vrije journalistiek moeten opnemen, en moeten uitstralen dat er niet wordt geweken voor dit soort signalen

De samenleving in gevaar
Halsema ging zelfs zo ver, dat zij suggereerde dat de aanwezigheid van Van den Heuvel in de studio op het Leidseplein zou kunnen zorgen voor onveiligheid voor de Amsterdammers. Hiermee wordt dus gesuggereerd dat wanneer Van den Heuvel en de redactie van RTL Boulevard niet dermate buigen voor de criminele dreigementen, en daarmee dus hun persvrijheid loslaten, zij de samenleving als geheel in gevaar brengen. Minister van Justitie en Veiligheid Fred Grapperhaus (CDA) geeft aan Halsema’s mening te begrijpen, maar haar er toch op aan te gaan spreken. Dit gaat op verzoek van verschillende leden van de Tweede Kamer. Chris van Dam (CDA) vroeg Grapperhaus de onvrede van de Tweede Kamer over te brengen op de burgemeester: ‘Dit kan toch eigenlijk niet. Dit is buigen voor wat wij allemaal niet willen.’ zegt hij.

Cover: PexelsFinal editor: Loïs Marcus

163 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Where does scapegoating come from?

22/03/2019

22/03/2019

Alvaro found out where scapegoating comes from, and explains it to us in this article. Why do we scapegoat? And what has the Bible to do with it?

Killfies: And You Thought Duckface Was Bad

21/03/2019

21/03/2019

With astonishing numbers in countries such as India and Russia, the 'Killfie' is gaining not only in popularity, but also in casualties. Why do people take such great risks for 'just a picture'?

Onder de loep: De Luizenmoeder

20/03/2019

20/03/2019

Het tweede seizoen van De Luizenmoeder is een aantal weken geleden begonnen. Wat maakt dit programma nog steeds zo succesvol? Medium zocht het uit.

My Podcast and Me: The Intimacy of Podcasts

20/03/2019

20/03/2019

Podcasts; the substitution to TV and radio among millennials. However, the statistics on podcasts listeners are respectively low in the Netherlands. Why are podcasts popular in other countries? And how come that we stay behind?

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

EnjoyInstagram