fbpx
24/05/2019 Communication Science news and articles

Marvel slaat met Daredevil hard terug naar critici

Er is een gloednieuw seizoen van de superheldenserie Daredevil, geproduceerd door Marvel, te zien op Netflix. Waar gaat dit seizoen over en wat is het resultaat?


Van Marvels paradepaardje Daredevil is vanaf morgen een gloednieuw seizoen te zien op Netflix. De show, met in de hoofdrol een blinde superheld, wist met de voorgaande twee seizoenen te imponeren. Met een nieuwe reeks hoopt de producent als vanouds te schitteren. Immers, de superheldenseries eerder dit jaar wisten bij lange na niet aan de verwachtingen te voldoen. Luke Cage kende een veel te trage aanloop en werd als langzaam bestempeld en Iron Fist viel zelfs zo erg tegen dat Marvel besloot om er na twee jaar maar de brui aan te geven. Hoe valt dit seizoen van Daredevil in de smaak?

Marvel is bekend van de superheldenfilms van X-men en The Avengers. Hij besloot drieënhalf jaar geleden een nieuw pad in te slaan en dit is tot nu toe een succes gebleken. Niet langer worden de superhelden de vrijbrief gegeven wat betreft actie in een grote stad, maar is de dynamiek een stuk ‘menselijker’. Waar zijn blockbusters alles kapot maken om zo goed en zo kwaad als het kan de Aarde te redden, strijden de superhelden in zijn series tegen de onderwereld zo onopvallend mogelijk. Nog steeds hebben de hoofdpersonen bovennatuurlijke krachten, maar niet langer een status verheven boven de normale inwoners van New York. Een fel contrast met de machistische films van hetzelfde productiehuis.

Niet langer worden de superhelden de vrijbrief gegeven wat betreft actie in een grote stad, maar is de dynamiek een stuk ‘menselijker’

Advocaat Matt Murdock, alias Daredevil, is na een auto-ongeluk op jonge leeftijd blind geworden. Deze afwezigheid van zicht had echter tot gevolg dat andere zintuigen zich bovenmatig wisten te ontwikkelen. Leunend op zijn gehoor en met een groot talent voor verschillende vechtsporten besluit Murdock de twee gaven te combineren in de vorm van superheld Daredevil. Als zelfbenoemd burgerwacht neemt hij het in de eerste twee seizoenen op tegen maffiabaas en menselijke reus Wilson Fisk (ook bekend als Kingpin) en Frank Castle (bekend als The Punisher en tevens beloond met een eigen serie). Het derde seizoen ziet een terugkeer van de bejubelde Fisk als slechterik, maar kent ook de introductie van een nieuwe schurk: Bullseye.

Bullseye (echte naam: Benjamin Poindexter) is werkzaam bij de FBI en heeft, zoals zijn naam al doet vermoeden, een unieke gave om objecten met dodelijke precisie in zijn gewenste doel te werpen. De verhaallijnen van twee vijanden worden echter nooit ingewikkeld. In lijn met de huidige trend heeft Marvel ook in de nieuwe Daredevil-reeks gekozen voor één speciale aflevering binnen het seizoen, waarin hij de achtergrond en de motieven van de schurk, in dit geval Bullseye, uitlegt. Het verhaal van Wilson Fisk is de trouwe kijker allang bekend: Kingpin wist als kleine, corrupte zakenman zijn rijk steeds meer uit te breiden en is nu de grootste criminele leider van de New York.

Net als eerdere afleveringen over vijanden Frank Castle en Wilson Fisk, maar ook over Kilgrave en Diamondback afkomstig uit andere series, voorkomt een tussengelegen aflevering eentonigheid in de serie. Niet langer wordt er nog dertien afleveringen lang gefocust op een of twee hoofdpersonen, maar is het uitstapje binnen de show een welkome afleiding van het overkoepelende verhaal. Marvel lijkt daarmee geleerd te hebben van het verleden en heeft zo definitief afstand gedaan van de zogeheten filler-episodes, waarin nagenoeg geen actie zat en er enkel dialogen te zien waren. Vooral Iron Fist en The Defenders werden vanwege deze aanpak in recensies met de grond gelijk gemaakt.

In het derde jaar gooit de serie alle schroom van zich af

In het derde jaar gooit de serie alle schroom van zich af. Niet langer probeert Murdock zijn geheime identiteit koste wat het kost te beschermen, maar wordt er bewust gekozen voor een openbaring van het superheldenleven dat hij leidt. Dit is echter niet geheel uit vrije wil: Fisk schuift hem de problemen van de stad in de schoenen en dwingt hem daarmee uit zijn schulp te kruipen. Ook nieuwe vijand Bullseye drijft Murdock tot het uiterste door zichzelf als Daredevil aan te kleden en in zijn naam verschillende misdaden te plegen.

