peechen: je ontkomt er tegenwoordig niet aan. Een idee pitchen, een boodschap overbrengen, kiezers trekken. Het is een alledaagse praktijk..."/> peechen: je ontkomt er tegenwoordig niet aan. Een idee pitchen, een boodschap overbrengen, kiezers trekken. Het is een alledaagse praktijk..." />
20/05/2019 Communication Science news and articles

De kunst van het speechschrijven

peechen: je ontkomt er tegenwoordig niet aan. Een idee pitchen, een boodschap overbrengen, kiezers trekken. Het is een alledaagse praktijk…


Speechen: je ontkomt er tegenwoordig niet aan. Een idee pitchen, een boodschap overbrengen, kiezers trekken. Het is een alledaagse praktijk geworden waarvan verwacht wordt dat iedereen het onder de knie heeft. Het draait bij een speech om het overtuigen en informeren van je publiek, het liefst op zo’n manier dat het iedereen bijblijft. Speechschrijven kun je vergelijken met het bereiden van een diner. Het heeft een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Hoe geef je nu een goede speech? Wij zochten het voor je uit. Vandaag deel één: hoe schrijf je een inhoudelijk sterke speech?

Voorgerecht
Het is belangrijk om direct de aandacht van je publiek te trekken. Dit kan door het publiek te verrassen zoals Generaal Van Uhm deed door met een geweer op het podium te gaan staan maar ook door te beginnen met een inspirerende anekdote die gerelateerd is aan het onderwerp. Op die manier raakt het publiek emotioneel betrokken bij jouw verhaal. Humor is ook een veelgebruikte en zeer succesvolle methode. Het maken van een goede grap in een van de openingszinnen zorgt ervoor dat de kloof tussen het publiek en de spreker kleiner wordt. Ook het stellen van een vraag, of het afspelen van een video zijn goede manieren om een speech te openen. Eigenlijk kan je van alles doen om de aandacht van het publiek te trekken. Er is slechts één uitzondering op de regel. Begin nooit met ‘vandaag ga ik het hebben over…’ Tenzij je een spreekbeurt gaat geven in groep 8. Probeer het publiek ervan te overtuigen dat jij een expert bent in dit onderwerp en dat er niemand anders is die deze speech zou kunnen geven. Als jij in jezelf gelooft, doet het publiek dat ook.

Hoofdgerecht
Het is belangrijk dat je als spreker je publiek kent. Het publiek heeft maar één kans om te begrijpen wat hen verteld wordt, dus probeer in de taal te praten die zij zelf gebruiken. Bovendien is het belangrijk dat een speech een duidelijke opbouw heeft. Elke speech heeft een begin, een middenstuk en een eind. Laat weten waar je bent in het verhaal door opsommingen te gebruiken zoals: ‘ten eerste… ten tweede…’ Hierdoor zal het publiek je verhaal beter begrijpen.

Houd het kort en bondig, niemand zit te wachten op een bom aan informatie. Jij als speecher ook niet want naast een hoop extra tijd, kost het je ook de aandacht van je publiek. Dat zou betekenen dat wanneer het publiek de zaal uit loopt, ze niks van jouw speech hebben onthouden. Geef maximaal drie of vier argumenten, ondersteund met voorbeelden zodat de argumenten beter blijven hangen. Bovendien is het belangrijk om je publiek niet te overtuigen van jouw gelijk. Het is beter om het probleem te schetsen en het publiek daarin te betrekken om ze vervolgens mee te nemen in jouw visie op de oplossing.

Het effect van humor valt makkelijk uit te leggen: als ze lachen, luisteren ze

Een beroemde uitspraak is dat de inhoud van een speech niet hetgeen is wat onthouden wordt, maar het gevoel waarmee je na afloop de zaal uit loopt. Zoals al in de inleiding is gebleken, is emotionele betrokkenheid of een goed staaltje humor een goede manier om gevoel bij de luisteraar los te maken. Hiermee bedoelen we geen humor in de vorm van het vertellen van een grap maar humor met behulp van korte en gevatte opmerkingen. Margaret Thatcher gaf daar een goed voorbeeld van: “I don’t mind how much my ministers talk, as long as they do what I say”. Het effect van humor valt makkelijk uit te leggen: als ze lachen, luisteren ze. Een ander voorbeeld van een speecher die het gebruik van humor goed hanteert is Ken Robinson. Mede daardoor is zijn speech op YouTube meer dan acht miljoen keer bekeken.

