De decembermaand is voor reclamemakers ‘the most wonderfull time of the year’. Sinterklaas, Kerst, Oud & Nieuw: volop feest! En, volop mogelijkheden voor inhakers: reclames die inspelen op de actualiteit. Gonnie Spijkstra houdt de beste (en de slechtste) ‘inhakers’ bij op haar blog. Want geslaagd inhaken is een kunst.
Feestdagen
Albert Heijn pakt het positief aan deze feestdagen: Kerstmis wordt Kerst lukt bij de grootgrutter. De immer optimistisch ingestelde supermarktmanager maakt dat nog maar eens duidelijk. Ook andere bedrijven pakken uit met de feestdagen. Uiteraard zendt Coca-Cola weer sfeervolle reclames uit, met een kerstman die in je gelooft (en in frisdrank), en ook vliegtuigmaatschappij Transavia brengt dit jaar mensen met kerst bij elkaar. All You Need Is Love..
Bol.com weet als geen ander hoe in te haken op (kalendergebonden)activiteiten. De Sinterklaasreclame die al enkele jaren de ether in wordt geslingerd is inmiddels een klassieker: de voordelen van de internetwinkel worden op de klanken van menig Sinterklaaslied nog eens duidelijk gemaakt. Een doodzonde is het dan ook dat Bol.com dit jaar hun Sinterklaasinhaker ook voor kerst hebben gebruikt.
Onderzoek
Een doodzonde inderdaad, vond dus ook Gonnie Spijkstra. Al enkele jaren schrijft zij voor Verse Reclame, een blog die, zoals de naam al doet vermoeden, de meest actuele commercials onder de loep neemt: van kerst tot Pasen en van toevallige abdicaties tot WK’s. Spijkstra, in het dagelijks leven social media manager bij De Telegraaf, heeft een voorliefde voor inhakers.
De passie zat er al vroeg in. Al op de middelbare school voerde Spijkstra een onderzoekje uit naar reclames rondom de WK Voetbal: hoeveel commercials haken rondom de wedstrijden in op Oranje? Later, tijdens haar studie Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, zocht Spijkstra het onderwerp nog verder uit.
Spijkstra: ‘‘De vraag die centraal stond bij mijn scriptie was op welke manier een merk of bedrijf in een reclame kan verwijzen naar actuele gebeurtenissen. Hoe verantwoorden adverteerders of merken het gebruik van een actuele gebeurtenis, dat buiten hun bedrijf staat, in een reclame? Hoe leggen zij de relatie?’’
Dat kan dus op verschillende manieren, luidde de conclusie. Spijkstra: ‘‘Je kunt in de reclame de gebeurtenis simpelweg noemen of een beeldspraak gebruiken. Wat ook vaak gebeurt, is dat een bepaald kenmerk de gebeurtenis aangeeft: een pars pro toto, bijvoorbeeld ‘de zak van Sinterklaas’. Dan weet iedereen meteen waar het over gaat.’’
Inhaken 2.0
Tegenwoordig is het steeds makkelijker om als bedrijf in te haken op de actualiteit: een simpele advertentie op de Facebookpagina is zo geplaatst. De drempel ligt steeds lager, wat gevaren met zich meebrengt, meent ook Spijkstra.
In Medium Magazine vertelt ze over de mogelijkheden en complicaties van het inhaken op het web. Medium Magazine ligt nu in het Bushuis!
Foto: Pim Hendriksen