fbpx

Marvel slaat met Daredevil hard terug naar critici

Er is een gloednieuw seizoen van de superheldenserie Daredevil, geproduceerd door Marvel, te zien op Netflix. Waar gaat dit seizoen over en wat is het resultaat?


Van Marvels paradepaardje Daredevil is vanaf morgen een gloednieuw seizoen te zien op Netflix. De show, met in de hoofdrol een blinde superheld, wist met de voorgaande twee seizoenen te imponeren. Met een nieuwe reeks hoopt de producent als vanouds te schitteren. Immers, de superheldenseries eerder dit jaar wisten bij lange na niet aan de verwachtingen te voldoen. Luke Cage kende een veel te trage aanloop en werd als langzaam bestempeld en Iron Fist viel zelfs zo erg tegen dat Marvel besloot om er na twee jaar maar de brui aan te geven. Hoe valt dit seizoen van Daredevil in de smaak?

Marvel is bekend van de superheldenfilms van X-men en The Avengers. Hij besloot drieënhalf jaar geleden een nieuw pad in te slaan en dit is tot nu toe een succes gebleken. Niet langer worden de superhelden de vrijbrief gegeven wat betreft actie in een grote stad, maar is de dynamiek een stuk ‘menselijker’. Waar zijn blockbusters alles kapot maken om zo goed en zo kwaad als het kan de Aarde te redden, strijden de superhelden in zijn series tegen de onderwereld zo onopvallend mogelijk. Nog steeds hebben de hoofdpersonen bovennatuurlijke krachten, maar niet langer een status verheven boven de normale inwoners van New York. Een fel contrast met de machistische films van hetzelfde productiehuis.

Niet langer worden de superhelden de vrijbrief gegeven wat betreft actie in een grote stad, maar is de dynamiek een stuk ‘menselijker’

Advocaat Matt Murdock, alias Daredevil, is na een auto-ongeluk op jonge leeftijd blind geworden. Deze afwezigheid van zicht had echter tot gevolg dat andere zintuigen zich bovenmatig wisten te ontwikkelen. Leunend op zijn gehoor en met een groot talent voor verschillende vechtsporten besluit Murdock de twee gaven te combineren in de vorm van superheld Daredevil. Als zelfbenoemd burgerwacht neemt hij het in de eerste twee seizoenen op tegen maffiabaas en menselijke reus Wilson Fisk (ook bekend als Kingpin) en Frank Castle (bekend als The Punisher en tevens beloond met een eigen serie). Het derde seizoen ziet een terugkeer van de bejubelde Fisk als slechterik, maar kent ook de introductie van een nieuwe schurk: Bullseye.

Bullseye (echte naam: Benjamin Poindexter) is werkzaam bij de FBI en heeft, zoals zijn naam al doet vermoeden, een unieke gave om objecten met dodelijke precisie in zijn gewenste doel te werpen. De verhaallijnen van twee vijanden worden echter nooit ingewikkeld. In lijn met de huidige trend heeft Marvel ook in de nieuwe Daredevil-reeks gekozen voor één speciale aflevering binnen het seizoen, waarin hij de achtergrond en de motieven van de schurk, in dit geval Bullseye, uitlegt. Het verhaal van Wilson Fisk is de trouwe kijker allang bekend: Kingpin wist als kleine, corrupte zakenman zijn rijk steeds meer uit te breiden en is nu de grootste criminele leider van de New York.

Net als eerdere afleveringen over vijanden Frank Castle en Wilson Fisk, maar ook over Kilgrave en Diamondback afkomstig uit andere series, voorkomt een tussengelegen aflevering eentonigheid in de serie. Niet langer wordt er nog dertien afleveringen lang gefocust op een of twee hoofdpersonen, maar is het uitstapje binnen de show een welkome afleiding van het overkoepelende verhaal. Marvel lijkt daarmee geleerd te hebben van het verleden en heeft zo definitief afstand gedaan van de zogeheten filler-episodes, waarin nagenoeg geen actie zat en er enkel dialogen te zien waren. Vooral Iron Fist en The Defenders werden vanwege deze aanpak in recensies met de grond gelijk gemaakt.

In het derde jaar gooit de serie alle schroom van zich af

In het derde jaar gooit de serie alle schroom van zich af. Niet langer probeert Murdock zijn geheime identiteit koste wat het kost te beschermen, maar wordt er bewust gekozen voor een openbaring van het superheldenleven dat hij leidt. Dit is echter niet geheel uit vrije wil: Fisk schuift hem de problemen van de stad in de schoenen en dwingt hem daarmee uit zijn schulp te kruipen. Ook nieuwe vijand Bullseye drijft Murdock tot het uiterste door zichzelf als Daredevil aan te kleden en in zijn naam verschillende misdaden te plegen.

Nadeel aan de ‘vernieuwde’ Matt Murdock is wel dat de relatie met zijn partners in crime Foggy Nelson en Karen Page erg ondergesneeuwd wordt. De keuze om meer nadruk te geven aan superheld Daredevil zorgt ervoor dat de dynamische advocatencarrière nagenoeg niet meer in beeld komt. Een gemiste kans, want de scènes tussendoor zorgden er altijd voor dat de serie luchtig en behapbaar bleef. Met de afwezigheid van de juristen komt het nieuwe seizoen vrij donker over.

De show weet zich als vanouds weer in een snel tempo te manifesteren en houdt constant de aandacht van de kijker vast. De afgelopen drieënhalf jaar zijn er maar liefst tien verschillende series over vijf verschillende personages uitgekomen. Steeds vaker kwam de vraag of de verzadiging bij zowel de consument als de makers oorzaak waren van de steeds slechtere kwaliteit. Marvel slaat met het nieuwe seizoen Daredevil keihard terug: nieuwe verhaallijnen, veel actie en een goede cinematografie zorgen voor een spannend seizoen, waarin geen moment verveling zit. Nu is het zaak om dit niveau vast te houden voor alle series en niet eenmalig te gebruiken voor het paradepaardje.

Cover: Pabloengels

197 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

De Wereld Draait al 15 jaar Door

27/02/2019

27/02/2019

Al 15 jaar lang zorgt De Wereld Draait Door voor de meest iconische momenten van de Nederlandse TV. Medium zet de meest bijzondere DWDD-momenten op een rij.

Alumni of the month: Gijs Boerwinkel

27/02/2019

27/02/2019

The Alumni of the Month February: Gijs Boerwinkel. Having a master's degree in Political Communication, he is currently the head of communication at Waag.

The 2018 Oscar Snubs

25/02/2019

25/02/2019

Have the Oscars succeeded in giving recognition to those that deserve it? Some would argue they have not. This article explores the 2018 Oscar 'snubs'.

Media Reporting on Media: Documentary

21/02/2019

21/02/2019

In a largely mediated world, what information can we trust? How does it affect us? And what do changes in the media landscape mean?

EnjoyInstagram