fbpx
16/09/2019 Communication Science news and articles

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.


Mijn doel van de studiereis was om meer te leren over het politieke klimaat in Ierland en Noord-Ierland. Tijdens ons bezoek aan de Nederlandse Ambassade in Dublin werd ik voor het eerst geconfronteerd met de politieke en religieuze problemen in beide landen. Je zou misschien denken dat geloofsconflicten in Europa niet meer van deze tijd zijn, maar bij aankomst in Belfast (Noord-Ierland) werd het maar al te duidelijk. Rooms-katholiek en protestants staan recht tegenover elkaar waarbij de nodige propaganda niet gemeden wordt.

Het conflict
Sinds 1921 hoort Ierland niet meer bij het Verenigd Koninkrijk maar gaat het als onafhankelijke staat verder. Noord-Ierland daarentegen blijft bij het Verenigd Koninkrijk horen en scheidt zich dus af van Ierland. Tot de jaren ‘60 konden protestanten en katholieken zonder al teveel problemen samenleven. In de jaren daarna begonnen de katholieken meer rechten op te eisen. De protestanten zagen dit als een bedreiging en de situatie begon langzaam uit de hand te lopen, waardoor op een gegeven moment het Britse leger naar Noord-Ierland kwam om de orde te herstellen. De katholieke extremisten in Noord-Ierland vochten terug, en de bom ontplofte toen het Britse leger dertien onschuldige katholieken doodschoot. 

Deze aanslag, beter bekend als Bloody Sunday, betekende het startsein voor een gewapend conflict waarbij de IRA met zijn politieke partij Sinn Féin steeds meer aanhang kreeg. 30 Jaar lang vonden er aanslagen over en weer plaats waarbij er honderden doden en gewonden vielen. In 1998 kreeg Noord-Ierland zijn zelfbestuur weer terug waarbij nu ook de katholieken inspraak kregen. Deze maatregel heeft ervoor gezorgd dat de IRA uiteindelijk in 2005 werd opgeheven en zij hun doelen alleen nog op een politieke wijze nastreven.

Wie denkt dat er nu volledige vrede is, heeft het mis. In Belfast staat nog steeds een muur die katholieken en protestanten van elkaar scheidt.

Propaganda is een van de weinige zaken die deze twee stromingen gemeen hebben

Tour
Voordat ik in Belfast aankwam was ik mij nog helemaal niet bewust van het feit dat de spanningen nog zodanig hoog zijn dat een muur noodzakelijk is. Dit werd tijdens de politieke wandeltour nog maar eens goed duidelijk. In het eerste deel van de tour begeleidde een ex-gevangene en tevens IRA-strijder ons langs het rooms-katholieke gedeelte van de muur. Het tweede deel leidde ons langs het protestantse gedeelte van de muur, waarbij een protestants iemand zijn kant van het verhaal aan ons vertelde. Ondanks de compleet verschillende opvattingen, is propaganda een van de weinige zaken die deze twee stromingen gemeen hebben.

Geëerde IRA-strijders
Zowel in de verhalen van de gidsen als in de muurschilderingen kom je erg veel propaganda tegen voor hun geloof en politieke opvattingen. Aan de rooms-katholieke/Republikeinse kant, zie je op de muur schilderingen die wijzen op het belang van en de strijd naar onafhankelijkheid. Daarbij zie je in dit gedeelte van de stad verwijzingen naar andere staten die voor onafhankelijkheid strijden, zoals Catalonië en Palestina. Verder worden IRA-strijders als Bobby Sands veelvuldig geëerd. Als laatste had ik het gevoel dat zeker de IRA-gids ons erg probeerde te overtuigen dat hun daden gelegitimeerd zijn en dat er helemaal niks deugde van de protestanten die zich maar al te graag associëren met Groot-Brittannië.

Geen propaganda?
Waar de Republikeinen hun doelen legitimeren, kruipen de de Loyalisten juist in de slachtofferrol. Tijdens de tour kregen we constant te horen wat de IRA hun allemaal wel niet aangedaan heeft. De tour leidde ons langs verschillende plekken in het protestantse deel van Belfast waar de IRA aanslagen heeft gepleegd. Dit gaf ons een goed beeld van wat voor impact deze aanslagen op de protestantse gemeenschap hebben gemaakt. Tot dat moment was er nog geen echte propaganda die mijn wenkbrauwen liet fronzen. 

Echter aan het einde van de tour kwamen we bij een plek op de hoek van de straat met allemaal foto’s van aanslagen en slachtoffers. Daarbij werden vele schuldigen bij naam genoemd. Ook waren er foto’s te zien van aanslagen die niets met de IRA en Ierland/Verenigd Koninkrijk te maken hebben. Hierbij zag je bijvoorbeeld ook een foto van de aanslagen in Parijs met de tekst “ISIS and Sinn Féin IRA no difference”.

Dit is vanzelfsprekend propaganda en ook veel te kort door de bocht om de IRA zomaar gelijk te stellen aan IS. Tot slot hingen er overal in de straten Britse vlaggetjes, wat ook wel aangeeft hoe graag ze bij het Verenigd Koninkrijk willen horen en niks te maken willen hebben met Ierland.

Misschien is dat ook niet zo gek als je moet kiezen tussen twee kwaden.

Al met al was deze studiereis verrassend interessant op politiek gebied. Ik heb een hoop nieuwe dingen geleerd, waar ik voorheen nog niks van wist. De kwestie rondom Ierland en Noord-Ierland en ook de Brexit zal ik nu met veel meer interesse gaan volgen. En wat de betreft de propaganda: het wordt nog maar eens al te meer duidelijk dat in een conflict propaganda niet te vermijden valt. Partijen proberen altijd mensen voor zich te winnen. Echter, ik heb nog geen keus kunnen maken welke kant ik zou steunen. Misschien is dat ook niet zo gek als je moet kiezen tussen twee kwaden.

 

Reacties

reacties

Related Posts

Film Pride: How Northern Ireland and Singapore Handles Fame

02/09/2019

02/09/2019

Angela went along on the study trip to Dublin and Belfast. How do the cities cope with their fame achieved from series and movies?

Ierland is een feniks die zal herrijzen uit de as

30/08/2019

30/08/2019

De een kan niet een heel land bereiken en de ander heeft een te oubollig marketing beleid. Twee bedrijven die voor hun eigen uitdagingen staan.

World capital of street art & graffiti? – It’s probably Belfast

22/08/2019

22/08/2019

Written by: AJ Kutlu here are two things that you are exposed to the most when you visit Belfast: People...

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

EnjoyInstagram