Dessert
Nadat je het publiek overtuigend hebt toegesproken, is het belangrijk om kort samen te vatten wat je zojuist verteld hebt. Hierdoor zal het publiek jouw boodschap beter onthouden. Daarnaast is het belangrijk to end with a bang. Vooral als jouw boodschap oproept tot actie. Je wilt namelijk niet dat wanneer de speech is afgelopen het publiek vertwijfeld rondkijkt en zich afvraagt wat ze met de informatie moeten doen. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt, wordt vaak opgeroepen tot saamhorigheid zodat het probleem gezamenlijk kan worden opgelost of de boodschap verder wordt verspreid. Obama deed dit in zijn Yes We Can speech op een heel krachtige manier. Hij herhaalde namelijk zijn boodschap ‘Yes we can’ en hij legde uit dat ze gezamenlijk zijn eerdergenoemde problemen konden oplossen. Het toppunt was dat hij noemde dat ze één volk zijn en samen het nieuwe hoofdstuk in de Amerikaanse geschiedenis kunnen schrijven. Meer samenhorigheid kan bijna niet.

Deze tips maken je natuurlijk geen Martin Luther King, maar hopelijk zullen ze je helpen om te leren hoe ook jij mensen kunt overtuigen van jouw droom. Met inhoud alleen kom je er helaas niet. Je speech kan de oplossing bevatten voor de vluchtelingencrisis, maar als je het overbrengt met het charisma van een zak aardappelen, dan zal je niemand overtuigen. Daarom gaan we in deel twee kijken naar het volgende: hoe presenteer je je als spreker?

Bron: FredrikRubensson

1410 Total Views 4 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Three Identical Strangers: a review

20/05/2019

20/05/2019

Have you ever wondered if there's a doppelganger of you out there somewhere? 3 men found those doppelgangers. They actually all looked exactly alike. Little did they know, they turned out to be brothers! Aakansha reviews the movie Three Identical Strangers, about these 3 men.

Medium Podcast #6 – A crash course in TV media landscape and why Game of Thrones rules

19/05/2019

19/05/2019

Plamen is back, but this time he’s sitting on the Medium throne. In this 6th episode of the Medium Podcast,...

The Brutally Feminine Murder of the Anti-Hero

18/05/2019

18/05/2019

We all love a hero, but sometimes, an anti-hero is even better. This article explores moral ambiguity and why we are attracted to it.

#RIPDorisDay

17/05/2019

17/05/2019

The world mourns as news of the passing of Doris Day arrives. Medium remembers a woman whose movies and music earned her the status of a Hollywood legend.

Tessa: De geneeskundestudent die geniet van haar leven in Maastricht

13/05/2019

13/05/2019

Dit keer geen student uit Amsterdam, maar een student uit Maastricht! Medium sprak met geneeskundestudent Tessa over haar studentenleven in Maastricht en hoe communicatie een rol speelt in haar studie.

Faking a Disease Online: Munchausen by Internet

12/05/2019

12/05/2019

Who can we trust online? This article explores the distressing phenomenon of Munchausen by internet.

Your nightlife review: De School, Amsterdam

10/05/2019

10/05/2019

Gabby reviews De School, mainly known as a techno nightclub. Is it worth a visit? And why is there such a strict doorpolicy? We sum up the good and bad points for you.

The Pursuit of the Perfect Picture and its Consequences

09/05/2019

09/05/2019

A lot of people nowadays do the craziest things to get the most beautiful Instagram photos. It's all fun and games, until people's properties get destroyed. Angela discusses 3 places in the world where 'Instagram tourists' have taken over.

Quality of public debate and social media

07/05/2019

07/05/2019

Does social media add or subtract from the quality of public debate today? Aakansha shares her take on the controversial topic.

Everything Not Saved Will be Lost

03/05/2019

03/05/2019

As our lives today are intertwined with that of the objects we are surrounded by, Ada dives into minimalism, decluttering and downsizing.

Medium TV – Brexit, just what the bloody hell went wrong? | MediumTV #19

30/04/2019

30/04/2019

Medium TV asked Jeppe and Charlie a few questions on Brexit. Watch the interview and listen to their opinions about it.

Outraved: Dance Demonstration for Your Education | MediumTV #18

29/04/2019

29/04/2019

Medium was present at 12 April's Outraved; a demonstration against budget cuts on education.

Medium TV interviews Leon Willems, director of Free Press Unlimited | MediumTV #17

29/04/2019

29/04/2019

Leon Willems, director of Free Press Unlimited since May 2011

VR Butterfly (World)

29/04/2019

29/04/2019

In a world where we are losing touch with our natural environment, can virtual reality save the day?

Just dance! Social interaction and communication inside a nightclub

26/04/2019

26/04/2019

When the beat drops and strobes lights start flashing through the dark, the way people dance functions as a primitive but universal language. It brings people from all places together through an intense form of communication. Gabby explains why dancing can function as a communicative medium and how this works.

EnjoyInstagram