fbpx
17/06/2019 Communication Science news and articles

Nederlandse ambassadeur in Rusland: Je moet het maar kunnen

Sinds kort heeft Floortje Dessing een nieuw programma waarin ze op bezoek gaat bij verschillende Nederlandse ambassadeurs in het buitenland; Floortje en de Ambassadeurs. In de eerste aflevering gaat ze op bezoek bij de Russische ambassadrice, laat dit nou Fabian’s aandacht hebben getrokken mede door zijn bezoek aan dit land afgelopen zomer.


Twee weken geleden zag ik tijdens het televisiekijken plotseling een aankondiging van een nieuw programma van Floortje Dessing. Deze aankondiging trok direct mijn aandacht, omdat ik beelden zag van het Rode Plein in Moskou, waar ik een paar maanden geleden zelf nog stond. Mijn geluk kon helemaal niet op toen ik zag dat het een programma is waarin Floortje Dessing langs gaat bij verschillende Nederlandse ambassades in het buitenland. Zelf heb ik met studievereniging Mercurius ook een bezoek gebracht aan de Nederlandse ambassade in Moskou. Naast het feit dat ik weer herinneringen kon ophalen van onze studiereis, leek het mij ook meer dan interessant om nog eens wat dieper in het leven van de Nederlandse ambassadeur in Rusland te duiken. Dus donderdag 22 november 22:25 uur stond rood omcirkeld in mijn agenda.

Op dit moment zijn de banden tussen Rusland en Nederland misschien wel slechter dan ooit tevoren. Denk aan de MH17 kwestie, de Skripal zaak of de recentelijke openbaring dat de Russische geheime dienst de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag heeft proberen te hacken. Deze voorbeelden geven wel aan dat het zijn van ambassadeur in Rusland op dit moment een van de moeilijkste posities is binnen de diplomatieke wereld. Rusland is een groot en machtig land waar je eigenlijk geen ruzie mee wil hebben. Toch zal je als ambassadeur wel de normen en waarden van Nederland moeten uitdragen, ook al valt dit niet altijd in goede aarde bij het Kremlin.  

Ervaren ambassadeur
Maar wie vervult dan deze belangrijke taak? Dat is Renée Jones-Bos. Zij is sinds 2016 de eerste vrouwelijke Nederlandse ambassadeur in Rusland. Jones-Bos heeft in de afgelopen dertig jaar een hoop furore gemaakt binnen de diplomatieke wereld en daarom is het ook niet gek dat juist zij deze lastige post mag bekleden. Zo was ze al eens ambassadeur in Dhaka, Paramaribo, Praag en Washington. Daarnaast is ze van 2012 tot 2016 de Secretaris-Generaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken geweest.  

In de eerste aflevering van Floortje en de ambassadeurs bespraken Dessing en Jones-Bos de nodige zaken waaronder de moeilijke relatie tussen Nederland en Rusland. Hoewel Jones-Bos pas in 2016 begon in Rusland en dus pas na de MH17 en de ontwikkelingen in Oekraïne en de Krim aantrad, kan ze wel zeggen dat sindsdien de relatie alleen nog maar verslechterd is. “Helaas is de politieke relatie met Rusland heel lastig en vanwege de tragedie met MH17 hangt er altijd een zwarte wolk boven alles wat we doen.”

Toch zal je als ambassadeur wel de normen en waarden van Nederland moeten uitdragen, ook al valt dit niet altijd in goede aarde bij het Kremlin

Cyberaanval op Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens
Tijdens het bezoek van Dessing kwam er vanuit Nederland de mededeling dat de militaire inlichtingendienst (MIVD) een cyberaanval op de OPCW heeft weten te voorkomen.  Dit betekent dat er dus wederom vanuit Nederland en Het Westen een serieuze aantijging wordt gedaan tegenover Rusland. Door dit nieuws raakt wel  de hele planning van Dessing en Jones-Bos in de war. Jones-Bos plant direct de nodige spoed overleggen in, omdat zij als ambassadeur dezelfde dag nog met een verklaring moet komen voor hetgeen er in Nederland is gebeurd. Dit betekent gelijk ook dat zowel Dessing als de cameraploeg nauwelijks ergens bij kunnen zijn.

Wanneer Jones-Bos even tijd heeft vraagt Dessing in hoeverre Jones-Bos op de hoogte was van het feit wat die dag in Nederland naar buiten is gebracht. Het bleek dat Jones-Bos hier allang van op de hoogte was en dat ze wist dat het een dezer dagen naar buiten gebracht zou worden. Het is dan toch wel interessant om te zien dat zo’n ambassadeur dus al zoveel meer dingen weet die ondergronds spelen en waar wij als buitenwereld niks van afweten.

