[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]H[/mks_dropcap]et nieuwe seizoen van Zondag met Lubach is eindelijk van start gegaan. Na vele hoogtepunten in voorgaande seizoenen is het de vraag of Lubach de hoge verwachtingen voor het derde seizoen nu waar kan maken. Na zijn optreden op Lowlands is Lubach weer te zien op een ander groot podium; hij keert terug op de zondagavond van NPO3. Hoe verging hem dat?
Successie van de Farao
Hoe zijn die verwachtingen rondom het zondagavondprogramma zo hoog geworden? Eerst een paar hoogtepunten, voordat we terugblikken op de eerste uitzending van dit seizoen. Allereerst TTIP, het trans-Atlantisch handelsverdrag waar niemand – of bijna niemand – in Nederland iets van afwist, totdat het werd behandeld in Zondag met Lubach. Lubach probeerde meer bewustwording rond het thema te creëren en dat is hem in een paar minuten gelukt. In een eerdere aflevering introduceerde hij een kieswijzer speciaal voor de Provinciale Statenverkiezingen. Zijn kieswijzer had de naam StemTinder en was een geniaal tegengeluid richting de nutteloosheid van de gebruikelijke kieswijzers. StemTinder werkt op dezelfde manier als Tinder, maar in plaats van potentiële scharrels worden potentiële Statenleden naar links of rechts geveegd.
Dan is er nog het Farao der Nederlanden-burgerinitiatief, misschien wel Lubachs grootste succes tot nu toe. Het was een statement tegen de monarchie zoals die nu bestaat in ons kikkerland. Lubach heeft zich al vaker kritisch uitgelaten over onze monarchie, maar nu ondernam hij daadwerkelijk actie en startte hij een burgerinitiatief om gekroond te worden tot Farao der Nederlanden. Dit ludieke idee kreeg veel media-aandacht en het burgerinitiatief werd massaal door kijkers en bewonderaars ondertekend.
Start seizoen 3
Hoe was uiteindelijk de nieuwe uitzending van Zondag met Lubach? Er werd aandacht besteed aan de saaiheid van Prinsjesdag, het louche verdienmodel van de Kamer van Koophandel en voetbal. Dat laatste onderwerp is er dan toch niet helemaal niet goed uitgekomen. Lubach was vorige week te gast bij NPO Radio 1 op een tijdstip wanneer er sprake is van Eredivisievoetbal. Hij zou dan moeten weten dat er op elk moment in de uitzending kan worden geschakeld naar een stadion, omdat daar bijvoorbeeld een doelpunt – of voetbalgoalpunt, volgens de presentator – is gevallen. En dat gebeurde dus ook bij Lubach, waardoor hij, tot zijn grote ontzetting, middenin een zin werd onderbroken.
De presentator hekelt dan ook de prominente aanwezigheid van het voetbal tussen allerlei onderwerpen die wel van serieuze aard zijn, zoals de problematiek rondom de vluchtelingen. Of hij hierin gelijkt heeft, is de vraag. Voetbal is in Nederland de belangrijkste bijzaak ter wereld en eist daardoor zijn prominente plek in de media op. Dat Louis van Gaal met zijn Manchester United met 2-3 wint bij het Southampton van de broertjes Koeman is zodoende minstens net zo belangrijk nieuws als bijvoorbeeld de Griekse verkiezingswinst van partij Syriza van de in augustus afgetreden premier Alexis Tsipras. Diederik Samsom was overigens ook te gast, maar dat geheel terzijde. Daarnaast werd de allerbelangrijkste vraag van de afgelopen maanden beantwoord: “Is er al nieuws over de farao?” “Nee.”