fbpx
06/08/2020 The Communication Science magazine

“Er komt een tijd dat stilte verraad is”

Na de dood van George Floyd is de wereld gezamenlijk opgestaan om racisme te bestrijden. Elsa schrijft in dit artikel over drie acties die je kan ondernemen om wit privilege en racisme beter te begrijpen en zo je steentje kan bijdragen voor een betere wereld.


Eind vorige maand kwam de zwarte Amerikaan George Floyd om het leven door toedoen van politiegeweld. Mensen van over de hele wereld gingen massaal de straat op en ook deze week waren er weer protesten. De moord op George Floyd is een echo van het verleden en gaat om veel meer dan alleen bruut politiegeweld. Institutioneel en systematisch racisme zijn, hoe schrikbarend ook, tot op de dag van vandaag nog steeds aanwezig. Hoewel sommigen het liever ontkennen hebben witte mensen, een enorm privilege: hun huidskleur. Witte superioriteit is iets wat al eeuwenlang speelt. Het is ook iets wat we samen kunnen tegengaan. Hoe word je je bewust van wit privilege en hoe kan je als witte burger verschil maken in de strijd tegen racisme? In mijn optiek zijn hierin drie zaken essentieel.

Leren

De eerste stap naar verandering is het leren over racisme en wit privilege. Door het urgentiebesef en de realisatie van dit diepgewortelde probleem kunnen we met elkaar iets systematisch veranderen. Iets wat kan worden doorgegeven aan volgende generaties en echt een verschil kan maken in ons denken over het menselijk ras. Door het belang van het probleem te begrijpen, er over te leren, het te erkennen en herkennen kunnen ook witte mensen, iets betekenen in de strijd tegen racisme. We kunnen vooruitgang boeken door bijvoorbeeld boeken te lezen, documentaires te kijken, podcasts te beluisteren en Instagram-accounts te volgen.

Zo is bijvoorbeeld het boek Hallo witte mensen van Anousha Nzume een goede manier om kennis te maken met wit privilege, witte superioriteit en de ongelijkheid die dit veroorzaakt. Het is een toegankelijke gids om racisme beter te begrijpen en vragen als: ‘Waarom weer dat gezeur over Zwarte Piet?’ ‘Dan is blanke vla zeker ook racistisch?’ en ‘Hoe zit het nou met het n-woord?’ worden beantwoord. Daarnaast zijn documentaires ook een goede manier om meer te leren over racisme en wit privilege. De documentaire Wit is ook een kleur is hier een goed voorbeeld van. Het houdt witte mensen een spiegel voor en laat zien hoe vroeg ons bepaalde racistische vooroordelen worden aangeleerd. 

Daarnaast zijn er talloze podcasts te beluisteren die racisme en het probleem van witte superioriteit blootleggen. Zo is er bijvoorbeeld de podcast Fufu & Dadels. Hierin wisselen drie vrouwen van kleur ervaringen uit over het opgroeien als zwarte vrouw buiten de Randstad. Er worden kritische vragen gesteld en naast racisme komen ook allerlei andere onderwerpen als feminisme, genderrollen, tradities, migratie en seksualiteit aan bod. 

Ook zijn er verschillende Instagram-accounts die je kan volgen om meer kennis op te doen over racisme en de zwarte gemeenschap. De Instagram-pagina @withuiswerk is hier een goed voorbeeld van. Op dit account vind je allerlei lees-, kijk-, en luistertips die je kunnen helpen om racisme en witte superioriteit beter te begrijpen en te herkennen. Ook de Instagram-pagina @i_weigh is een aanrader als je wilt leren hoe je actief een anti-racist kan zijn.

Donaties En Petities

Daarnaast is het doen van donaties een goede manier om de Black Lives Matter beweging te steunen en je stem te laten horen. Er zijn verschillende plekken waar je geld kunt doneren aan de families van slachtoffers van politiegeweld, maar ook aan black owned bedrijven. Het steunen van deze bedrijven is niet alleen een belangrijke manier om je solidariteit te tonen, ook draag je bij aan de zichtbaarheid en representatie van deze bedrijven. Daarnaast zijn er nog organisaties, zoals Stichting Nederland wordt Beter of The Black Archives, die de strijd aangaan tegen racisme en waaraan je donaties kan doen.

Naast het doen van donaties, is het ondertekenen van petities ook een stap in de goede richting. Er zijn tientallen petities opgezet met als doel gerechtigheid voor slachtoffers die om het leven zijn gekomen door politiegeweld. Naast de petitie Justice for George Floyd, kun je ook petities voor andere slachtoffers ondertekenen, waaronder Justice for Breonna Taylor en Justice for Tony McDade. Het ondertekenen van dit soort petities brengt misdaden als die van George Floyd onder de aandacht, wat kan leiden tot heropening van bepaalde zaken en het vervolgen van betrokken agenten.

Een andere petitie die absoluut de moeite waard is om te ondertekenen is de FunX-petitie. Deze petitie pleit voor meer aandacht voor en lessen over racisme en discriminatie op basis- en middelbare scholen. Het Nederlandse onderwijs is behoorlijk gericht op de witte gemeenschap. Zo vind je in lesboeken weinig plaatjes van zwarte kinderen en ook de selectiviteit van het vak geschiedenis is een probleem. Er is bijvoorbeeld weinig aandacht voor de rol van Nederland in de slavernij en de stof hierover wordt enkel belicht vanuit het oogpunt van de Nederlandse Republiek. 

