fbpx
14/10/2019 Communication Science news and articles

#DitIsGeenExcuusVoorMoord

Rusland is een land waar seksuele intimidatie en huiselijk geweld ontzettend vaag gedefinieerd zijn in de wet. Toch verenigen vierduizend vrouwen zich nu.


De #MeToo discussie is de afgelopen maanden de hele wereld overgegaan. In verschillende landen kwamen vrouwen en mannen in opstand tegen seksueel misbruik. Zo werd de hashtag in veel landen veranderd in #MoiAussi, #YoTambien en kwamen er nieuwe varianten zoals #BalanceTonPorc (#VerklikJeVarken) in Frankrijk en #QuellaVoltaChe (#DieKeerDat) in Italië. Toch is de hype niet overal overgewaaid en zijn er landen waar geen tot nauwelijks ophef is ontstaan door de campagne. Rusland is hier een voorbeeld van, alhoewel er hier de afgelopen maand een nieuwe bijzondere hashtag is ontstaan: #DitIsGeenExcuusVoorMoord.

In conservatieve, autoritaire en niet-westerse landen zoals Rusland, ondervinden feministische actiegroepen en organisaties veel druk van de staat en maatschappij. De zogenoemde Civic Space is klein en er is weinig ruimte voor gemarginaliseerden in de samenleving. Het is een land waar seksuele intimidatie en huiselijk geweld ontzettend vaag gedefinieerd zijn in de wet. Dit komt mede door een wetswijziging van begin vorig jaar, waar een ruime meerderheid van het Russisch Parlement besloot om huiselijk geweld uit het strafrecht te halen. Dit betekent strafvermindering voor de dader in het geval van huiselijk geweld.

Agressie wordt anno 2018 nog steeds gezien als een gewaardeerde mannelijke eigenschap. Naar schatting krijgen per jaar ongeveer 12.000 Russische vrouwen te maken met huiselijk geweld. In Rusland zijn vrouwen echter vaak bang om huiselijk geweld aan te geven, omdat de staat hen geen opvang of veiligheid biedt. Tegenover de agressieve rol van de man staat de traditionele rol van de vrouw dat zij dienstbaar en begeerbaar is. Vrouwen zijn minder te vinden op de werkvloer, verdienen minder en worden vaak in een negatief daglicht gezet door hun leider Vladimir Poetin.

Steun aan de verkrachter
De scholiere
Diana Sjoerygina werd in 2016 verkracht op een feestje door een jongen, die ze diezelfde avond had leren kennen. Verkrachting wordt vaak niet vervolgd in Rusland, maar in dit geval werd de dader veroordeeld tot een celstraf van drie jaar. Opmerkelijk in de zaak is echter de ophef die erna ontstond in een uitzending van de populaire talkshow Poest Govorjat. Er ontstond namelijk een discussie over ‘de schuldige’ in het geval van verkrachting. Op sociale netwerken spraken veel Russen hun steun uit aan de dader: Diana zou gewaagde kleding aan hebben gehad en onder invloed van alcohol zijn geweest. Van een echte verkrachting zou daarom geen sprake zijn. Er werd zelfs een petitie opgezet voor steun aan de verkrachter die 400.000 keer werd ondertekend.

Russische vrouwen in de media
Door deze kant van de Russische cultuur komen er vaak vrouwen en meisjes in het nieuws die de #MeToo discussie en de ophef hierover niet helemaal begrijpen. Neem bijvoorbeeld de bekende Russische actrices Lijoebov Tolkalina, die ooit haar mening uitsprak naar nieuwswebsite Meduza: “Het is toch prachtig als iemand met zoveel macht je lastigvalt? De enige fout is dat vrouwen erover praten.” Uitspraken als deze belichamen de status quo in Rusland.

Diana zou gewaagde kleding aan hebben gehad en onder invloed van alcohol zijn geweest. Van een echte verkrachting zou daarom geen sprake zijn

Nieuwe opkomst in Rusland
Toch is er vanaf dit jaar iets gaande in het conservatieve Rusland. Van een echte beweging kan nog niet gesproken worden, maar #DitIsGeenExcuusVoorMoord komt steeds vaker tevoorschijn op de Russische sociale media. Aanleiding hiervoor was de moord op en verkrachting van de Russische Tatjana Strachova. Een afschuwelijke gebeurtenis, maar het is vooral de ophef in de samenleving zelf die noemenswaardig is. Een Russische tabloid legde de schuld van de moord en verkrachting namelijk bij de vrouw zelf. Wederom zou haar uitdagende kleding de schuld zijn van haar verkrachting en indirect dus ook van haar moord.

Verzet voor uitspraken als deze begon bij balletdanseres Ta Anastasisya, die een uitdagende foto van zichzelf plaatste op sociale media en beschreef dat het wel heel makkelijk is om de vrouw de schuld te geven. Meer dan vierduizend vrouwen volgden haar voorbeeld op en verenigden zich met de hashtag #DitIsGeenExcuusVoorMoord.

Overdrijven over seksuele intimidatie
Uit Nederlands
onderzoek in 2017 in opdracht van Ipsis bleek dat met name mannen vinden dat over seksuele intimidatie overdreven wordt gedaan. Ook vindt een belangrijk deel van zowel mannen als vrouwen dat meisjes met sexy kleding aan niet moeten zeuren als ze seksueel getinte opmerkingen krijgen of zelfs lastig gevallen worden. Het idee dat vrouwen zelf de ‘schuldige’ zijn in het geval van seksuele intimidatie, speelt dus ook in Nederland.

Cover: Geralt / Eindredactie: Ramona Nouse

Reacties

reacties

Related Posts

Medium Podcast #7 – Let’s talk about nudes

24/09/2019

24/09/2019

Two aspiring communication scientists, a few cans of beer and some Bacardi breezers. It was King’s Night when Kajsa and...

Film Pride: How Northern Ireland and Singapore Handles Fame

02/09/2019

02/09/2019

Angela went along on the study trip to Dublin and Belfast. How do the cities cope with their fame achieved from series and movies?

Ierland is een feniks die zal herrijzen uit de as

30/08/2019

30/08/2019

De een kan niet een heel land bereiken en de ander heeft een te oubollig marketing beleid. Twee bedrijven die voor hun eigen uitdagingen staan.

World capital of street art & graffiti? – It’s probably Belfast

22/08/2019

22/08/2019

Written by: AJ Kutlu here are two things that you are exposed to the most when you visit Belfast: People...

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

EnjoyInstagram