Picture of By Ninke Boshuizen

By Ninke Boshuizen

Het is zo ver; we kunnen weer naar de film. Voor lange tijd waren bioscopen en filmhuizen nauwelijks open, maar die tijd lijkt nu voorbij. Het ziet ernaar uit dat de zalen zich de komende tijd steeds meer zullen kunnen vullen. Van tijden weinig aanbod gaan we nu naar een luxeprobleem, alle uitgestelde films gaan zo langzamerhand toch draaien. Voor welke films gaan de zalen de komende tijd open? Waar kunnen we echt naar uitkijken? Ik neem je mee in het post-covid filmtijdperk.

Uitstelgedrag ingelost

Films die soms al langer dan een jaar helemaal af zijn, moeten nog worden vertoond.

Door de pandemie zijn de premières van een heleboel films uitgesteld. Films die soms al langer dan een jaar helemaal af zijn, moeten nog worden vertoond. In maart 2020 stonden er een aantal grote films klaar om een miljoenenpubliek te ontvangen, tot dat publiek de zaal niet meer in mocht. Sommige van deze films zijn zo lang uitgesteld, dat ze nog steeds in première moeten gaan. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe film van James Bond, No Time To Die. De eerste trailer van deze film is al uitgegeven op 4 december 2019. In april 2020 zou de film uitkomen, maar door de gevolgen van de pandemie voor de wereldwijde bioscopenmarkt werd deze releasedatum verschoven. Na meerdere nieuwe verschuivingen staat de première ons dan eindelijk te wachten. Op 30 september gaat de film in Nederland de bioscopen in. Deze en andere films zullen voor veel mensen lang wachten zijn geweest, maar nu komen ze er echt aan.

Kijk de trailer van No Time to die hier.

Nederlandse films

Meerdere Nederlandse films behaalden in korte tijd al 100.000 bezoekers. Een prestatie met dit aanbod, en het kleine aantal mensen per zaal.

Naast grote Amerikaanse films doet de Nederlandse film het deze tijd erg goed in de bioscoop. Ook hier moesten grote producties worden uitgesteld die nu bezocht kunnen worden en daar zijn we de afgelopen weken massaal naartoe gegaan. Meerdere Nederlandse films behaalden in korte tijd al 100.000 bezoekers. Een prestatie met dit aanbod, en het kleine aantal mensen per zaal. Ik zal een paar films voor je uitlichten.

De Slag om de Schelde

Een film die het einde van 2020 had moeten afsluiten, waarin de oorlog 75 jaar geleden was geëindigd. Met een budget van 14 miljoen euro is het één van de grootste Nederlandse filmproducties ooit. In de film volgen we drie jongeren, die allemaal de slag om de schelde mee hebben gemaakt. Het is november 1944, en het einde van de Tweede Wereldoorlog nadert zich voelbaar. Op het Zeeuwse Walcheren vechten tienduizenden geallieerden en Duitsers tegen elkaar. De Schelde was van cruciaal belang voor het verloop van de bevrijding van het Westfrond in de Tweede Wereldoorlog. De strategische ligging van Zeeland was van groot belang voor onder andere de bevoorrading van de geallieerde troepen in Antwerpen. Zodoende vond één van de zwaarste strijden van de Tweede Wereldoorlog hier plaats, bij de Slag om de Schelde. In de film kruisen de wegen van een Nederlandse jongen die vecht voor de Duitsers, een verdwaalde Engelse gilderpiloot, en een tegen wil en dank bij het verzet betrokken Zeeuws meisje elkaar. Een zo compleet mogelijk verhaal van een belangrijke strijd waar weinig mensen veel van weten, uitgevoerd met goede filmtechniek.

Kijk de trailer van De Slag om de Schelde hier.

Meskina

Leyla heeft in deze film de dertig aangetikt, en dus verwacht iedereen nogal veel van haar. Ze heeft geen man, geen kind, geen échte carrière; volgens haar familie is ze een meskina: een zieligerd. Tussen al deze meningen door probeert ze haar eigen pad te bewandelen. Een echte romantische komedie die je van Nederland gewend bent, maar dan toch net een beetje anders. De film werd bedacht voor Soundos el Ahmadi, die zelf ook een rol in de film speelt. Een feestje van representatie en grappige momenten zou deze film zeker moeten zijn, hij doet het erg goed.

Kijk de trailer van Meskina hier.

Luizenmoeder – de Film

Misschien wel de film die het grootste publiek aanspreekt van allemaal. Luizenmoeder – de film. Na het overweldigende succes van de serie De Luizenmoeder is de chaos van de Klimop nu ook in de bioscoop te bekijken. Na het wegvallen van directeur Anton proberen juf Ank en haar collega’s de school weer op de rails te krijgen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Er is onderbezetting, de coronacrisis zorgt voor stress en de ouders zijn veeleisender dan ooit. Met een groot themafeest voor de deur komen alle onderhuidse spanningen bovendrijven. Een nieuwe interim-directeur lijkt wat lucht te geven, maar het is maar de vraag of zijn verregaande plannen voor digitalisering wel het beste zijn voor de leerlingen. Deze film is nog gekker dan je van de Luizenmoeder gewend bent. Een chaos van jewelste op je beeldscherm, met een hoop bijzondere, grappige, pijnlijke, en mooie momenten.

Kijk de trailer van Luizenmoeder – de film hier.

Eindelijk weer gaan

Welke film ook je ding is, of je meer dan een jaar hebt zitten wachten op de eindelijke release, of naar een film gaat die net pas af is, een bezoekje aan een filmhuis of bioscoop is in deze tijden het wachten waard. Ik zou iedereen willen aanraden en aansporen om de films weer een keer in een zaal te gaan bewonderen. De cultuursector kan wel een steuntje in de rug gebruiken en nergens komen de films zo binnen als bij het grote doek. Check de filmtijden, pak je cinevillepas of stap op de fiets naar de pathé, en ga er goed voor zitten. We mogen weer. 

 Cover: Amy Peryam 

Edited by Kim Bron

 

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace