fbpx
24/04/2019 Communication Science news and articles

Nederlandse ambassadeur in Rusland: Je moet het maar kunnen

Sinds kort heeft Floortje Dessing een nieuw programma waarin ze op bezoek gaat bij verschillende Nederlandse ambassadeurs in het buitenland; Floortje en de Ambassadeurs. In de eerste aflevering gaat ze op bezoek bij de Russische ambassadrice, laat dit nou Fabian’s aandacht hebben getrokken mede door zijn bezoek aan dit land afgelopen zomer.


Twee weken geleden zag ik tijdens het televisiekijken plotseling een aankondiging van een nieuw programma van Floortje Dessing. Deze aankondiging trok direct mijn aandacht, omdat ik beelden zag van het Rode Plein in Moskou, waar ik een paar maanden geleden zelf nog stond. Mijn geluk kon helemaal niet op toen ik zag dat het een programma is waarin Floortje Dessing langs gaat bij verschillende Nederlandse ambassades in het buitenland. Zelf heb ik met studievereniging Mercurius ook een bezoek gebracht aan de Nederlandse ambassade in Moskou. Naast het feit dat ik weer herinneringen kon ophalen van onze studiereis, leek het mij ook meer dan interessant om nog eens wat dieper in het leven van de Nederlandse ambassadeur in Rusland te duiken. Dus donderdag 22 november 22:25 uur stond rood omcirkeld in mijn agenda.

Op dit moment zijn de banden tussen Rusland en Nederland misschien wel slechter dan ooit tevoren. Denk aan de MH17 kwestie, de Skripal zaak of de recentelijke openbaring dat de Russische geheime dienst de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag heeft proberen te hacken. Deze voorbeelden geven wel aan dat het zijn van ambassadeur in Rusland op dit moment een van de moeilijkste posities is binnen de diplomatieke wereld. Rusland is een groot en machtig land waar je eigenlijk geen ruzie mee wil hebben. Toch zal je als ambassadeur wel de normen en waarden van Nederland moeten uitdragen, ook al valt dit niet altijd in goede aarde bij het Kremlin.  

Ervaren ambassadeur
Maar wie vervult dan deze belangrijke taak? Dat is Renée Jones-Bos. Zij is sinds 2016 de eerste vrouwelijke Nederlandse ambassadeur in Rusland. Jones-Bos heeft in de afgelopen dertig jaar een hoop furore gemaakt binnen de diplomatieke wereld en daarom is het ook niet gek dat juist zij deze lastige post mag bekleden. Zo was ze al eens ambassadeur in Dhaka, Paramaribo, Praag en Washington. Daarnaast is ze van 2012 tot 2016 de Secretaris-Generaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken geweest.  

In de eerste aflevering van Floortje en de ambassadeurs bespraken Dessing en Jones-Bos de nodige zaken waaronder de moeilijke relatie tussen Nederland en Rusland. Hoewel Jones-Bos pas in 2016 begon in Rusland en dus pas na de MH17 en de ontwikkelingen in Oekraïne en de Krim aantrad, kan ze wel zeggen dat sindsdien de relatie alleen nog maar verslechterd is. “Helaas is de politieke relatie met Rusland heel lastig en vanwege de tragedie met MH17 hangt er altijd een zwarte wolk boven alles wat we doen.”

Toch zal je als ambassadeur wel de normen en waarden van Nederland moeten uitdragen, ook al valt dit niet altijd in goede aarde bij het Kremlin

Cyberaanval op Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens
Tijdens het bezoek van Dessing kwam er vanuit Nederland de mededeling dat de militaire inlichtingendienst (MIVD) een cyberaanval op de OPCW heeft weten te voorkomen.  Dit betekent dat er dus wederom vanuit Nederland en Het Westen een serieuze aantijging wordt gedaan tegenover Rusland. Door dit nieuws raakt wel  de hele planning van Dessing en Jones-Bos in de war. Jones-Bos plant direct de nodige spoed overleggen in, omdat zij als ambassadeur dezelfde dag nog met een verklaring moet komen voor hetgeen er in Nederland is gebeurd. Dit betekent gelijk ook dat zowel Dessing als de cameraploeg nauwelijks ergens bij kunnen zijn.

Wanneer Jones-Bos even tijd heeft vraagt Dessing in hoeverre Jones-Bos op de hoogte was van het feit wat die dag in Nederland naar buiten is gebracht. Het bleek dat Jones-Bos hier allang van op de hoogte was en dat ze wist dat het een dezer dagen naar buiten gebracht zou worden. Het is dan toch wel interessant om te zien dat zo’n ambassadeur dus al zoveel meer dingen weet die ondergronds spelen en waar wij als buitenwereld niks van afweten.

Hoe vermoeiend het ook is, en hoe vaak je wil dat je dit een keer niet hoefde te doen, moet je altijd professioneel blijven, want anders kom je nergens en ben je na 2-3 dagen van de kaart

Een baan die voor weinig mensen is weggelegd
Wat mij daarnaast fascineert aan het werk van een ambassadeur is dat je ten alle tijden je emoties moet uitschakelen. Na ieder incident, hoe immoreel het ook is, moet je de rust bewaren en met een statement en uitleg komen waarmee je alle partijen tot op zekere hoogte tevreden stelt. Je draagt natuurlijk de waarden van Nederland uit, maar je moet ook niet met een gestrekt been inkomen als je de toch al slechte relatie nog een beetje wil onderhouden. Ik denk ook dat zo’n baan, zeker in Rusland, maar voor weinig mensen is weggelegd.

Je hebt namelijk niet altijd even grote invloed op wat er in Nederland gebeurt en toch word jij uiteindelijk als verantwoordelijke gezien. Dus wanneer Halbe Zijlstra liegt over een ontmoeting met Poetin, moet Jones-Bos al haar oordelen en emoties uitschakelen en maar zo precies mogelijk uitleggen wat er is gebeurd, om ergere schade te voorkomen. “Hoe vermoeiend het ook is, en hoe vaak je wil dat je dit een keer niet hoefde te doen, moet je altijd professioneel blijven, want anders kom je nergens en ben je na 2-3 dagen van de kaart. Je kan anders gewoon niet goed functioneren.”

Mijn verwachtingen van het programma waren vooraf hoog, maar deze zijn na het zien van de aflevering zeker waar gemaakt. Het was erg interessant om eens een inkijk te krijgen in de redelijk onbekende wereld van een ambassadeur. Ik kijk zeker uit naar de volgende aflevering waarin Dessing langs gaat bij de Nederlandse ambassadeur in Iran. Al denk ik dat alle volgende afleveringen niet deze aflevering over Rusland gaan overtreffen, maar die verwachting is misschien een beetje te veel gebaseerd op mijn liefde voor Rusland en de interesse in dit land.

Cover: Pixabay / Final editor: Loïs Marcus

271 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Is Having a Restricted Press Really Such a Bad Thing?

22/04/2019

22/04/2019

Having a government-controlled press, singapore has been ranked 150th out of 180 countries on the World Freedom Press Index. But is this controlled press really a bad thing in a time were fake news thrives?

Backstage bij Dotcomspot: Raf

19/04/2019

19/04/2019

In deze editie van backstage sprak Medium met Raf die stage loopt bij Dotcomsport.

Medium Podcast #5 – It’s getting hot in here: how to survive Climate Change

18/04/2019

18/04/2019

Medium's brand new podcast on climate change and how to survive it, go listen!

Added social value and the active audience

18/04/2019

18/04/2019

The media we know today isn't the way it has always been. In the three 'ages' that media has gone through, an awful lot has changed.

Trials by Media: The Case of Madeleine McCann

17/04/2019

17/04/2019

How the missing case of Madeleine McCann, rocked the world and made us reconsider the role of the media, mediatisation and framing in modern news cycles.

GDPR: (Finally) A Legislation For The Digital World

16/04/2019

16/04/2019

Medium editor Eva Oravcova joined the 'The Two Faces of Facebook' debate on the 11th of April. On the basis of this debate, hosted by ASIF Ventures, Eva dives into the GDPR and explains us everything we need to know.

De snelle dood van Google’s kunstmatige intelligentie raad

14/04/2019

14/04/2019

Naar aanleiding van een enorme groei in kunstmatige intelligentie, heeft Google het ATEAC opgericht. Deze kunstmatige intelligentie raad kreeg echter veel interne kritiek en werd na slechts een week alweer opgedoekt. Medium zocht uit waarom.

Students of Amsterdam: Aakansha

10/04/2019

10/04/2019

Back again with another Students of Amsterdam feature, Medium chats with communication science student, Aakansha, about life and study in Amsterdam.

Media Regulation in the United States

09/04/2019

09/04/2019

Media industries in the United States facing regulations because they are very powerful. Medium dived into this interesting phenomena.

The European Elections: Basic Guide to What, Why and How

08/04/2019

08/04/2019

Having troubles with the when and how about the European elections? No stress, Medium helps you out!

Yellow Vests, The Symbol of a Rising Working Class

05/04/2019

05/04/2019

Headlining the newspapers for the past months, the Yellow Vests have proven not only to be of practical use, but to serve as a symbol of a rising working class as well.

What the Hell is Communication Science?

04/04/2019

04/04/2019

A frustrated meditation on what it means to study communication science at the University of Amsterdam, courtesy of Hahae, a second year student.

Communication Science meets Heritage Studies

03/04/2019

03/04/2019

Can history be studied merely objectively or also subjectively? Communication science and heritages studies students discuss the importance of an interdisciplinary approach.

Sport en social media: Een gouden combinatie?

03/04/2019

03/04/2019

Iedere sportorganisatie gebruikt tegenwoordig fanatiek social media om in contact te blijven met de fans. Daarnaast kan dit ook erg lucratief zijn.

Students of Amsterdam: Terézia

02/04/2019

02/04/2019

Let us introduce Terézia. Originally from Slovakia, Terézia has moved to Amsterdam to study psychology, bringing a piece of home with her in the form of folk dancing.

EnjoyInstagram