Hoe vermoeiend het ook is, en hoe vaak je wil dat je dit een keer niet hoefde te doen, moet je altijd professioneel blijven, want anders kom je nergens en ben je na 2-3 dagen van de kaart

Een baan die voor weinig mensen is weggelegd
Wat mij daarnaast fascineert aan het werk van een ambassadeur is dat je ten alle tijden je emoties moet uitschakelen. Na ieder incident, hoe immoreel het ook is, moet je de rust bewaren en met een statement en uitleg komen waarmee je alle partijen tot op zekere hoogte tevreden stelt. Je draagt natuurlijk de waarden van Nederland uit, maar je moet ook niet met een gestrekt been inkomen als je de toch al slechte relatie nog een beetje wil onderhouden. Ik denk ook dat zo’n baan, zeker in Rusland, maar voor weinig mensen is weggelegd.

Je hebt namelijk niet altijd even grote invloed op wat er in Nederland gebeurt en toch word jij uiteindelijk als verantwoordelijke gezien. Dus wanneer Halbe Zijlstra liegt over een ontmoeting met Poetin, moet Jones-Bos al haar oordelen en emoties uitschakelen en maar zo precies mogelijk uitleggen wat er is gebeurd, om ergere schade te voorkomen. “Hoe vermoeiend het ook is, en hoe vaak je wil dat je dit een keer niet hoefde te doen, moet je altijd professioneel blijven, want anders kom je nergens en ben je na 2-3 dagen van de kaart. Je kan anders gewoon niet goed functioneren.”

Mijn verwachtingen van het programma waren vooraf hoog, maar deze zijn na het zien van de aflevering zeker waar gemaakt. Het was erg interessant om eens een inkijk te krijgen in de redelijk onbekende wereld van een ambassadeur. Ik kijk zeker uit naar de volgende aflevering waarin Dessing langs gaat bij de Nederlandse ambassadeur in Iran. Al denk ik dat alle volgende afleveringen niet deze aflevering over Rusland gaan overtreffen, maar die verwachting is misschien een beetje te veel gebaseerd op mijn liefde voor Rusland en de interesse in dit land.

Cover: Pixabay / Final editor: Loïs Marcus

338 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

The consequences of power and design in Black Mirror

05/06/2019

05/06/2019

People are probably unaware that many powerful people in Black Mirror are abusing the technology. Medium shows how this happens in several episodes.

Nudity in the Eye of the Beholder

04/06/2019

04/06/2019

Nudity has seen a great change in meaning over the years. Of course there is a physical aspect, but there is also a rather artsy view. Aakansha discusses the multiple ways of looking at nudity.

Alumni of the Month: Arco Gnochhi

27/05/2019

27/05/2019

Medium sprak met Arco Gnochhi. Alumni van Communicatiewetenschap, voetbaltwitteraar 2018 en momenteel programmamaker bij BNNVARA.

Aspiring for digital wellness

21/05/2019

21/05/2019

Actually we can't live without our smartphones. Nevertheless there are some solutions to control our digital lives. Medium has elaborated some of them.

Three Identical Strangers: a review

20/05/2019

20/05/2019

Have you ever wondered if there's a doppelganger of you out there somewhere? 3 men found those doppelgangers. They actually all looked exactly alike. Little did they know, they turned out to be brothers! Aakansha reviews the movie Three Identical Strangers, about these 3 men.

Medium Podcast #6 – A crash course in TV media landscape and why Game of Thrones rules

19/05/2019

19/05/2019

Plamen is back, but this time he’s sitting on the Medium throne. In this 6th episode of the Medium Podcast,...

The Brutally Feminine Murder of the Anti-Hero

18/05/2019

18/05/2019

We all love a hero, but sometimes, an anti-hero is even better. This article explores moral ambiguity and why we are attracted to it.

#RIPDorisDay

17/05/2019

17/05/2019

The world mourns as news of the passing of Doris Day arrives. Medium remembers a woman whose movies and music earned her the status of a Hollywood legend.

Tessa: De geneeskundestudent die geniet van haar leven in Maastricht

13/05/2019

13/05/2019

Dit keer geen student uit Amsterdam, maar een student uit Maastricht! Medium sprak met geneeskundestudent Tessa over haar studentenleven in Maastricht en hoe communicatie een rol speelt in haar studie.

Faking a Disease Online: Munchausen by Internet

12/05/2019

12/05/2019

Who can we trust online? This article explores the distressing phenomenon of Munchausen by internet.

Your nightlife review: De School, Amsterdam

10/05/2019

10/05/2019

Gabby reviews De School, mainly known as a techno nightclub. Is it worth a visit? And why is there such a strict doorpolicy? We sum up the good and bad points for you.

The Pursuit of the Perfect Picture and its Consequences

09/05/2019

09/05/2019

A lot of people nowadays do the craziest things to get the most beautiful Instagram photos. It's all fun and games, until people's properties get destroyed. Angela discusses 3 places in the world where 'Instagram tourists' have taken over.

EnjoyInstagram