De populairste apps van 2017

Picture of By Iris van Eijck

By Iris van Eijck

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]2[/mks_dropcap]017 was het jaar van president Trump, #metoo, Thierry Baudet en Orkaan Irma, maar ook van Gordon gaat trouwen, Max Verstappen en Ed Sheeran. Het maakt niet uit welke gebeurtenis of persoon jouw 2017 heeft gemaakt, 2017 was een jaar met veel ups en downs. De een heeft het jaar al feestend doorgebracht, de ander al studerend, maar menig Nederlander heeft het jaar toch wel voor een groot deel scrollend op zijn telefoon meegemaakt. De harde feiten liegen er namelijk niet om: gemiddeld staren we 2,42 uur per dag naar onze smartphone. We scrollen, klikken en swipen ons er dus wat van af.  

De meest gedownloade apps van 2017
Afgelopen week heeft Apple de meest gedownloade apps van 2017 bekend gemaakt, helaas heeft team Android hier nog geen informatie over vrijgegeven, maar hierbij de top vijf:

1. Bitmoji
Je eigen persoonlijke emoji op Snapchat, wie wil dat nou niet? Met deze app kan je je Snapchats nog persoonlijker maken en kan jij je vrienden eindeloos vervelen met jouw persoonlijke emoji, die toch wel een beetje op jezelf lijkt.

2. Snapchat
Met dagelijks meer dan 2,1 miljoen gebruikers is Snapchat ontzettend populair in Nederland. Het feit dat er een app is ontwikkeld speciaal ter uitbreiding (lees: Bitmoji) van de huidige functies binnen Snapchat, zegt toch al genoeg?

3. YouTube
YouTube blijft toch echt een klassieker en dat blijkt nog steeds uit haar top-3 positie in deze lijst. Kijk jouw favoriete video’s en vlogs gemakkelijk via je smartphone en ontdek de nieuwste muziek binnen een handomdraai. Wist je toevallig al dat je met deze tip video’s offline kan kijken? Scheelt jou weer datakosten!

4. Messenger
De oorspronkelijke ‘Facebook Chat’ uit 2008 is ondertussen uitgegroeid tot het wereldwijde communicatienetwerk ‘Messenger’ waarbij je jouw vrienden berichten, filmpjes en video’s kan sturen. Je kan je vrienden toevoegen en zoeken via hun naam of telefoonnummer. Facebook heeft begin december bekend gemaakt dat gebruikers spelletjes, die ze spelen via de app, voortaan live kunnen streamen.

5. Instagram
De nummer vijf in deze lijst is met meer dan 500 miljoen wereldwijde gebruikers zeker een blijvertje. Het is mogelijk om video’s te delen en door middel van speciale filters zien al je foto’s er tip top uit en. Wist jij dat er per dag meer dan 95 miljoen foto’s worden gedeeld?

Staat jouw favoriete app er niet tussen? Andere veel gedownloade apps zijn onder meer Facebook, Google Maps, Netflix en Spotify.

Populair in Nederland
De meest populaire apps verschillen natuurlijk per land. Terwijl ze in Korea verzot zijn op KakaoTalk en in Frankrijk op Viadeo, hebben we in Nederland hele andere apps waar we in 2017 gelukkig van werden. Het is een mix van oude, vertrouwde apps. Maar er komen ook nieuwe apps bij kijken. Hier een Nederlandse top vijf:

1.  WhatsApp messenger
Opmerkelijk blijft dat wij Hollanders van WhatsApp messenger blijven houden. Ruim 12,1 miljoen Nederlanders maken gebruik van WhatsApp op hun smartphone, waarvan driekwart (9,6 miljoen) de app dagelijks gebruikt. En het vooruitzicht ziet er voor WhatsApp zeker rooskleurig uit. Opvallend is ook dat sinds dit jaar verschillende grote bedrijven zoals KLM ervoor hebben gekozen om WhatsApp in te zetten voor webcare doeleinden.

2. Happn
Vier je dit jaar Kerst zonder knappe man of vrouw aan je zij? Dan heeft Happn in 2017 helaas voor jou geen geluk in de liefde gebracht. Maar wees niet getreurd, want 2018 staat voor de deur: een nieuw jaar met nieuwe kansen én nieuwe crushes. Dit jaar heeft de datingapp van Nederland plaats gemaakt voor zijn kleine ‘broertje’ Happn. De van oorsprong Franse datingapp heeft zijn aantal gebruikers dit jaar zien verdrievoudigen in Nederland en hoopt natuurlijk op een nog grotere groei in 2018. Voor nu dus: lekker blijven liken!

3. Tikkie
Was je ondertussen die goede oude tijd alweer vergeten, dat je een paar maanden moest wachten op je geld? Of was je al vergeten dat het vorig jaar nog normaal was om een de helft van je uitgeleende geld niet terug te krijgen? Dankzij deze app was een betaalverzoekje nog nooit zo makkelijk!

4. Buienalarm
Met het onvoorspelbare weer in Nederland, is het handig om de actuele weersverwachtingen altijd bij de hand te hebben. Buienalarm belooft je maximaal een halfuur van tevoren te waarschuwen voor een regenbui. Een app als deze hebben we in ons koude kikkerlandje hard nodig.

5. Uber Eats
Uber Eats is de nieuwe maaltijdbezorgservice waarmee bestellen bij je favoriete restaurant net zo eenvoudig is als het aanvragen van een rit. Op je brakke dag online bestellen bij McDonalds: het kon vanaf dit jaar via McDelivery of bij andere aangesloten restaurants. Uber Eats is hard op weg om de grootste concurrent van maaltijdbezorgservices zoals Thuisbezorgd en Deliveroo te worden.

Welke apps hebben jouw 2017 helemaal compleet gemaakt? En welke apps zal 2018 ons brengen? 

Cover: Mohi Syed / Eindredactie: Leonie Ruizendaal

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace