fbpx
23/08/2019 Communication Science news and articles

Het komt goed

Groei een ruggengraat, met je psychologische probleempjes.


Tekst: Daan Börger‘S tudenten lijden onder keuzestress’, zo kopte het NRC Handelsblad afgelopen oktober. In het artikel in kwestie wordt onder andere een UvA-onderzoek aangehaald, waaruit blijkt dat 23 procent van de studenten kampt met psychische problemen. Lang geen zeldzaam verschijnsel, die keuzestress-ellende. Ook voor jou niet. Neem anders een ogenblik om terug te denken aan dat moment waarop je het tentamen Inferentiële Statistiek weer eens niet haalde.

Dat bracht ongetwijfeld studiegerelateerde keuzestress met zich mee. 

Het meest verschrikkelijke aan deze doos van Pandora, gevuld met vertwijfeling over het leven, is dat hij vaak wordt gereduceerd tot ‘first world problem’. Het is waarschijnlijk best herkenbaar. Kort na een dramatische realisatie (waarin je je bijvoorbeeld beseft dat je een studieschuld van een Mercedes hebt en dat je met communicatiewetenschap niet per se gemakkelijk geld gaat verdienen) praat je met je tante Laurien, tijdens een gezellige plichtsvisite: ‘Wat rottig voor je, al die keuzevrijheid’, zal Laurien zeggen, ‘maar in Congo heeft een deel van de bevolking superebola en je oma heeft haar heup weer gebroken. Helemaal verbrijzeld, dat bot. Splinters, gruis en harde stukjes organisch materiaal. Dat wordt gênant strompelen, hangend over de rollator.’ 

Dan kun je wel in debat gaan en deze drogreden pogen te slopen door te wijzen op het feit dat het niet eerlijk is om de erbarmelijke omstandigheden van Congo en van het bekken van je oma te leggen naast een individuele studieschuld. Het zijn simpelweg absoluut onvergelijkbare zaken. Maar dat maakt niet uit. Het punt is reeds gemaakt: je moet stoppen met huilen als een klein meisje. Leven is overleven. Groei een ruggengraat, met je psychologische probleempjes.

Dit is best een vervelend scenario: de oprechte misère die jouw studiekeuzestress je continu brengt, wordt lang niet altijd serieus genomen. Je kunt er niets tegenin brengen, dus je kunt je er het best bij neerleggen. 

‘Fijn gesprek dit, Laurien. Lekker communiceren met elkaar. Het is inderdaad allemaal echt schraal voor oma. En voor Congo. ’

De vraag die nu opdoemt is als volgt: stopt deze onbegrepen pijn die optreedt tijdens familiebijeenkomsten? Het antwoord hierop is simpel: ‘Ja’, althans, ik denk het. Ik ben momenteel een afgestudeerde, saaie kantoorlul en de enige vorm van harde keuzestress die ik nu ervaar is de kwestie of ik morgenochtend ontbijt nuttig of twintig minuten extra in bed blijf liggen. Winning.

Keuzestress maakt je in de ogen van de wereld een mietje. Of in ieder geval in de ogen van je dikke tante Laurien. Maar weet dat het tijdelijk is. Er is licht in de duisternis ten tijde van een familieweekend.

Cover: qimono

Reacties

reacties

Related Posts

World capital of street art & graffiti? – It’s probably Belfast

22/08/2019

22/08/2019

Written by: AJ Kutlu here are two things that you are exposed to the most when you visit Belfast: People...

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

EnjoyInstagram