Nadeel aan de ‘vernieuwde’ Matt Murdock is wel dat de relatie met zijn partners in crime Foggy Nelson en Karen Page erg ondergesneeuwd wordt. De keuze om meer nadruk te geven aan superheld Daredevil zorgt ervoor dat de dynamische advocatencarrière nagenoeg niet meer in beeld komt. Een gemiste kans, want de scènes tussendoor zorgden er altijd voor dat de serie luchtig en behapbaar bleef. Met de afwezigheid van de juristen komt het nieuwe seizoen vrij donker over.

De show weet zich als vanouds weer in een snel tempo te manifesteren en houdt constant de aandacht van de kijker vast. De afgelopen drieënhalf jaar zijn er maar liefst tien verschillende series over vijf verschillende personages uitgekomen. Steeds vaker kwam de vraag of de verzadiging bij zowel de consument als de makers oorzaak waren van de steeds slechtere kwaliteit. Marvel slaat met het nieuwe seizoen Daredevil keihard terug: nieuwe verhaallijnen, veel actie en een goede cinematografie zorgen voor een spannend seizoen, waarin geen moment verveling zit. Nu is het zaak om dit niveau vast te houden voor alle series en niet eenmalig te gebruiken voor het paradepaardje.

Cover: Pabloengels

277 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Aspiring for digital wellness

21/05/2019

21/05/2019

Actually we can't live without our smartphones. Nevertheless there are some solutions to control our digital lives. Medium has elaborated some of them.

Three Identical Strangers: a review

20/05/2019

20/05/2019

Have you ever wondered if there's a doppelganger of you out there somewhere? 3 men found those doppelgangers. They actually all looked exactly alike. Little did they know, they turned out to be brothers! Aakansha reviews the movie Three Identical Strangers, about these 3 men.

Medium Podcast #6 – A crash course in TV media landscape and why Game of Thrones rules

19/05/2019

19/05/2019

Plamen is back, but this time he’s sitting on the Medium throne. In this 6th episode of the Medium Podcast,...

The Brutally Feminine Murder of the Anti-Hero

18/05/2019

18/05/2019

We all love a hero, but sometimes, an anti-hero is even better. This article explores moral ambiguity and why we are attracted to it.

#RIPDorisDay

17/05/2019

17/05/2019

The world mourns as news of the passing of Doris Day arrives. Medium remembers a woman whose movies and music earned her the status of a Hollywood legend.

Tessa: De geneeskundestudent die geniet van haar leven in Maastricht

13/05/2019

13/05/2019

Dit keer geen student uit Amsterdam, maar een student uit Maastricht! Medium sprak met geneeskundestudent Tessa over haar studentenleven in Maastricht en hoe communicatie een rol speelt in haar studie.

Faking a Disease Online: Munchausen by Internet

12/05/2019

12/05/2019

Who can we trust online? This article explores the distressing phenomenon of Munchausen by internet.

Your nightlife review: De School, Amsterdam

10/05/2019

10/05/2019

Gabby reviews De School, mainly known as a techno nightclub. Is it worth a visit? And why is there such a strict doorpolicy? We sum up the good and bad points for you.

The Pursuit of the Perfect Picture and its Consequences

09/05/2019

09/05/2019

A lot of people nowadays do the craziest things to get the most beautiful Instagram photos. It's all fun and games, until people's properties get destroyed. Angela discusses 3 places in the world where 'Instagram tourists' have taken over.

Quality of public debate and social media

07/05/2019

07/05/2019

Does social media add or subtract from the quality of public debate today? Aakansha shares her take on the controversial topic.

Everything Not Saved Will be Lost

03/05/2019

03/05/2019

As our lives today are intertwined with that of the objects we are surrounded by, Ada dives into minimalism, decluttering and downsizing.

Medium TV – Brexit, just what the bloody hell went wrong? | MediumTV #19

30/04/2019

30/04/2019

Medium TV asked Jeppe and Charlie a few questions on Brexit. Watch the interview and listen to their opinions about it.

Outraved: Dance Demonstration for Your Education | MediumTV #18

29/04/2019

29/04/2019

Medium was present at 12 April's Outraved; a demonstration against budget cuts on education.

Medium TV interviews Leon Willems, director of Free Press Unlimited | MediumTV #17

29/04/2019

29/04/2019

Leon Willems, director of Free Press Unlimited since May 2011

VR Butterfly (World)

29/04/2019

29/04/2019

In a world where we are losing touch with our natural environment, can virtual reality save the day?

EnjoyInstagram