[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]H[/mks_dropcap]et zal niemand ontgaan zijn dat Netflix goed bezig is de laatste tijd. Met de releases van nieuwe orginial series zoals 13 reasons why, Girlboss en Riverdale houden ze jongeren over de hele wereld in hun greep. Toch is er een Netflix serie die wat mij betreft wel wat meer tijd in de spotlight, of tenminste in het maatschappelijke debat, verdiend. Namelijk de serie: Dear White People. Wellicht heeft de vrij uitlokkende naam ermee te maken dat mensen zich minder geneigd voelen om te kijken, of misschien komt het door de thematiek van de serie, maar Dear White People is een absolute aanrader.
Racisme en het studentenleven
Net als “13 reasons why” dealt de show met een vrij zwaar onderwerp. De serie centreert zich iedere aflevering vanuit een ander personage en de beleving van diegene in de strijd tegen racisme op Winchester University, een vrijwel geheel witte “Ivy League” universiteit. Na een campusfeest met een zeer racistisch thema, gegeven door een belangrijke en dominante vereniging, lopen de spanningen tussen de witte en donkere studenten steeds hoger op. De hoofdpersoon, Sam, houdt de hele school op de hoogte van de ontwikkelingen via haar radio show eveneens genaamd “Dear White People” en legt iedereen maar al te graag uit waarom de hele school zich schuldig maakt aan racisme, of dat nu per ongeluk is uit onwetendheid, opzettelijk gebeurd of voortvloeit uit een lange traditie van institutioneel racisme.
https://www.youtube.com/watch?v=oYKgHvPVACE
Glamoureuze wereld van onrecht
Dat de show draait om zeer serieuze problemen, zou je bijna vergeten door de mooie cinematografie, de prachtige set, modieuze personages en geweldige muziek. Daarnaast is de show scherp en grappig geschreven, vol met herkenbare situaties voor jongeren van elke huidskleur. De serie is een goede mix van een iets te perfecte wereld à la Gossip Girl – duidelijke verdeling van “cliques” en stuk voor stuk zeer knappe personages met outfits die recht van de catwalk lijken te komen – en een zeer harde realiteit die voor sommigen te moeilijk is om onder ogen te komen. Dit wordt onder andere zeer goed gedaan door het realistische taalgebruik van de personages. Door woorden als “Fuck” en “N*gga” uitgebreid te gebruiken, lapt Dear White People de preutse, Amerikaanse “niet-schelden-op-tv” regel aan de laars. Een imago dat goed past bij de algehele sfeer van de serie.
Hoewel alle hoofdpersonen hun strijd tegen racisme gemeen hebben, is de overige problematiek van de personages zeer uiteenlopend.
Iets voor iedereen
Elke aflevering duurt ongeveer dertig minuten en er staat nu één seizoen online van tien afleveringen. Doordat elke aflevering vanuit een ander oogpunt wordt verteld, wordt de show niet snel saai. Hoewel alle hoofdpersonen hun strijd tegen racisme gemeen hebben, is de overige problematiek van de personages zeer uiteenlopend. Van uitzoeken hoe het zit je met je seksualiteit, tot de druk voelen om perfect te zijn tot simpelweg liefdesverdriet: iedereen zal wel iets herkenbaars tegen komen in deze serie. De show zal vooral openminded mensen aanspreken maar ook voor zij die moeite hebben met het inzien of begrijpen van een groot maatschappelijk probleem als racisme, is deze serie een aanrader. Gevuld met humor, emotie en goed doordachte karakters die “echt” aanvoelen, kan iedereen niet alleen genieten maar ook echt wat leren van Dear White People.