De Beste Podcasts voor een Communicatiewetenschapper (en Eigenlijk Iedereen)

Picture of By Ninke Boshuizen

By Ninke Boshuizen

Geen communicatiemiddel dat de laatste jaren zo’n groei heeft doorgemaakt als de podcast. Het luisteren van podcasts is bij vele mensen niet meer weg te slaan uit hun dagelijkse routines. Wij communicatiewetenschappers vormen hierin zeker geen uitzondering. Omdat ik er zelf ook veel heb geluisterd het afgelopen jaar, hierbij een aantal van mijn favoriete podcasts over media, politiek en meer. Alles waar je communicatiehart tijdens een rondje park of de afwas naar verlangt.

De Deventer Mediazaak

Een moordzaak die veranderde in een mediaspektakel. In podcast De Deventer Mediazaak duikt Annegriet Wietsma in het verhaal over de moord op de weduwe Wittenberg, waarbij een narratief ontstond over wie het gedaan zou hebben, de boekhouder of de klusjesman. De ‘boekhouder’ werd meerdere malen met hard bewijs veroordeeld door de rechtbank. Toch geloofden veel mensen waaronder Maurice de Hond niet dat hij het gedaan zou hebben. Zij waren ervan overtuigd dat de ‘klusjesman’, achter de moord zat. Zonder bewijs wordt het leven van de ‘klusjesman’ verwoest door een verpletterend mediacircus. Deze zaak legt haarfijn bloot hoeveel invloed de media kan hebben op hoe we kijken naar de wereld om ons heen. Met frames en goede verhalen kan een heel land worden meegenomen in een zaak die bij het Openbaar Ministerie al lang niet meer spannend is. Een moordzaak die voor vele studenten van nu te lang geleden plaatsvond om mee te hebben gekregen, maar de thema’s blijven relevant. Welke rol heeft de media in de samenleving en wie zijn er wel en niet verantwoordelijk voor de verspreiding van nepnieuws. De opbouw van deze podcast is fantastisch, steeds wordt je een beetje verder meegezogen in het verhaal, tot alles losbarst. Betrokkenen uit de zaak komen vaak aan het woord. Na het luisteren blijf je achter met niet alleen een beter beeld over deze zaak, maar ook een groter besef van wat de media voor elkaar kan krijgen. Dat een specifieke zaak zo’n breed patroon kan blootleggen.

Een podcast over media

Als je meer wilt weten over hoe de media in elkaar zit, op elk gebied, is dit zeker een must-listen.

In een podcast over media gaan Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth is gesprek over alles rondom media. Door de vele gasten uit de mediawereld die voorbij komen leer je alle ins en outs kennen. Als oprichter van Blendle (Klöpping) en CEO van de Correspondent (Pfauth) weten de hosts van deze podcast vaak precies de goede vragen te stellen. Als je meer wilt weten over hoe de media in elkaar zit, op elk gebied, is dit zeker een must-listen. Of zoek zelf je favoriete onderwerpen uit natuurlijk. Zo diep in de mediawereld duiken maar weinig podcasts. Wil je wat afleveringen terugluisteren? Overweeg dan zeker een keer aflevering S05E06 ‘Dit is de meest invloedrijke mediacriticus van Nederland’, met Madeleijn van den Nieuwenhuizen van het Instagramaccount @zeikschrift.

De Kamer van Klok

Toen het einde van de Tweede Kamerverkiezingen naderde waren Pieter Klok, Gijs Groenteman en Sheila Sitalsing nog lang niet uitgepraat over de politiek. Koorts werd de Kamer van Klok en nog elke week bespreken ze met een Haagse verslaggever van de Volkskrant de politieke week. Dit doen ze vanuit de kamer van de Hoofdredacteur van de Volkskrant, Pieter Klok, waaraan de podcast haar naam te danken heeft. Een podcast die feilloos balanceert tussen meningen en feiten, en regelmatig verschillende perspectieven loslaat over één situatie. Gijs Groenteman heeft als host van deze podcast genoeg politieke kennis om de juiste vragen te stellen maar weet ook wanneer de echte analyse aan anderen moet worden overgelaten. Door hun journalistieke achtergrond wordt de media vaak meegenomen in de analyse. Hoe geeft de Volkskrant verslag over een politieke gebeurtenis, wat zegt het om ergens wel of niet een hele pagina aan te weiden. De Kamer van Klok stelt altijd de tweede en ook de derde vraag achter het hoofdpaginanieuws. Toch blijft alles ook als je de politiek niet op de voet volgt goed te volgen. Een echte aanrader voor liefhebbers van politiek en journalistiek.

De Monica Geuze Fanpodcast

Sociale media bespreken zonder meteen te vervallen in bezwaren en gevaren, het is nogal een unicum. De Monica Geuze Fanpodcast, zonder Monica Geuze, maar met Doortje Smithuijsen en Lena Bril onderzoekt hoe het is om te leven in tijden van sociale media en doet dit zonder een klaarstaand oordeel. Afgestudeerd in filosofie en als beste vrienden, dat is waarmee Bril en Smithuijsen dat doen. De podcast bespreekt op het eerste oog makkelijke onderwerpen, maar duikt niet weg voor diepere analyses. Interessante gesprekken en analyses van op het eerste aanblik vaak makkelijke onderwerpen. Altijd hebben Bril en Smithuijsen artikelen, boeken, en documentaires om de cultuur rondom sociale media mee te duiden. Gesprekken over generatieverschillen, meta-modernisme en dit neoliberale tijdperk komen regelmatig voorbij. Sommige afleveringen zijn met interessante gasten als Tim Hofman of Alma Mathijsen, andere afleveringen zijn ze met zijn tweeën. In welke samenstelling ook, de sfeer is altijd heel fijn. Geen aflevering die het mislukte een glimlach op mijn gezicht te brengen.

Als je zelf graag naar podcasts luistert, en je hebt tips, laat het vooral weten in een reactie. Of laat weten wat je van deze podcasts vindt.

 

Cover: Mohammed Metri

Edited by Vanessa Yu

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace