Picture of By Joël Bakker

By Joël Bakker

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]V[/mks_dropcap]oor de Nederlandse politiek was 2015 een rumoerig jaar. Er was een ‘bed, bad, brood’-crisis, Fred Teeven en Ivo Opstelten verlieten de Tweede Kamer, er werd een nieuwe Eerste Kamer gevormd, net voor het nieuwe jaar was daar dan eindelijk het nieuwe belastingplan en als belangrijkste internationaal gegeven: we zijn in oorlog met IS. Genoeg voer voor discussie dus. Medium heeft enkele opmerkelijke uitspraken van onze Nederlandse politici in 2015 voor jullie op een rijtje gezet.

Liever laten sneuvelen dan berechten
Uitgereisde jihadisten kunnen beter sneuvelen, dan dat ze weer terug naar Nederland komen. Dit was het opmerkelijke standpunt van minister-president Mark Rutte tijdens het RTL-verkiezingsdebat. Hij liet duidelijk weten dat in dit geval de dood een betere straf is dan een berechting via ‘het boekje’. Omtrent deze uitspraak ontstond enige ophef en veel media doken, als vrouwen op kleding tijdens een sale van de Primark, op deze emotioneel geladen uitlating. Rutte bleek de enige te zijn die in het debat achter dit standpunt stond. D66-leider Alexander Pechtold liet zelfs weten dat deze uitspraak ‘premier onwaardig’ was.

Gratis mongool
Burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere wilde tijdens haar afscheid als voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) haar favoriete restaurant in het zonnetje zetten door deze te benoemen. Het betrof een restaurant waar mensen werken met een verstandelijke beperking. Zij wist dit echter knap te verzieken door de volgende ongelukkige woorden te gebruiken: ‘’En je krijgt er een gratis mongool bij.’’ Volgens haar was deze benaming slechts een koosnaampje en een slip of the tongue.

Rutte en zijn sneuvelstandpunt
Op een door Frits Wester gestelde vraag over de overgelopen sergeant van de Koninklijke Luchtmacht naar Deash (IS), gaf Rutte eenzelfde antwoord als de inhoud van het eerder beschreven standpunt. Volgens Rutte is het allereerst niet zijn wens, tevens niet het beleid van het kabinet, om achter het standpunt te staan dat uitgereisde jihadisten beter kunnen sneuvelen, dan terugkeren naar Nederland. De zin die daarop volgde was echter vrij tegenstrijdig: “Maar als mensen zo achterlijk zijn om uit te reizen en in strijd met alles waar we in Nederland voor staan daar de verkeerde strijd te gaan steunen, dan ben ik het eens met die stelling.”

Nepparlement
“Het verschil tussen dit nepparlement en de mensen thuis is levensgroot”, vulde PVV-leider Geert Wilders aan op zijn standpunt waarbij hij duidelijk maakte dat de grenzen dicht moesten en er geen ruimte meer was voor nieuwe asielzoekers. Wilders was namelijk dé stem van het volk, de enige politicus in het land die zei wat miljoenen Nederlands dachten. Vele politici hadden het één en ander op deze uitspraak aan te merken. De meest scherpe reactie was toch wel die van PvdA-Kamerlid Jan Vos:

Wilders lijkt nog honderd procent achter deze uitspraak te staan, aangezien hij 3 januari 2016 een soortgelijke uitlating deed op Twitter aan het adres van PvdA-kamerlid Khadija Arib, omdat zij de term ‘nepparlement’ niet vond kunnen:

Je kan er vergif op innemen dat er in 2016 weer noemenswaardige uitspraken zullen worden gedaan. Medium kijkt er in ieder geval wederom naar uit getuige te mogen zijn van toekomstige, vermakelijke en opmerkelijke uitspraken.

Cover: Sebastiaan ter Burg

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace