fbpx

Matthijs van Nieuwkerk eet ook gewoon smintjes

Mercurius ging gister op bezoek bij De Wereld Draait Door. Loïs was mee en beschrijft haar observaties.


Gisteravond maakte ik mijn debuut op de Nederlandse televisie. Samen met studievereniging Mercurius had ik de kans een aflevering van De Wereld Draait Door bij te wonen. Ik maakte mijn debuut dan ook als publiek, er was geen noemenswaardige rol voor mij weggelegd. Ik piepte soms voorbij tijdens verhalen over Obama, een interessant mini-college van Robbert Dijkgraaf over symmetrie en tussen de bedrijven door.

Al had dat wel gekund, zo’n noemenswaardige rol. Virgil, een student van achttien jaar oud, mocht zomaar de promo overnemen. Ik had het hem nooit na gedaan, al zou het wel m’n stoutste droom kunnen zijn, want wát een leuk iets is de televisie vanaf deze kant!

Focus
For everything’s a first en ik zat vandaag dus voor het eerst in een televisiestudio. Ik heb mijn ogen uitgekeken en was gefascineerd door de passie en de focus die de cameramensen en regisseurs hadden voor, tijdens en na de opnames. Alsof het werk nooit stopt en altijd doorgaat. Alles loopt dan ook perfect. Is het ene koffiekopje leeg? Staat er zo weer een ander. Moet de ene gast weer terug en de andere aan tafel? Wordt zo geregeld en alles geheel buiten het beeld om en zó verschrikkelijk soepel. Ik vind dit ontzettend knap, omdat enige vorm van klunzigheid je meteen ongeschikt zou maken voor deze professie. Dat was dan ook wel de conclusie waartoe ik kwam: deze kluns zou het nooit kunnen. Al zal het voor hen ook ooit een eerste keer zijn geweest, want dit gaat niet zomaar vanzelf.

Enige vorm van klunzigheid maakt je meteen ongeschikt voor deze professie

Magisch wereldje
Ik snap heel goed dat heel veel mensen ervan dromen om ooit in dit wereldje terecht te komen. Het heeft echt iets magisch; de camera’s, het licht, het geluid en het idee dat je iets maakt waar ontzettend veel mensen naar kijken en wat bewonderd wordt. Ik vind dat een heel mooi idee en daarom spreekt het me toch meer aan dan ik van tevoren had gedacht. Samen naar iets toewerken en elke avond zo’n programma neerzetten lijkt me niet alleen leuk omdat ik hierbij de twee dingen die ik graag doe zou kunnen combineren; journalistiek en creatief bezig zijn.

Maar ook omdat je elke dag hetzelfde proces doorgaat, waar uiteindelijk een hele hoop waardering en voldoening voor terugkomt. Dat lijkt me mooi en het lijkt me dan ook een vak wat je lang uit zou kunnen oefenen. Ik zou er in ieder geval elke dag met een hoop plezier naar toe gaan. En is dat niet het doel? Iets doen wat je ontzettend leuk vind, waar je altijd zin in hebt en gelukkig van wordt?

Samen met Paul zongen we Droomland, wat voor zowel een hoop enthousiasme als verwarde blikken zorgde

Menselijkheid
Ook de menselijkheid van personen die je eigenlijk altijd alleen maar via de buis ziet, viel op. Paul de Leeuw, tafelheer van de avond, kwam aanzetten met zijn iPhone, die helemaal vol blijkt te zitten met zijn eigen muziek. De band-versies, zodat hij altijd en overal een liedje kan doen. Zo ook voor ons, twintig minuten voor het begin van de uitzending. Samen zongen we Droomland, wat voor net zoveel mensen bekend was als onbekend. Dit zorgde nogal voor een gemengde sfeer, van heel veel zwaaiende handen en zingende mensen, met daartegenover een hoop verwarde blikken van (vooral) studenten, die geen idee hadden wat voor een nummer hen werd toegezongen. Een en al gezelligheid gelukkig, dat wel.

Het is bijzonder om te zien hoe mensen zich voorbereiden op het programma. Sommige gasten nemen nog even een momentje voor zichzelf, Matthijs neemt de laatste dingen nog even door met de programmaleider. De teruglopende digitale klok, die vanaf elke plek in de studio te zien is, zorgt ervoor dat iedereen weet waar het op staat. Hoeveel tijd er nog is voordat het echte werk begint. Dit zorgt ook voor constante scherpte, niet alleen bij de programmamakers, maar ook bij de mensen in het publiek. Al blijf je altijd merken dat het ook maar gewoon mensen zijn, die na hun kopje koffie de smaak weg willen poetsen, want je leest het goed: Matthijs van Nieuwkerk eet ook gewoon smintjes.

Cover: Mercurius

351 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Onder de loep: De Luizenmoeder

20/03/2019

20/03/2019

Het tweede seizoen van De Luizenmoeder is een aantal weken geleden begonnen. Wat maakt dit programma nog steeds zo succesvol? Medium zocht het uit.

My Podcast and Me: The Intimacy of Podcasts

20/03/2019

20/03/2019

Podcasts; the substitution to TV and radio among millennials. However, the statistics on podcasts listeners are respectively low in the Netherlands. Why are podcasts popular in other countries? And how come that we stay behind?

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

De Wereld Draait al 15 jaar Door

27/02/2019

27/02/2019

Al 15 jaar lang zorgt De Wereld Draait Door voor de meest iconische momenten van de Nederlandse TV. Medium zet de meest bijzondere DWDD-momenten op een rij.

Alumni of the month: Gijs Boerwinkel

27/02/2019

27/02/2019

The Alumni of the Month February: Gijs Boerwinkel. Having a master's degree in Political Communication, he is currently the head of communication at Waag.

EnjoyInstagram