Hoe noemden we vroeger ook al weer de zalmroze kleurpotloden? Precies. Huidskleur.

De zwarte gemeenschap en andere culturen, buiten de westerse cultuur, zijn simpelweg ondervertegenwoordigd in het onderwijs. Daarnaast wordt er weinig over racisme gepraat in de klas, iets wat zo’n ontzettend belangrijk onderwerp is. Een van de  grootste oorzaken waarom racisme zo lastig op te lossen is, heeft namelijk te maken met de vooroordelen die we van jongs af aan meekrijgen. Hoe noemden we vroeger ook al weer de zalmroze kleurpotloden? Precies. Huidskleur. En dit illustreert exact waar het hele probleem begint. 

Discussiëren

Je vooroordelen erkennen is iets krachtigs en zorgt ervoor dat we blijven veranderen en blijven groeien.

Misschien is uiteindelijk het allerbelangrijkste om te blijven praten en discussiëren over racisme en witte superioriteit. Het durven aangaan van het debat met anderen, het uiten van je mening en het opstaan als iemand een racistische opmerking maakt. Het is niet erg om je als wit persoon ongemakkelijk en soms machteloos te voelen of je te schamen. Je vooroordelen erkennen is iets krachtigs en zorgt ervoor dat we blijven veranderen en blijven groeien. Want stilstand is in dit geval achteruitgang. Laten we blijven luisteren, praten, leren en opstaan, om het uiteindelijk beter te doen. Of zoals Martin Luther King Jr. ooit zei: “There comes a time when silence is betrayal.”

Cover: James Eadas

Reacties

reacties

Related Posts

Teenage Girls in the Army: A Closer Look at the Fictional Country of Ravka

04/08/2020

04/08/2020

Fictional young girls and boys are fighting together in the army for their country Ravka. Danny explains why literature sets an example for equality in the military.

Folklore: Taylor Swift At Her Best While The World Is At Its Worst

01/08/2020

01/08/2020

Emma uses her Swiftie superpowers to unveil what’s hidden behind Taylor Swift's new album "folklore"

How Internet COVID-19 Face Mask Memes Tackle Skeptics in the Digital Age

30/07/2020

30/07/2020

In this article, Quynh talks about COVID-19 face mask memes. Are they just entertainment or do they also raise awareness?

The Secret Way to Good Grades – But One That Everyone Uses

29/07/2020

29/07/2020

Ritalin seems like the secret way to get a good grade when there is not enough time and too much workload. Jorrit explains why especially Communication Science students are keen to try it.

Delayed

24/07/2020

24/07/2020

In this article, Margarete dives into why Hollywood movie studios delayed the release dates of blockbusters, including Christopher Nolan's newest creation "Tenet."

Jemen: De grootste humanitaire crisis ter wereld die niet vergeten mag worden

18/07/2020

18/07/2020

Onze schrijver Elsa vertelt alles over de oorlog in Jemen die maar niet de nodige aandacht krijgt, en hoe jij kan helpen.

FSR-FMGxMEDIUM: Goodbye council of 2019/2020!

14/07/2020 and

14/07/2020

Together with the members of the FSR-FMG of 2019/2020 Medium is looking back on working together, teambuilding, learning new things and other memories at the end of the member's acedemic year.

Why We Should Cancel ‘Cancel Culture’

13/07/2020

13/07/2020

What does it mean to get cancelled these days? Emma explains the downfall of cancel culture and why it should get cancelled.

Is Hamilton Getting #Cancelled?

09/07/2020

09/07/2020

In this article, Rita writes about the in-demand musical Hamilton and the criticism it receives.

FSR-FMGxMEDIUM: File Update

30/06/2020

30/06/2020

This academic year has ended and so has the term of the current student council. In this article, Medium gives you an insight into the FSR-FMG’s achievements of this year.

Netflix’s “Queer Eye” Season 5 Review: Spreading Human Connection in Lonely Times

30/06/2020

30/06/2020

Quynh reviews the latest season of the Netflix Original 'Queer Eye'. This season continues the sociopolitical crusade of the Fab 5 in Philidelphia.

Movie theatres: Safely “escaping” 2020

23/06/2020

23/06/2020

What better way to escape the anxieties this year has brought us than by getting lost in a good movie? This article provides you with a list of Amsterdam's must visit movie theaters, for the ultimate escape from reality.

Usage of Surveillance Drones Over Black Lives Matter Protests in the USA

19/06/2020

19/06/2020

The murder of George Floyd on May 25th, 2020, sparked Black Lives Matter protests all over the U.S. Five years after BLM protests were calling for justice after the murder of Freddie Gray, the U.S. government has resorted to drone surveillance as it did in 2015. However, the questions remain, what are they watching?, why are they watching? and what happens to protesters' data in the footage?

The Pros And Cons Of Studying Online

17/06/2020

17/06/2020

Online-learning continues throughout next semester of the UvA. Andrada tells us what this means for the quality of academic education.

How Taylor Swift Defined the 2010s

16/06/2020

16/06/2020

From country girl to pop-star - Danny shows you how Taylor Swift successfully shaped pop culture during the last decade.

bayan escort escort bayan mersin escort bayan escort brazzers tecavüz porno altyazili porno porno hikayeleri turbanlı porno escort bayan bayan escort escort bayan
mersin escort