fbpx
20/08/2019 Communication Science news and articles

Fout parkeren gaat fout

Het was een mooi relletje deze week: Samsom en de fout geparkeerde auto. Wel een relletje dat helaas, en gelukkig…


Het was een mooi relletje deze week: Samsom en de fout geparkeerde auto. Wel een relletje dat helaas, en gelukkig voor sommigen, slechts beperkt bleef tot Twitter. Campagnevoeren bij de PvdA gaat ook daar niet altijd over rozen.

Afgelopen maandag bracht de fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid, Diederik Samsom, een bezoek aan Haarlem. Niet geheel toevallig, met de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart in het vooruitzicht. Hoe dat dan gaat: Samsom wordt naar de plaats van bestemming gereden om daar feestelijk onthaald te worden door in het rood gehulde plaatselijke PvdA-leden en een buurt die niet per se zit te wachten op het ‘eerlijke verhaal’ en een bos rozen. Een mooi moment voor journalisten en fotografen om wat werk te leveren. Zo ook fotograaf Michel van Bergen, die bij aankomst onderstaande foto maakte.

Schermafbeelding 2016-03-10 om 11.11.58

‘Elitaire lafaard!’
In eerste instantie niets meer dan een amicale ontmoeting tussen Samsom en een willekeurige campagnevoerder. Maar inderdaad, in tweede instantie zie je de auto geparkeerd staan op een invalidenparkeerplaats. En aan Samsom mankeert, zover wij weten, niets. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt zag de foto ook op Twitter voorbijkomen en vroeg zich hardop af hoe ‘sociaal’ parkeren op een invalidenplek was.

Het resultaat: verontwaardigde Twitteraars (‘weggevallen idealen!’, ‘wat nou sociaal!’, ‘elitaire lafaard!’) en een SP-Kamerlid dat bloed rook. Want een PvdA-leider die zichzelf presenteert als ‘eerlijk en sociaal’ en vervolgens wel mooi een invalidenplek bezet houdt, dat is een feest voor de concurrenten. Maar wat was het eerlijke verhaal? Als we de fotograaf en Samsom zelf mogen geloven stopten ze er slechts even om uit te stappen en het verkeer niet verder op te houden. Dat moest Diederik Samsom dus ook aan de lopende band op Twitter antwoorden. Maar ja, een SP-Kamerlid, of een nodeloos kwetsende website als GeenStijl heeft daar geen boodschap aan. En trouwens, even iemand snel in en uit laten stappen op een invalidenplek, dat mag gewoon.

Momentopname
Het is een meer dan perfect voorbeeld van hoe beeld beeld kan beïnvloeden. Was de foto een minuut later gemaakt zou de auto al weg zijn (en al was de foto een minuut eerder gemaakt zag je alleen een lege parkeerplaats). Een mooi frame, gemaakt met een camera, dat totaal indruist op de ‘principes van Samsom’ – en daarom zo fijn is voor zijn (politieke) tegenstanders. Want een Paul Ulenbelt weet ook zelf wel dat er meer achter de foto schuil gaat. Nuance, dat vind je weinig terug in 140 tekens.

Toch doken maar weinig media er meteen bovenop. Eerlijk is eerlijk, het waren vooral chronisch boze beroepstwitteraars en wat politiek geladen personen die zich in de discussie stortten. Maar het adequate reageren en ontkrachten van Samsom op Twitter, meteen nadat het rumoer was ontstaan, is blijkbaar een goede manier om zo’n frame de kop in te drukken. Een geruststelling voor de PvdA: het ‘eerlijke verhaal’ werkt!

Cover: Tessa Posthuma de Boer

Reacties

reacties

Tags: in Politics
Related Posts

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

The consequences of power and design in Black Mirror

05/06/2019

05/06/2019

People are probably unaware that many powerful people in Black Mirror are abusing the technology. Medium shows how this happens in several episodes.

EnjoyInstagram