Het was een mooi relletje deze week: Samsom en de fout geparkeerde auto. Wel een relletje dat helaas, en gelukkig..."/> Het was een mooi relletje deze week: Samsom en de fout geparkeerde auto. Wel een relletje dat helaas, en gelukkig..." />
25/03/2019 Communication Science news and articles

Fout parkeren gaat fout

Het was een mooi relletje deze week: Samsom en de fout geparkeerde auto. Wel een relletje dat helaas, en gelukkig…


Het was een mooi relletje deze week: Samsom en de fout geparkeerde auto. Wel een relletje dat helaas, en gelukkig voor sommigen, slechts beperkt bleef tot Twitter. Campagnevoeren bij de PvdA gaat ook daar niet altijd over rozen.

Afgelopen maandag bracht de fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid, Diederik Samsom, een bezoek aan Haarlem. Niet geheel toevallig, met de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart in het vooruitzicht. Hoe dat dan gaat: Samsom wordt naar de plaats van bestemming gereden om daar feestelijk onthaald te worden door in het rood gehulde plaatselijke PvdA-leden en een buurt die niet per se zit te wachten op het ‘eerlijke verhaal’ en een bos rozen. Een mooi moment voor journalisten en fotografen om wat werk te leveren. Zo ook fotograaf Michel van Bergen, die bij aankomst onderstaande foto maakte.

Schermafbeelding 2016-03-10 om 11.11.58

‘Elitaire lafaard!’
In eerste instantie niets meer dan een amicale ontmoeting tussen Samsom en een willekeurige campagnevoerder. Maar inderdaad, in tweede instantie zie je de auto geparkeerd staan op een invalidenparkeerplaats. En aan Samsom mankeert, zover wij weten, niets. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt zag de foto ook op Twitter voorbijkomen en vroeg zich hardop af hoe ‘sociaal’ parkeren op een invalidenplek was.

Het resultaat: verontwaardigde Twitteraars (‘weggevallen idealen!’, ‘wat nou sociaal!’, ‘elitaire lafaard!’) en een SP-Kamerlid dat bloed rook. Want een PvdA-leider die zichzelf presenteert als ‘eerlijk en sociaal’ en vervolgens wel mooi een invalidenplek bezet houdt, dat is een feest voor de concurrenten. Maar wat was het eerlijke verhaal? Als we de fotograaf en Samsom zelf mogen geloven stopten ze er slechts even om uit te stappen en het verkeer niet verder op te houden. Dat moest Diederik Samsom dus ook aan de lopende band op Twitter antwoorden. Maar ja, een SP-Kamerlid, of een nodeloos kwetsende website als GeenStijl heeft daar geen boodschap aan. En trouwens, even iemand snel in en uit laten stappen op een invalidenplek, dat mag gewoon.

Momentopname
Het is een meer dan perfect voorbeeld van hoe beeld beeld kan beïnvloeden. Was de foto een minuut later gemaakt zou de auto al weg zijn (en al was de foto een minuut eerder gemaakt zag je alleen een lege parkeerplaats). Een mooi frame, gemaakt met een camera, dat totaal indruist op de ‘principes van Samsom’ – en daarom zo fijn is voor zijn (politieke) tegenstanders. Want een Paul Ulenbelt weet ook zelf wel dat er meer achter de foto schuil gaat. Nuance, dat vind je weinig terug in 140 tekens.

Toch doken maar weinig media er meteen bovenop. Eerlijk is eerlijk, het waren vooral chronisch boze beroepstwitteraars en wat politiek geladen personen die zich in de discussie stortten. Maar het adequate reageren en ontkrachten van Samsom op Twitter, meteen nadat het rumoer was ontstaan, is blijkbaar een goede manier om zo’n frame de kop in te drukken. Een geruststelling voor de PvdA: het ‘eerlijke verhaal’ werkt!

Cover: Tessa Posthuma de Boer

815 Total Views 4 Views Today

Reacties

reacties

Tags: in Politics
Related Posts

Where does scapegoating come from?

22/03/2019

22/03/2019

Alvaro found out where scapegoating comes from, and explains it to us in this article. Why do we scapegoat? And what has the Bible to do with it?

Killfies: And You Thought Duckface Was Bad

21/03/2019

21/03/2019

With astonishing numbers in countries such as India and Russia, the 'Killfie' is gaining not only in popularity, but also in casualties. Why do people take such great risks for 'just a picture'?

Onder de loep: De Luizenmoeder

20/03/2019

20/03/2019

Het tweede seizoen van De Luizenmoeder is een aantal weken geleden begonnen. Wat maakt dit programma nog steeds zo succesvol? Medium zocht het uit.

My Podcast and Me: The Intimacy of Podcasts

20/03/2019

20/03/2019

Podcasts; the substitution to TV and radio among millennials. However, the statistics on podcasts listeners are respectively low in the Netherlands. Why are podcasts popular in other countries? And how come that we stay behind?

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

EnjoyInstagram