fbpx
22/10/2019 Communication Science news and articles

Nederlandse ambassadeur in Rusland: Je moet het maar kunnen

Sinds kort heeft Floortje Dessing een nieuw programma waarin ze op bezoek gaat bij verschillende Nederlandse ambassadeurs in het buitenland; Floortje en de Ambassadeurs. In de eerste aflevering gaat ze op bezoek bij de Russische ambassadrice, laat dit nou Fabian’s aandacht hebben getrokken mede door zijn bezoek aan dit land afgelopen zomer.


Twee weken geleden zag ik tijdens het televisiekijken plotseling een aankondiging van een nieuw programma van Floortje Dessing. Deze aankondiging trok direct mijn aandacht, omdat ik beelden zag van het Rode Plein in Moskou, waar ik een paar maanden geleden zelf nog stond. Mijn geluk kon helemaal niet op toen ik zag dat het een programma is waarin Floortje Dessing langs gaat bij verschillende Nederlandse ambassades in het buitenland. Zelf heb ik met studievereniging Mercurius ook een bezoek gebracht aan de Nederlandse ambassade in Moskou. Naast het feit dat ik weer herinneringen kon ophalen van onze studiereis, leek het mij ook meer dan interessant om nog eens wat dieper in het leven van de Nederlandse ambassadeur in Rusland te duiken. Dus donderdag 22 november 22:25 uur stond rood omcirkeld in mijn agenda.

Op dit moment zijn de banden tussen Rusland en Nederland misschien wel slechter dan ooit tevoren. Denk aan de MH17 kwestie, de Skripal zaak of de recentelijke openbaring dat de Russische geheime dienst de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag heeft proberen te hacken. Deze voorbeelden geven wel aan dat het zijn van ambassadeur in Rusland op dit moment een van de moeilijkste posities is binnen de diplomatieke wereld. Rusland is een groot en machtig land waar je eigenlijk geen ruzie mee wil hebben. Toch zal je als ambassadeur wel de normen en waarden van Nederland moeten uitdragen, ook al valt dit niet altijd in goede aarde bij het Kremlin.  

Ervaren ambassadeur
Maar wie vervult dan deze belangrijke taak? Dat is Renée Jones-Bos. Zij is sinds 2016 de eerste vrouwelijke Nederlandse ambassadeur in Rusland. Jones-Bos heeft in de afgelopen dertig jaar een hoop furore gemaakt binnen de diplomatieke wereld en daarom is het ook niet gek dat juist zij deze lastige post mag bekleden. Zo was ze al eens ambassadeur in Dhaka, Paramaribo, Praag en Washington. Daarnaast is ze van 2012 tot 2016 de Secretaris-Generaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken geweest.  

In de eerste aflevering van Floortje en de ambassadeurs bespraken Dessing en Jones-Bos de nodige zaken waaronder de moeilijke relatie tussen Nederland en Rusland. Hoewel Jones-Bos pas in 2016 begon in Rusland en dus pas na de MH17 en de ontwikkelingen in Oekraïne en de Krim aantrad, kan ze wel zeggen dat sindsdien de relatie alleen nog maar verslechterd is. “Helaas is de politieke relatie met Rusland heel lastig en vanwege de tragedie met MH17 hangt er altijd een zwarte wolk boven alles wat we doen.”

Toch zal je als ambassadeur wel de normen en waarden van Nederland moeten uitdragen, ook al valt dit niet altijd in goede aarde bij het Kremlin

Cyberaanval op Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens
Tijdens het bezoek van Dessing kwam er vanuit Nederland de mededeling dat de militaire inlichtingendienst (MIVD) een cyberaanval op de OPCW heeft weten te voorkomen.  Dit betekent dat er dus wederom vanuit Nederland en Het Westen een serieuze aantijging wordt gedaan tegenover Rusland. Door dit nieuws raakt wel  de hele planning van Dessing en Jones-Bos in de war. Jones-Bos plant direct de nodige spoed overleggen in, omdat zij als ambassadeur dezelfde dag nog met een verklaring moet komen voor hetgeen er in Nederland is gebeurd. Dit betekent gelijk ook dat zowel Dessing als de cameraploeg nauwelijks ergens bij kunnen zijn.

Wanneer Jones-Bos even tijd heeft vraagt Dessing in hoeverre Jones-Bos op de hoogte was van het feit wat die dag in Nederland naar buiten is gebracht. Het bleek dat Jones-Bos hier allang van op de hoogte was en dat ze wist dat het een dezer dagen naar buiten gebracht zou worden. Het is dan toch wel interessant om te zien dat zo’n ambassadeur dus al zoveel meer dingen weet die ondergronds spelen en waar wij als buitenwereld niks van afweten.

Hoe vermoeiend het ook is, en hoe vaak je wil dat je dit een keer niet hoefde te doen, moet je altijd professioneel blijven, want anders kom je nergens en ben je na 2-3 dagen van de kaart

Een baan die voor weinig mensen is weggelegd
Wat mij daarnaast fascineert aan het werk van een ambassadeur is dat je ten alle tijden je emoties moet uitschakelen. Na ieder incident, hoe immoreel het ook is, moet je de rust bewaren en met een statement en uitleg komen waarmee je alle partijen tot op zekere hoogte tevreden stelt. Je draagt natuurlijk de waarden van Nederland uit, maar je moet ook niet met een gestrekt been inkomen als je de toch al slechte relatie nog een beetje wil onderhouden. Ik denk ook dat zo’n baan, zeker in Rusland, maar voor weinig mensen is weggelegd.

Je hebt namelijk niet altijd even grote invloed op wat er in Nederland gebeurt en toch word jij uiteindelijk als verantwoordelijke gezien. Dus wanneer Halbe Zijlstra liegt over een ontmoeting met Poetin, moet Jones-Bos al haar oordelen en emoties uitschakelen en maar zo precies mogelijk uitleggen wat er is gebeurd, om ergere schade te voorkomen. “Hoe vermoeiend het ook is, en hoe vaak je wil dat je dit een keer niet hoefde te doen, moet je altijd professioneel blijven, want anders kom je nergens en ben je na 2-3 dagen van de kaart. Je kan anders gewoon niet goed functioneren.”

Mijn verwachtingen van het programma waren vooraf hoog, maar deze zijn na het zien van de aflevering zeker waar gemaakt. Het was erg interessant om eens een inkijk te krijgen in de redelijk onbekende wereld van een ambassadeur. Ik kijk zeker uit naar de volgende aflevering waarin Dessing langs gaat bij de Nederlandse ambassadeur in Iran. Al denk ik dat alle volgende afleveringen niet deze aflevering over Rusland gaan overtreffen, maar die verwachting is misschien een beetje te veel gebaseerd op mijn liefde voor Rusland en de interesse in dit land.

Cover: Pixabay / Final editor: Loïs Marcus

Reacties

reacties

Related Posts

Medium Podcast #7 – Let’s talk about nudes

24/09/2019

24/09/2019

Two aspiring communication scientists, a few cans of beer and some Bacardi breezers. It was King’s Night when Kajsa and...

Film Pride: How Northern Ireland and Singapore Handles Fame

02/09/2019

02/09/2019

Angela went along on the study trip to Dublin and Belfast. How do the cities cope with their fame achieved from series and movies?

Ierland is een feniks die zal herrijzen uit de as

30/08/2019

30/08/2019

De een kan niet een heel land bereiken en de ander heeft een te oubollig marketing beleid. Twee bedrijven die voor hun eigen uitdagingen staan.

World capital of street art & graffiti? – It’s probably Belfast

22/08/2019

22/08/2019

Written by: AJ Kutlu here are two things that you are exposed to the most when you visit Belfast: People...

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

EnjoyInstagram