De online woonkamer

Picture of By Alisja Winkel

By Alisja Winkel

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]E[/mks_dropcap]r is nog nooit zoveel contact geweest tussen mijn gezin en mij als nu. Het is niet dat we voorheen niet met elkaar overweg konden, dat er vroeger drama is geweest of dat er jeugdtrauma’s moesten worden verwerkt. Nee, ik ben simpelweg verhuisd, dus de dagelijkse dingen worden minder snel uitgewisseld. Waar we voorheen elke dag boven een bordje homemade voedsel de nieuwtjes uitwisselden, worden ze nu opgespaard tot een telefoongesprek of tot ik mijn gezin kom opzoeken. Het nadeel hiervan is dat ik weleens iets vergeet te vertellen. Wanneer ik twee weken aan belangrijke nieuwtjes in een avond moet delen, is de kans groot dat een detail nog wel eens verloren raakt. Zeker als er veel noemenswaardige ervaringen zijn om te delen.

Speciaal voor ouders met verschijnselen van het leegnestsyndroom

Dit alles veranderde echter voorgoed met de komst van de gift der giften, speciaal voor ouders met verschijnselen van het leegnestsyndroom: de familiegroepsapp. Je kent ‘m wel: een chatgroep op WhatsApp met een catchy naam als: “Familie Mulder” of “De Mulders”, het liefst gevolgd door wat emoji’s die representatief zijn voor het gezin in kwestie. Het is dé mogelijkheid voor ouders om in één gesprek al het kroost in de gaten te houden. Of het nu gaat om echt belangrijke onderwerpen als doktersuitslagen, minder belangrijke dingen als verloren opladers of een grappige kattenfoto die perfect in het straatje past van de gezinshumor; de familiegroepsapp is de juiste plek om het te delen. Eigenlijk is de familiegroepsapp de nieuwe online woonkamer. Maar, zoals het vaak ook gaat in de normale woonkamer, kan het soms een berg aan irritaties opleveren. Net als in de woonkamer, kunnen in onze familiegroepsapp conflicten ontstaan. Als mijn moeder mijn aandacht wil terwijl ik (doe alsof ik) slaap, is het lastiger haar te negeren dan op WhatsApp. Waar ik in de normale woonkamer gedwongen word om te reageren, zien gesprekken in de online woonkamer er vaak als volgt uit:

17:00: “Lieverds, wat willen jullie eten vanavond”

17:02: “Hallo?”

17:03: “?????”

17:04: “Jongens ik sta nu in de appie, antwoord nu graag!!”

17:05: “hallo???”

Toch is dat niet eens het grootste probleem in de online woonkamer. Wat mij betreft is het meest verschrikkelijke wat kan voorvallen in de familie- of huisgenotengroepsapp, de passief agressieve berichtjes. De pret kan flink verpest worden door een bericht over ‘of we allemaal weer wat netter kunnen zijn’. Ook niet bevorderend voor de sfeer zijn de semi-persoonlijke aanvallende vragen: “Wie heeft z’n gojibessen open en bloot op tafel laten liggen? Echt niet slim hoor, de muizen zijn nu extra sterk en gezond!”

Ik vind het contrast tussen mijn familiegroepsapp en mijn groepsapp met mijn huisgenootjes erg interessant. Waar de familiegroepsapp eigenlijk meer een gezellige plek is om te kletsen met elkaar en contact te houden, is de huisgenotengroepsapp veel sneller geneigd een afzeikchat te worden. “Wie heeft dat niet opgeruimd, waarom is dit niet schoongemaakt en van wie is die kots naast de wc?”. Terwijl dit in de echte woonkamer juist andersom is: ik heb veel sneller ruzie over iets is als ik met mijn gezin ben dan met m’n huisgenootjes.

Zo zie je maar, een online woonkamer is multi-inzetbaar. En ondanks de paar nadelen, is het meeste wat de groepsapp brengt positief. Met mijn huisgenoten woon ik samen en ook als de passieve agressiviteit uit de hand loopt, praten we het uit. Mijn familie en ik wonen echter onder andere daken en onze groepsapp zorgt voor het gevoel dat ik, waar ik ook ben, mijn familie bij me heb. Ik ben pro-familiegroepsapps, ik zeg: maak een online woonkamer aan voor je gezin. Zo weet je ze altijd te vinden, maar kun je ze ook net zo makkelijk even op stil zetten.

Cover: JÉSHOOTS

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace